Bir kadının vücudunun her ay hamile kalmaya hazırlandığı süreç olan adet görme yani regl dönemi kadınların hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Adet, hayız, menstrüasyon gibi çeşitli isimlerle anılan regl olma durumu ayda bir gerçekleştiğinden halk arasında aybaşı olarak da anılmaktadır.
Muayyen TDK kelime anlamı hakkında detaylar. TDK kelime anlamı olarak muayyen sözcüğü, 'belirli ya da belirlenmiş' biçiminde karşılık buluyor. Herhangi bir olay ya da konuşmak için daha önceden belirlenmiş durum olarak ele almak mümkün.
" kelimenin, cümle içerisinde kullanımına en güzel örnek belki de şu şekildedir; "demek ki insanlar birbirine ancak muayyen bir hadde kadar yaklaşabiliyorlar ve ondan sonra, daha fazla sokulmak için atılan her adım daha çok uzaklaştırıyor." belli demek.
Muhammen bedel; en yalın haliyle “tahmin edilen” ya da “oranlanan” anlamlarına gelir. Bu terim; ihale yolu ile satışı planlanan bir taşınmaz ya da taşınır malın, piyasa koşullarına göre bilirkişi tarafından tayin edilmiş piyasa değerini ifade eder.
Anlamı: "Muayyen," belirli, belirgin, tanımlanmış veya sınırlanmış bir şeyi veya durumu ifade eder.
İlgili 33 soru bulundu
Bir kadının vücudunun her ay hamile kalmaya hazırlandığı süreç olan adet görme yani regl dönemi kadınların hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Adet, hayız, menstrüasyon gibi çeşitli isimlerle anılan regl olma durumu ayda bir gerçekleştiğinden halk arasında aybaşı olarak da anılmaktadır.
Doktrinde belirli vade için “ifa zamanının mutlak olarak belirlenmesi” ve “muayyen vade” ifadeleri kullanılmaktadır. Belirli vade terimi ile anlatılmak istenen, vadenin, borçlunun borcunu ne zaman ifa edeceğini yeterli açıklıkta bilebilecek şekilde kararlaştırılmasıdır.
Ferden muayyen borç olarak da isimlendirilen parça borcu, konusunu yeteri derecede ayırt edici özellikleriyle belirtilmiş olan bir tek şeyin oluşturduğu borçtur.
hukukunda. Tavsif, muayyen bir hukukî müessesenin, bir hukukî münasebetin mahiyetini, hukukî sıfatını tayin etmek demektir.
Mevcut, hazır ve belirlenmiş mal. Fıkhın şirket, satım akdi, taksim gibi bölümlerinde ayn, yaygın olarak bu anlamda kullanılmaktadır. Mecelle'nin 159. maddesinde ayn, “Muayyen ve müşahhas olan şeydir” şeklinde tarif edilirken bu mâna kastedilmiştir.
236- "Nezrim olsun, yarın oruç tutayım" gibi bir adak, muayyen (belirlenmiş) bir adaktır. "Nezrim olsun, bir gün oruç tutayım" denilmesi de gayrimuayyen (belirlenmemiş) bir nezirdir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müşahede, ''şühud'' kökünden türetilmiştir. Şühud, gözle görmek manasına gelirken, müşahede maddi alemden olmayan kutsal ve ruhani bir şeyi kalp gözüyle keşfetmek demektir.
Snobizm TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Snobizm, TDK sözlük açıklaması züppelik şeklindedir. Yani bir kişinin kendi gibi değil de bir başkası gibi yaşaması ve davranmasıdır.
Muayyen tarifeli taşıt araçları; resmi daireler tarafından işletilen tren ve vapurdur.
Gayrimuayyen TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Belirsiz.
Arapça kökenli olup zaman içerisinde dilimize kadar uzanan kelimelerden biridir. Belirli bir dönem karşı karşıya kalınan durum için fasıl kelimesi kullanılmaktadır. TDK sözlük anlamında da belirli bir durum anlamına gelmektedir.
Kanunda ne söylenmek istendiğini tespit ve tayin için metnin nazara alınması suretiyle yapılan yoruma lafzi yorum denilir. Söze dayanan yorumda hukuki hükmün ifade edildiği kelimelerden hareket edilerek bir neticeye varılmaya çalışılır.
bir deyişle, kanunun lafzı demek, kanunun sözü anlamına gelmekte iken; kanunun ruhu ise kanunun özü anlamına gelmekte olup kanuna bütünsel olarak hâkim olan esaslar çerçevesinde ilgili maddenin ifade ettiği anlam- dır.
MUSÂLİH. (ﻣﺼﺎﻟﺢ) sıf. ve i. (Ar. muṣālaḥa “barış yapmak”tan muṣāliḥ) Barışan, barış yapan, barış antlaşması imzâlayan (kimse).
Mevcut bir malın para veya para hükmünde bir varlıkla değişimi mutlak anlamda bey', peşin bedelle veresiye mal değişimi selem, paranın parayla değişimi sarf, ferden muayyen iki malın değişimi mukāyeda diye adlandırılmıştır.
Sözün sahibi tarafından bir açıklama yapılmadıkça kendisiyle neyin kastedildiği anlaşılmayan lafız mânasında usûl-i fıkıh terimi.
Hanefiler mütekavvim kavramını ise “şer'an kendisinden yararlanılması mubah olan şey” olarak tanımlarlar. Buna göre Hanefî mezhebine göre hak ve menfaatlerin -maddi bir varlığa sahip olmadıkları için- mal sayılmamaları ve akitlere konu edilememeleri icap etmektedir.
Belli bir fiyat üzerinde anlaşmak şartıyla vade farkı konulmasında bir sakınca bulunmamaktadır (Serahsi, el-Mebsut, XIII, 7, 8). Bununla birlikte satım akdine konu olan malın akit esnasında mevcut olması, satış bedeli ile ödeme zamanının (vadenin) açık ve net olarak belirlenmesi gerekir (Merğinani, el-Hidaye, V, 8-9).
Başka bir ifadeyle tanımlamak gerekirse vade farkı, herhangi temerrüt faizinden farklı bir niteliğe sahip olmakla beraber, vadesinde ödenmeyen borca ödenmeyen borcun oransal oranında eklenen ek bir külfettir.
Cahiliyye faizi olarak da ad- landırılan ve o dönemde yaygın olan nesie faizi şöyle uygulanırdı: bir kimse malını bir vakte kadar her ay belirli bir miktar almak şartıyla bir başkasına verir, ancak ana malı olduğu gibi sabit kalırdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri