Felsefe düşüncenin merak, sorgulama, şüphe etme, eleştirel, tutarlı, sistemli, evrensel, rasyonel, birikimli ve refleksif olma gibi temel nitelikleri vardır. Felsefe bir akıl yürütme ve düşünme biçimidir.
Bilimsel bilgi, konu aldığı olay veya varlıksal işlevi o an için en elverişli ve kabul edilir biçimde açıklayabilen bilgidir. Bu itibarla bilimsel bilginin temel nitelikleri evrensel olması, sınanabilir, eleştirilebilir ve yanlışlanabilir olmasıdır.
Gündelik bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi ve felsefi bilgi gibi.
3:Felsefi Bilgi: Varlığı ve evreni akıl yürütme yoluyla tanımlamaya çalışan bilgi.
İlgili 16 soru bulundu
6) Felsefi bilgi: Eleştirel düşünme sonucu ortaya çıkan bilgi türüdür. İnsanın varlık, bilgi ve değerler hakkında aklıyla ortaya koyduğu genel düşüncelere dayanan bir bilgidir. ¬ Eleştireldir (sorgulayıcıdır). ¬ Akıl ve mantık ilkelerine dayalıdır.
Felsefi bilgi felsefe bilim dalına ait bilgilere denmektedir. Felsefe ise Yunancada hikmet arayışı ya da bilgelik sevgisi anlamlarına gelmektedir. Felsefeyle ilgilenen kişilere ise filozof denmektedir. Felsefi bilgiler adalet, güzellik, doğruluk, varlık, gerçek, bilgi, akıl ve dil konularını içerir.
Kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı akıldır. Akıl kökenli bilgiler / doğrular a prioridir ve bu nedenle değişmez ve zorunludur. İnsan zihni doğuştan boş değildir.
Bilgi felsefesi, bilginin ne olduğunu, mümkün olup olmadığını, kaynağını, sınırlarını, değerini ve doğruluk ölçütlerini inceleyen bir felsefe dalıdır.
Bilginin türü taşıdığı özelliğe ve elde ediliş yöntemlerine göre farklılaşır: gündelik bilgi, dinsel bilgi, teknik bilgi, sanatsal bilgi, bilimsel bilgi ve felsefi bilgi (Çüçen, 2012: 20).
Gizlilik : Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmemesidir. Bütünlük : Bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmemesidir. Erişilebilirlik : Bilginin ilgili ya da yetkili kişilerce ulaşılabilir ve kullanılabilir durumda olmasıdır. Bilgi güvenliğinin sağlanmasından herkes sorumludur.
1- Felsefe insanın hakikati anlama, bilme ihtiyacını karşılar. 2- Felsefe eleştirel bakış açısı kazandırır. 3- Felsefe, insanı insan olma bilincine ulaştırır. 4- Sistemli, doğru, önyargısız ve saygı duyarak düşünmeyi öğretir.
Felsefi düşünce, insan zihninin derinlemesine düşünme, sorgulama ve anlam arayışının bir ürünüdür. Felsefe, insanın doğası, evren, bilgi, ahlak, varlık ve daha birçok temel konu üzerinde düşünme sürecini ifade eder.
Hayret yaşantıdır, insanı evrendeki varlıklarla ilgili şaşkınlığını dile getirir. Bilgi elde etme arzusunu güçlendirir. İnsanın karşılaştığı olayları anlama ve bilme yetisine katkıda bulunur. Aynı zamanda hayret insanı düşünmeye sevk eder.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Epistemoloji (Antik Yunanca ἐπιστήμη, epistēmē 'bilgi', ve -loji) ya da bilgi felsefesi, bilgiyle ilgilenen bir felsefe dalıdır.
Bilgi felsefesi ya da epistemoloji bilginin doğasını, imkânını, kaynağını, doğruluğunu ve sınırlarını inceleyen, araştıran felsefe dalıdır.
Bilgi Felsefesinin Temel Kavramları Nelerdir? Bilgi felsefesinde doğruluk, gerçeklik ve temellendirme olmak üzere üç temel kavram vardır.
Bilgi Felsefesinin konusu “Doğru bilgi mümkün müdür?”, “Bilginin kaynağı nedir?”, “Bilginin sınırları ve doğru bilginin ölçütleri nelerdir?” ve “Bilginin güvenilirliliği ve değeri nelerdir?” gibi problemleri daha iyi anlayabilmeyi gerektirir.
Daha ziyade felsefe kelam tartışmalarının ve birbirlerine karşı reddiyelerin gündeme getirildiği tehâfüt geleneğine benzer bir bilgi tasnifi yapmaktadır.Bilginin kaynakları konusunda kelam geleneğine tam bir bağlılıkla bilginin kaynaklarının üç olduğunu belirtir. Bunların duyular, haber ve akıl olduğunu söyler.
Bilgi Felsefesi: Epistemoloji
Bu disiplinin kurucusu olarak John Locke gösterilmektedir.
Felsefi soruların kesin cevapları yoktur. Felsefede bir soruya verilen cevap, her zaman ve her durumda geçerli olacak mutlak bir cevap değildir. Bu nedenle felsefi sorgulama sürekli devam eden bir süreçtir.
Sübjektif kavramı, felsefe, dil bilgisi, tıp, sanat gibi alanlarda oldukça sık kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri