Bazı korkuların aslı ve hakikati olduğu hâlde, bazı korkuların aslı olmayıp vesveseden kaynaklanmaktadır. Mesela, Allah'tan, cehennemden, yüksek yerden atlamaktan, tren gibi cesim şeylerin altında kalmaktan korkmak hakiki bir korkudur. Bunların vesvese ile alakaları yoktur.
Bir hadiste şeytanın ezan ve kāmetten korkup duyamayacağı kadar uzaklara kaçtığı, bunlar sona erince dönüp insanlara vesvese vermeye başladığı bildirilir (Müslim, “Ṣalât”, 16).
Takıntı vesvesenin belirtileri aynen şu şekildedir;
Yoğun endişe ve devamlı güvenme gereksinimi. Hata yapmama isteği. Rahatsız eden, akılda olan ve uykuya engel olan görüntülere, cümlelere veya düşüncelere takılıp kalma. Toplum bakımından kabul edilmeyen bir hareket içine girmekten veya rezil olmaktan korkma dürtüsü
Vesvese ve takıntı kelimesinin tıpta iki karşılığı Ruminasyon ve obsesyondur. Ruminasyonun İngilizce olarak karşılığı ise, zihinsel geviş getirmektir. Yani bir düşüncenin kendini tekrar etmesi durumudur. Ruminasyonlara da takıntı, vesvese denilmektedir, bir diğer ismi ise obsesyon olarak adlandırılır.
İslâma göre vesvesede kesin hüküm şudur: Vesvesenin hiçbir zararı yoktur. Zararı, zarar verdiğini düşünerek evhama kapılmak, ümitsizliğe düşmek, huzurdan kaçmak, ibadetten vaz geçmektir. Vesvese, yani, kötü hayaller, düşünceler, şeytanın kalbimizin aynasına attığı görüntülerdir.
İlgili 37 soru bulundu
Eğer anksiyete, kişinin, iş, özel ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyecek noktaya gelirse ve gündelik işlevselliği bozulursa “anormal” bir hal alır. Anksiyete bozukluğuna dönüşür. Anksiyete bozukluğunu tarif edebilecek tanımlamalar da “evham”, “kuruntu” , “vesvese” uygun kelimelerdir.
Bazı İslam alimlerine göre vesvesenin nedeni insanın nefsani ve dünyevi istekleridir. Bu istekler insanları Allah'ı anmaktan ve ahireti hatırlamaktan alıkoyar. Bazı İslam alimlerine göre ise vesvesenin nedeni şeytandır.
Düşünce takıntısı sadece Psikanalitik Psikoterapi süreci ile geçer. Çünkü siz takıntını yenmek istesenizde onunla uğraştıkça zihninize yapışır. Düşünce takıntısının olmasının nedeni kişinin altta yatan bilinçdışı kaygılarının takıntılı düşünceler üstünden huzursuzluk vererek çıkmasıdır.
Düşüncelerimiz beyinde oluşmaz, duygularımızın sonucunda oluşur. Bastırılan duygu ve dürtüler ise bir süre sonra patlar ve bir hastalık olarak yani OKB olarak ortaya çıkar. Bu nedenle de OKB alanında uzman bir psikolog ve aynı zaman da psikanalitik psikoterapi çalışan bir psikoterapiste başvurulmalıdır.
Vesveseye karşı ne yapmalı? Yapılacak tek bir şey varsa o da, onunla ve onun verdiği vesveselerle ilgilenmemek, ona önem vermemek. Şeytandan gelen hiçbir şeyi gözümüzde büyütmemek, sönük bir balon iken onu şişirmemek, hayatımızı alt üst etmesine meydan vermemektir.
“Eğer şeytandan bir vesvese gelip seni dürterse hemen Allah'a sığın. Şüphe yok ki Allah'a karşı gelmekten sakınanlar kendilerine şeytandan bir vesvese dokunduğu zaman iyice düşünürler sonra hemen gözlerini açarlar“ (el-A'râf 7/200-201).
"Mü'min, şeytanın vesveseleri ve kalbinde olmasıyla sıkıntı duyacağı küfrün vesveseleriyle imtihan olunur.
Vesveseyi, Obsesif Kompulsif Bozukluğun içinde bir kavram olarak değerlendiren Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, vesvesenin herkeste olabileceğini söyledi.
Ya Selam isminin zikrine devam eden kişi; cin, şeytan ve insanların hile ve vesveselerinden uzak olur. 66 defa bir kaba yazıp, 40 gün aç karnına bu sudan içen vesvese hastalığından kurtulur. Günde 360 defa okuyanın her duası kabul olur. Günde zikir sayısı : 137 – Kötü hastalıklara düşmemek için okunur.
Bu sorunun cevabı şudur; “İfrata varmaması yani aşırıya kaçmaması ve insana galip gelmemesi şartıyla vesvesenin aslı uyanıklığa sebeptir, Araştırmaya davetçidir ve ciddiyete vesiledir. Kişide ki lakaytlığı atar, umursamazlığı def eder.
Cinsel obsesiflik, kişinin zihnine cinsel içerikli gelen düşünce, görüntü veya yapar mıyım dürtüsünün ''acaba haz mı alıyorum'' şüphesiyle huzursuzluk yaratmasıdır. Cinsel organa bakma takıntısı gibi obsesyonlar sonucu rahatlamak ya da huzursuzluk veren takıntının gitmesi için bir davranış ritüeli gerçekleştirir.
OKB de İlaç Tedavisi:
Klomipramin, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, citalopram, essitalopram ve sertralin bu grup ilaçlardır. Tedaviye başlanan hastalarda çoğu kez 15-20 gün içinde olumlu etkiler başlasa da anlamlı klinik yanıtın 8-12 haftaya uzadığı da olabilir.
Obsesif kompulsif bozukluk çeşitleri obsesyon ve kompulsiyon olmak üzere 2 farklı gruba ayrılır. Obsesyonlar; cinsel, kuşku, bulaşma, kirlenme, kompulsiyonlar; sayma, kontrol, temizlik, tekrar etme.
OKB kendiliğinden geçmez, ilaç tedavisi veya bilişsel davranış terapisi yöntemlerinden biri ile tedavi edilmelidir. Erken teşhis gerçekleştirildiğinde tedavi süreci de hızlanır. Bazı hastalarda ilaç tedavisi yerine terapi yöntemi uygulanabilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi bu terapiler arasında en etkilisidir.
Kapı kilidini tekrar tekrar kontrol etmek, İşleri belirli sayıda yapmak, Rahatsız edici kelimelere veya düşüncelere takılı kalmak, Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlamak gibi birçok takıntılı düşünce ve davranış obsesif kompulsif bozukluk belirtilerindendir.
Duygularını göstermeyip, her zaman mantığı ön planda tutarlar. Mantıklı olmadıklarına inandıkları kişilere öfkelenirler ya da onlarla iletişim kurmak istemezler. Eğlenceli ortamlardan zevk almazlar. Genellikle katı, inatçı, cimri kişilerdir.
Kur'an-ı Kerim ve hadis-i şeriflere göre vesvesenin kaynağı deni- lince akla ilk olarak şeytan gelmektedir. İkinci olarak cinler, insanın kendi nefsi ve diğer insanların telkinleri gelmektedir.
Uzmanlar, halk arasında "vesvese" olarak bilinen durumun, kişiyi rahatsız edip işlevselliğini bozması ve zaman kaybına neden olması halinde bunun psikiyatrik hastalık belirtisi olduğunu belirtiyorlar.
Vesvese, bir anda insanın zihninde oluşan kötü düşünceler anlamına gelir. Vesvesenin temel kaynağı korku, güçsüzlük ve yalnızlık olabilir. Örneğin kendisini yalnız hisseden kişiler, çok daha fazla kuruntuya kapılır. İç ses şeklinde duyulan vesvese, kişiye kötü olasılıkları sanki gerçekmiş gibi aktarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri