Dinimizde birçok konu ile alakalı dua olduğu gibi vesvese için de dua var olmaktadır. Vesvese duası şöyledir ki 'Amentü billahi ve rusulihi hüve'l evvelü hüve'l ahirü ve'z zahirü ve'l batinü ve hüve bi külli şey'in alim' duası sık sık okunmalı ve vesvese verecek konulardan uzak durulmalıdır.
Aslı olmayan olayları sürekli endişe içinde düşünmek ve düşünceden kurtulamamak, vesveseye delalet eder. İşte vesveselerden kurtulmak için okunacak dualar... Âraf Suresi 20. ve Taha Suresi 120. ayetlerde açıkça, “Şeytan onlara vesvese verdi” deniliyor.
*"Sıkıntılı iken "Hasbünallah ve ni'mel-vekîl" deyiniz!" *Hz. Sa'd (r.a.) anlatıyor: Resûlullâh (s.a.v.) buyurdular ki; "Balığın karnında iken, Zü'n-Nûn'un (Yûnus aleyhisselâmın) yaptığı duâ şu idi: Lâilâhe illa ente sübhâneke innî küntü mine'z-zâlimîn.
Vesveseye karşı ne yapmalı? Yapılacak tek bir şey varsa o da, onunla ve onun verdiği vesveselerle ilgilenmemek, ona önem vermemek. Şeytandan gelen hiçbir şeyi gözümüzde büyütmemek, sönük bir balon iken onu şişirmemek, hayatımızı alt üst etmesine meydan vermemektir.
Obsesyon, irade(istem) dışı gelen, kişiyi rahatsız eden, bireysel çabayla zihinden uzaklaştırılamayan, benliğe yabancı düşünceler, dürtüler ya da hayallerdir.
İlgili 25 soru bulundu
Vesvese ve takıntı kelimesinin tıpta iki karşılığı Ruminasyon ve obsesyondur. Ruminasyonun İngilizce olarak karşılığı ise, zihinsel geviş getirmektir. Yani bir düşüncenin kendini tekrar etmesi durumudur. Ruminasyonlara da takıntı, vesvese denilmektedir, bir diğer ismi ise obsesyon olarak adlandırılır.
Takıntı vesvesenin belirtileri aynen şu şekildedir;
Yoğun endişe ve devamlı güvenme gereksinimi. Hata yapmama isteği. Rahatsız eden, akılda olan ve uykuya engel olan görüntülere, cümlelere veya düşüncelere takılıp kalma. Toplum bakımından kabul edilmeyen bir hareket içine girmekten veya rezil olmaktan korkma dürtüsü
Bilir misin vesvesen neye benzer? Musibete benzer. Sen ona ehemmiyet verdikçe şişer, ehemmiyet vermezsen söner. Demek büyük nazarla baksan büyür, küçük görsen küçülür.
Bazı İslam alimlerine göre vesvesenin nedeni insanın nefsani ve dünyevi istekleridir. Bu istekler insanları Allah'ı anmaktan ve ahireti hatırlamaktan alıkoyar. Bazı İslam alimlerine göre ise vesvesenin nedeni şeytandır.
"Mü'min, şeytanın vesveseleri ve kalbinde olmasıyla sıkıntı duyacağı küfrün vesveseleriyle imtihan olunur.
(Merakıl-felah)daki hadis-i şerifte, (Her namazdan sonra, üç kere Estagfirullah elazim ellezi la ilahe illa huv el-hayyel kayyume ve etubü ileyh okuyanın bütün günahları affolur) buyuruldu. Bu fakir [Muhammed Masum hazretleri] farz namazlardan sonra, 70 kere istigfar okuyorum.
Kafaya takmak bizi kaygılandırarak sağlıklı düşünmemizi engeller, hassaslaştırır, haklı hissettirir, öfkelendirir ve insanlarla çatışmamıza zemin hazırlayarak daha gergin hissetmemize neden olur. Yaşam biçiminizi değiştirerek rahatsızlık verici bu süreçten kendinizi kurtarabilirsiniz.
Endişe ve Kaygı İçin İnşirah Suresi.
Yapayım mı yapmayayım mı?” gibi sürekli şüphe ve tereddüt içerisinde olmak da vesvesenin bir çeşidi olup şeytanın telkini sonucudur. Bu tür vesvese bir hastalıktır. Tedavisi, iman ve sağlam bilgidir. İnsan elinden geleni, kuralına uygun olarak yapmalı, Allah'a güvenmeli ve bu tür şüpheden uzak durmalıdır.
Şeytandan Korunma Yolları: Ayetü'l-Kürsi | Cuma Sohbeti (27.
Gündelik hayatta birçok etkenden dolayı vesveseye kapılmak mümkündür. Bu durumla başa çıkmak ve kalpteki vesveseyi gidermek için şu dua sıkça okunabilir: "Amentü billahi ve rusulihi hüve'l evvelü hüve'l ahirü ve'z zahirü ve'l batinü ve hüve bi külli şey'in alim."
İman güçlendikçe, vesvese oranı yükselebilir.
İblise vesvese veren, verdiği vesveseye kulak vermesini ve itaat etmesini sağlayan, onu aşağılarında aşağısına indiren, Allah'ın rahmetinden kovulmasını sağlayan ve Allah Teâlâ katında seçkin bir konuma sahip hatırı sayılır bir melek iken onu cennetten çıkaran, nefsin ta kendisidir.
Böyle vesvese hiçbir şekilde namaza zarar vermez. Ve bu hal biz namaz kılmaya devam ettikçe başımızdan eksik de olmaz.
Vesveseyi, Obsesif Kompulsif Bozukluğun içinde bir kavram olarak değerlendiren Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, vesvesenin herkeste olabileceğini söyledi. Önemli olanının onu yönetmek olduğunu vurgulayan Tarhan, vesvesinin hastalığa dönüşmemesi için önemli uyarılarda bulundu.
Dinimizde birçok konu ile alakalı dua olduğu gibi vesvese için de dua var olmaktadır. Vesvese duası şöyledir ki 'Amentü billahi ve rusulihi hüve'l evvelü hüve'l ahirü ve'z zahirü ve'l batinü ve hüve bi külli şey'in alim' duası sık sık okunmalı ve vesvese verecek konulardan uzak durulmalıdır.
Dinî terminolojide vesvese/visvâs, “şeytanın veya nefsin insana kötü ve zararlı telkinde bulunması, şeytandan yahut nefisten gelen, insanı dine aykırı aşırı davranışlara yönelten telkin”; vesvâs “şeytan, şeytanın insanın içine attığı saptırıcı dürtü, faydasız söz, şüphe ve tereddüt” anlamlarında kullanılır.
Nefis arzuluyor, istiyor, şeytan vesvese veriyor. İkisi birleştiği zaman, kalbin üzerine baskı yapmaya ve kalbi yanlış yönlendirmeye başlıyorlar. Şeytanın vesvesesi ile nefis tek başına zarar veremiyor, şeytanla birlikte zarar veriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri