Vestibüler sistem, hareket ve denge duyumuzdur. Ayrıca tüm sinir sisteminin akışını denetler ve onu diğer duyusal girdilere hazırlar. Vestibüler girdiler hareket edip etmediğimiz, ne denli hızlı hareket ettiğimiz ve ne yöne gittiğimiz konusunda bize bilgi sağlar.
Vestibüler duyu ya da hareket ve denge duyusu, bize baş ve vücut pozisyonu hakkında bilgi verir.Vestibüler duyu; yürürken, otururken ya da ayakta dururken yer çekimine karşı dik durabilmemizi(kalmamızı) sağlar.
Vestibüler duyu gelişimi bozukluğu olan kişilerde baş dönmesi dışında osilopsi, bulantı, dengesizlik, uzaysal disoryantasyon, görsel hareket hassasiyeti, azalmış dinamik görme keskinliği, azalmış konsantrasyon ve çift-görev performansında azalmış beceri gibi ek semptomlar görülebilir.
İnsan hayatı boyunca yer çekimine karşı tepkilerini geliştirir. Ayaktayken başınız dük pozisyonda gözlerini kapatıp, başınızı yana doğru eğip gözleriniz kapalıyken tekrar başınızı dik pozisyona getirebilirsiniz. Gözlerinizi açtığınızda başınız ilk pozisyonu ile aynıdır. Bunu yapmamızı sağlayan vestibüler sistemdir.
Vestibüler sistem reseptörleri, iç kulakta yerleşmiştir. Bu nedenle bu sistem denge, göz hareketleri, postür, kas tonu ve dikkati etkilemektedir. Ayrıca vücudumuzun mekana ve yer çekimine karşı pozisyonunu da belirler. Vücudumuzun alan içinde nerede olduğu hakkında bilgi verir.
İlgili 30 soru bulundu
VNG testinde hastaya üzerinde infrared kamera bulunan bir gözlük taktırılır. Bu gözlük sayesinde hastanın istirahat halinde iken ve çeşitli görsel ve vestibüler uyaranlar sırasındaki göz hareketleri takip edilir ve bilgisayar ortamında kaydedilir.
Üst solunum yollarında oluşan virüs enfeksiyonları sonucunda iç kulağın denge bölümü ile beyin arasında sinir hücreleri şişerek görev yapamaz bir hal alabilir. Bu durum vestibüler nörinit hastalığını ortaya çıkarır.
Vestibüler Nörit eşlik eden duyma kaybı, çınlama gibi kulak problemleri veya nörolojik problemler (felç, titreme, bilinç kaybı) olmadan aniden hızlı başlayan şiddetli vertigo (baş dönmesi) ile karakterizedir. Baş dönmesine yoğun bulantı-kusma da eşlik eder. Hastada panik meydana gelir.
Vestibüler rehabilitasyon, dengeyi geliştirmek ve baş dönmesi ile ilgili sorunları azaltmak için çalışan egzersiz tabanlı bir programdır. Vestibüler rehabilitasyon denge tedavisidir. Daha az baş dönmesi ve dengenizi korumanıza yardımcı olacak egzersizler öğretir.
Vestibüler duyu, iç kulaktaki reseptörler aracılığıyla yerçekimi kuvvetinden gelen uyarıları alarak dik mi, yatay mı yoksa hareketli mi olduğunuzu fark etmenizi sağlar. Bu bilgiler daha sonra işlemlenmek üzere beyninize gönderilir.
Vestibüler rehabilitasyon tedavisi seanslar şeklinde yapılır. Her bir seans yaklaşık 50-60 dakika sürer. Hastalar haftada 3-4 seans terapiye alınır. Toplam terapi 18-20 seans civarındadır.
Hastalık adından da anlaşıldığı gibi her iki iç kulaktaki denge organının hasarı sonucunda ortaya çıkan dengesizlikle karakterize bir klinik tablodur. Bu hastalarda aktif bir baş dönmesi görülmez. Hastalar sıklıkla hareket halinde iken ve de özellikle karanlıkta şiddetli dengesizlikten şikayet ederler.
1- Vestibüler duyu sistemi: Hareket duyusudur. İç kulakta yerleşmiştir. Başımızın ve vücudumuzun dünya yüzeyi ile o andaki ilişkisini sağlar.
Vestibüler algı: yer çekiminin gücünü, kafamız ve zeminin göreceli pozisyonuna göre yorumlayabilme kapasitesidir.
Vestibüler sistemdeki bozukluk, denge- sizlik (dizziness) hissine yol açar. Bu tanım, boşlukta olma hissinden şiddetli dönme hissine kadar geniş bir aralığı kapsamak- tadır1. Vestibüler sistem hastalıklarında ana yakınma dengesizlik veya baş dönmesidir.
Hangi Çocuklar Duyusal Bütünleme Terapisi Almalıdır? Duyu bütünleme terapisi 3 ay – 15 yaş arası çocuklara uygulanmaktadır.
Çarpma ya da yaralanmalar sonucu ortaya çıkan vertigo, altta yatan başka bir hastalık yoksa kendiliğinden iyileşebilmektedir. Altta yatan bir başka hastalık varsa, öncelikle bunun tedavisi sağlanmalıdır. Örneğin, akut kulak enfeksiyonu sebebiyle vertigo oluşabilmektedir.
Enfeksiyona bağlı vertigo oluşumu için doktorlar tarafından önerilen tedavi yöntemi düzenli istirahat ve ilaç tedavisidir. Kafein, sigara, alkol, stres, tuz tüketimi vb. tetikleyici faktörler hastanın yaşamından uzak tutulmalıdır. Denge egzersizleri vertigo teşhisi konulan hastalar için etkili bir yöntemdir.
Evde Vertigo Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bu vertigonun en belirgin belirtisi olarak bilinir. Vertigo en hızlı nasıl geçer? Vertigonun semptomlarını geçirmenin en hızlı yolu çeşitli egzersizler, ilaçlar ve bitki çayları kullanmak olacaktır. Bunun yanında tuz ve kafein içermeyen diyet uygulanabilir.
Başın uzun süre eğen kişilerde vertigoya daha sık rastlanır. Vücudun doğru pozisyonlanması vertigo ataklarının oluşmasında rol sahibidir. Bu nedenle hem uyurken hem de uyanıkken kafanın düz tutulması sağlanmalıdır.
Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından detaylı kulak, burun ve boğaz muayenesini takiben detaylı testler yapılmalıdır. Bu testler işitme fonksiyonu ile vestibüler yani denge fonksiyonunu araştıran testlerdir.
Yapılan araştırmalarda tedavi edilmeyen vertigo hastalarında bir süre sonra panik atak, anksiyete ve depresyon görüldüğü gözlemlenmiştir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte görülme sıklığı da artar. Hem kadınlarda hem de erkeklerde neredeyse eşit oranda görülen bir hastalıktır.
Vestibüler rehabilitasyon; başdönmesi ve denge bozukluğu olan hastalarda, beyindeki adaptif ve kompensatuar mekanizmaları harekete geçirerek şikayetleri azaltmaya yönelik bir dizi çalıştırıcı egzersiz grubudur.
Vestibüler nörit tedavisinde; yatak istirahat ilk sıradadır. Kısa bir süre sonra istirahat ile kendiliğinden düzelmektedir. Ek olarak mide bulantısı ve baş dönmesine karşı bazı semptomatik ilaçlar da kullanılabilmektedir.
Her bir vertigo atağı genellikle birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürer. Ancak bazı durumlarda ataklar saatlerce, hatta günlerce sürebilir. Atakların süresi, atakların nedenine, şiddetine ve tedaviye verilen yanıta bağlı olarak değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri