Bu basit kan testi iç kulakta hasar olduğunu tespit etmekle kalmıyor, proteinin kandaki oranına bakarak işitme kaybının kapsamını belirlemeye de yardımcı oluyor. Vertigo için de kanda özgün proteinlerin varlığına bakılarak teşhisin hızlanması sağlanabiliyor.
Kalorik Test
Bu veriler ilgili uzman tarafından değerlendirilir. Test yaklaşık bir saat sürer ve ağrısızdır. Klasik olarak tercih edilen yöntem binaural bitermal kalorik testtir.
Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
Vertigo teşhisi için doktora başvuran kişilerden ayrıntılı bir tıbbi öykü alınır. Böylece hastadaki baş dönmesinin olası sebepleri berlirlenmeye çalışılır. Baş dönmesine neden olabilecek durumların tespiti için muayene, kan tahlili, ultrason ya da MR gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir.
VNG testinde hastaya üzerinde infrared kamera bulunan bir gözlük taktırılır. Bu gözlük sayesinde hastanın istirahat halinde iken ve çeşitli görsel ve vestibüler uyaranlar sırasındaki göz hareketleri takip edilir ve bilgisayar ortamında kaydedilir.
İlgili 35 soru bulundu
Vertigo, çoğu zaman iç kulaktaki denge organlarından kaynaklanır ve KBB uzmanları bu tür sorunları değerlendirir. Bununla birlikte, bazı durumlarda vertigo semptomları, merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik) kaynaklı olabilir. Bu durumda, nöroloji uzmanları vertigo teşhisi için yardımcı olur.
Doktorun uygun gördüğü aralıklarla Epley Manevrası tekrarlanarak tamamen iyileşme sağlanabilir. Ancak hareketleri hastanın kendi kendine değil, doktor kontrolünde yapılması gereklidir. Ayrıca baş dönmesine bağlı olarak mide bulantısı, kusma gibi durumların önüne geçmek için de semptomatik ilaç kullanılabilir.
Vertigo genellikle birkaç saniye ila birkaç saat sürer, ancak ciddi vakalar günler hatta aylar boyunca sürebilir. Baş dönmesi hissi ile birlikte vertigolu kişilerde görme bozukluğu, mide bulantısı, kusma, çift görme, baş ağrısı veya hızlı kalp atışı da görülebilir.
Vertigonun kalıcı olma olasılığı, semptomların nedenine, sıklığına ve tedavi yöntemlerine bağlıdır. Meniere hastalığı gibi bazı iç kulak sorunları, vertigo semptomlarının sürekli tekrar etmesine neden olabilir ve bu durum kalıcı hale gelebilir. Ancak, vertigonun kalıcı hale gelme olasılığı düşüktür.
Vertigo, iç kulakta yer alan ve dengeden sorumlu olan yapılardaki bir bozukluk veya merkezi sinir sisteminde bir sorun olması nedeniyle oluşur.
Bulantı ve kusma
Bu duruma bulantı, kusma, terleme ve anormal göz hareketleri eşlik edebilir. Yakınmalar birkaç dakika ile başlayıp, saatlerce sürebilir. Bazen bu şikayetler sabit ve sürekli bazen de atak şeklinde görülebilir. Vertigonun başlangıcı, bir harekete veya pozisyon değişikliğine bağlı olabilir.
Psikolojik vertigo tedavi edilebilir bir durumdur. Terapi ve ilaçlar kullanılarak söz konusu rahatsızlık tedavi edilebilir. Terapi, kişinin kaygı ve stres düzeyini azaltmaya ve algısal bozukluklarını yönetmeye yardımcı olur. İlaçlar ise semptomların şiddetini azaltabilir.
Kulak kristali oynaması hastalığı, mekanik bir sebepten ortaya çıktığı için ilaç tedavisine gerek kalmadan ve cerrahi yöntemlere başvurulmadan çeşitli fiziksel hareketler yardımıyla tedavi edilir. Bu hareketler, manevra olarak tanımlanır. Teşhis ve tedavi aynı anda gerçekleştirilir.
Vertigo krizi sırasında güvenli bir alana çekilmek ve hareketsiz şekilde durmak gerekir. Kriz sırasında en önemli nokta hareketsiz kalmaktır. Bu sırada stresli düşüncelerden uzak durmak önemlidir. Kriz sırasında kişi kendini telkin etmeli, krizin geçeceğini kendine söyleyerek psikolojik rahatlamalıdır.
Baş dönmesi rahatsızlığından şikayetçi olan kişiler, evde vertigo testi yapılır mı şeklinde araştırmalar yaparlar. Vertigo, ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olarak ortaya çıkabilen bir rahatsızlık olduğundan, rahatsızlıktan şikayetçi olan kişiler uzman Kulak Burun Boğaz doktorlarına muayene olmalıdırlar.
Vertigo Krizi Belirtileri
Düşme ve dengesizlik hissini veren bir sağlık durumudur. Bu durum genellikle kulak veya sinir sistemi bir problem nedeniyle ortaya çıkar. Bulantı veya kusma, baş ağrısı, ağız kuruluğu gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Vertigo krizi genellikle birkaç dakika veya günlerce sürer.
Ani hareketlerden kaçının: Başınızı çok hızlı bir şekilde sağa sola çevirmeyin, lunaparklardaki oyuncaklardan uzak durun, hızlı araba kullanmayın. Ani hareketlere neden olan bu durumlar kulak kristallerinin yerinden oynamasına neden olabilir.
Vertigo bir hastalık değil başka hastalıkların bir belirtisi olduğu için herhangi bir yaşta görülebilir. Bu anlamda belli bir yaş aralığı verilemese de en fazla 20-60 yaş arası görüldüğünü söyleyebiliriz. Erkek-kadın hastalarda görülme sıklığına bakıldığında ise kadınlarda daha sık rastlandığı tespit edilmiştir.
Vertigonun ilaçla tedavisi
· Vertigonun vestibüler nöronitten kaynaklandığı durumlarda, vestibüler bloke edici ilaçlar reçete edilir. (Antihistaminik, antiemetik, benzodiazepinler, vb.) · Meneiere hastalığının tedavisinde antiemetik ilaçların yanı sıra diüretik ilaçlar da kullanmak gerekebilir.
Bitki çayları Günde 2 litre su içilmelidir. Haftada en az 3 kez kırmızı veya beyaz et tüketilmelidir. Bu şekilde beslendiğinde vertigo hızlı bir şekilde iyileşecektir.
İyi huylu pozisyonel baş dönmesi (Benign paroksismal pozisyonel vertigo -BPPV) belli baş pozisyonları ile ortaya çıkan baş dönmesi ve gözlerde istemsiz hareketler (nistagmus) ile karakterize, zaman içinde genellikle kendiliğinden düzelme gösterebilen bir hastalıktır.
Vertigo hastaları sırt üstü yatmalıdır. Vertigo hastaları sırt üstü pozisyonda yatarken başlarının dönmediği gözlenmiştir. Baş dönmesinin kulak içi denge kristalleri ve kan dolaşımı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde düz pozisyonda uyumak en doğru hareket olacaktır.
B6 vitamini, sinir sistemi fonksiyonları için önemlidir ve iç kulaktaki dengeyi sağlamada rol oynayan sinirlerin sağlığını destekler. Özellikle muz ve avokado B6 vitamini açısından zengin meyvelerdir. Bu meyvelerin beslenme planına dahil edilmesi vertigo belirtileri üzerinde oldukça etkilidir.
Santral vertigo vakaları acil müdahale gerektiren önemli sağlık problemleridir.
Elde ettiğimiz sonuçlara göre aile hekimleri çoğunlukla vertigo hastalarına birinci basamakta tanı koyup tedavi etmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri