Vertigo tedavisinde öncelikle sorunun kaynağı bulunmalı ve şayet varsa hastalığın altında yatan rahatsızlıklar tedavi edilmelidir. Zira vertigo, iç kulakta bulunan kristallerin yer değiştirmesiyle ortaya çıkabileceği gibi travma, stres veya psikolojik sebeplerden ötürü de kendini gösterebilir.
Vertigosu olanlar yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Vertigo tedavisi için sağlıklı beslenme büyük önem taşır. Vertigo'yu tetikleyen besinler içerisinde aşırı şekerli ve aşırı tuzlu yiyecekler vardır. Beslenmenin vertigo üzerindeki etkisi büyüktür.
BPPV li hastalar ani baş hareketlerinden kaçınmalı, bol istirahat etmeli, bol sıvı tüketmelidirler. Yüksekte çalışmaktan ve tehlikeli cihaz kullanmaktan kaçınmalıdırlar. Vertigo tedavisinde fizik tedavi de kullanılmaktadır. Vertigo tedavisi esnasında kafein, tütün ve alkolden uzak durmak gereklidir.
Ayırıcı tanı nöroloji hekimi tarafından yapılır. Kan basıncı düzensizlikleri, diyabet, boyun damar tıkanıklıkları, kalp ritm ve kapakçık bozuklukları, anksiyete, stres ve üzüntü gibi bir çok faktör de vertigoya neden olabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Evde Vertigo Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bu vertigonun en belirgin belirtisi olarak bilinir. Vertigo en hızlı nasıl geçer? Vertigonun semptomlarını geçirmenin en hızlı yolu çeşitli egzersizler, ilaçlar ve bitki çayları kullanmak olacaktır. Bunun yanında tuz ve kafein içermeyen diyet uygulanabilir.
KRM sonrasında hastalara 48 saat süre ile hastalığın olduğu kulak tarafına dönerek yatmamaları, sırtüstü ya da ters tarafa yüksek yastıkta yatmaları, öne eğilmemeleri, başlarını yukarı bakacak şekilde kaldırmamaları ve ani hareketlerden sakınmaları önerilmektedir.
Eğer günlük su ihtiyacınızı almıyorsanız ve çok az su içiyorsanız, vücudun dengesi bozulacağı için vertigoyu bedeninize çağırabilirsiniz. Susuz kalan kişilerin bu hastalığa eğilimi daha yüksektir. Her hastalığı tetikleyen alkol ve sigara alışkanlığı, vertigonun da nedenleri arasındadır.
''Telefon ve diğer cihazlardan çıkan radyasyon, vertigoya yol açabiliyor. Cep telefonu sinyali, beyin hücreleri üzerinde depresyon etkisi yaratıyor. Cep telefonunun yaydığı radyasyon, vertigo ataklarına neden oluyor.
Hastaların 'dönme hissi' olarak tariflediği vertigonun bir nedeni de vitamin eksikliği. Yapılan son araştırmalara dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanımız, “Demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliği vertigoya neden olmaktadır” dedi.
İlk üç gün hastalarımıza istirahat tedavisi ve yanında ilaç tedavisi veriyoruz. Ondan sonrasında denge sinirinin gücünü yitirdiği için tekrar güçlenebilmesi için rehabilitasyon hareketleri verilmesi gerekmektedir. Hastalarımız ne kadar uzun süre istirahat ederlerse bu hastalığın düzelmesi gecikmektedir.
Vertigo her mevsimde görülebilen bir sorun olsa da, vertigoyu tetikleyen bazı hastalıkların ilkbahar ve sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki artması ile vertigo sıklığı da artabiliyor.
Vertigo hastalarındaki denge kaybı ve baş dönmesi şikayetleri ciddi yaralanmalara yol açabilir. Bu nedenle vertigo, tanısı ve tedavisi aksatılmaması gereken bir durumdur. Vertigonun altında yatan nedenin bulunması ve tedavi edilmesi kişiyi düşme gibi olası risklerden korur ve kişinin yaşam kalitesini artırır.
Bu bağlamda vertigoya iyi gelen bitkiler ve özel meyveler tüketmek oldukça önemlidir. Özellikle zencefil, ananas, muz, avokado, yaban mersini ve portakal gibi meyveler vertigo atakları konusunda hastaların tedavisine katkıda bulunurlar. Vertigo semptomlarını hafifletmek için meyveleri düzenli olarak tüketmek önemlidir.
Sakız çiğnemenin çene kaslarında güçlendirme ve stresi azaltma etkilerinin yanında vertigo tedavisinde etkisi büyüktür. Sakız çiğnemek östaki borusunda açılma yaparak kişide rahatlamaya neden olur. Bu etkisinin yanında kulak çınlaması sorununu da büyük bir oranda azaltır.
Tedavi çoğunlukla çok kolaydır. Önce özel bir manevra yapılarak (Dix-Hallpike manevrası) hastalığın sağda mı solda mı olduğu tespit edilir. Daha sonra Epley Manevrası dediğimiz manevra uygulanır. Amaç; arka yarım daire kanalına girmiş bulunan kristallerin olması gerektiği yer olan orta bölüme gönderilmesidir.
Vertigoya bunlar neden oluyor;
Enfeksiyonlar ve alerjiler gibi çevresel faktörlere bağlı durumlar, iç kulak hastalıklarının oluşumuna zemin hazırlayarak, baş dönmesine yol açabilir. Az su tüketmek. Çok tuzlu yemek. Aşırı alkol kullanımı
Yüksek sıcaklıklar ,güneş çarpması belirtilerini oluşturduğu gibi iç kulak sıvılarının miktar değişikliğine de yol açarak vertigoyu tetikleyebilir.
Vertigo'nun en belirgin semptomu olan baş dönmesine genellikle iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) ve labirentit neden olur. İç kulakta yer alan problemler, kulak enfeksiyonları, beyindeki sorunlar, ilaçların yan etkileri ve migren vertigoya neden olur.
Genellikle iç kulak, baş dönmesinin en yaygın sebebidir. Ancak, beyin, göz ve diğer bazı sistemler de bu semptoma neden olabilir. Başı dönen bir kişi nasıl yatmalı? Baş dönmesi yaşandığında, sırt üstü yatmak ve başı yüksek bir yastıkla desteklemek faydalı olabilir.
Baş dönmesinin kulak içi denge kristalleri ve kan dolaşımı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde düz pozisyonda uyumak en doğru hareket olacaktır. Başın uzun süre eğen kişilerde vertigoya daha sık rastlanır. Vücudun doğru pozisyonlanması vertigo ataklarının oluşmasında rol sahibidir.
Vertigo genellikle birkaç saniye ila birkaç saat sürer, ancak ciddi vakalar günler hatta aylar boyunca sürebilir.
Vertigo kulak ya da nörolojik nedenli olabiliyor
Çoğunlukla iç kulak hastalıklarının yani iç kulak kristallerinin yerinden oynamasının neden olduğu bir durumdur. Tüm gerçek vertigoların %70'inin nedeni kulak olmakla birlikte nörolojik olarak baş dönmeleri de vertigoya sebep olabilmektedir.
Bir süre yatakta oturduktan sonra uygulama biter. Sağ kulaktan gelen baş dönmeleri için bu hareketleri tam tersi yönde yapmak gerekir. Bu hareketler günde 3 kere yapılmalıdır. Vertigo tedavisinde etkili olan bu yöntem sayesinde kulak içi kristallerinin normal yerlerine gelmesi sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri