Bu doğrultuda bağlaçlar arasında özellikle 'veya' bağlacı oldukça fazla biçimde kullanılmaktadır. Bu bağlamda veya bağlacı eş değerli bağlaç olarak ifade edilmektedir. Yani 2 öğeyi eşdeğerlik ve karşılaştırmalı olarak ilgi yolu ile birbirine bağlar.
p ve q önermeleri arasına “veya” bağlacı kullanılması suretiyle “p veya q” önermesini elde etme işlemine denir. Veya bağlacı kullanılan önermelerde "veya" bağlacı “ V “ harfi ile gösterilir. p V q önermesinde toplama işlemi geçerli durumdadır. 0 0 0 şeklinde olur.
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem … hem …, hiç değilse, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, ne …
Ayrı ayrı olmak ile beraber, eşit tutulan iki şeyi anlatan sözcüklerden ikinci olanının hemen önüne konulan sözcük olarak tanımlaması yapılan veya kelimesi ya da bağlacının doğru kullanımı ''veya''dır.
p ve q önermeleri arasında "ve" bağlacı kullanılması "p ve q" bileşik önermesini elde etme işlemine "ve" işlemi adı verilmekte olup "p Λ q" ile gösterilir. Verilmiş olan p Λ q önermesi p ve önermelerinin her ikisi birden doğru iken doğru, diğer hallerde ise yanlış olan bir bileşik önerme olmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Türkçede çok sık kullanılan bağlaçlardan biri de ya'dır. Bu bağlaç, tek başına kullanılabildiği gibi “ya…ya”, “ya da”, “ya…ya da”, “veya”, “yahut”, “veyahut”, “olur ya”, “öyle ya”, “malum ya”, “var ya” şeklinde farklı kullanımlarda da karşımıza çıkabilmektedir.
ile önermelerinin "ve" bağlacı ile bağlanmasıyla elde edilen bileşik önermeye " ve " önermesi denir ve " p ∧ q " biçiminde gösterilir.
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, veya şeklinde birleşik olarak yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazı örneklerde görülen "ve ya gibi yazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı "veya"dır.
İkisi de aynı anlama gelir.
veya genelde öncesinde yazılan ifade ve sonrasında yazılan ifadenin aynı anda iksinin de olabileceği anlamı taşır. ya da ise genelde ya önceki ifadenin ya da sonraki ifadenin olabileceği anlamını taşır.
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
Tıpkı ve sözcüğünde olduğu gibidir. Ve kelimesi bir bağlaçtır. Ve kelimesi bağlaç grubunda yer alır. Çünkü cümle içerisinde aynı gruba ait olan sözcükleri birbirine bağlama özelliğine sahiptir.
Tek başına kullanıldığında bir anlamı olmayan ve sözcükler arasında anlam ilgisi kurmaya yarayan kelimelere edat denir. Bağlaçlar ise hem kelimeleri hem de birleşik cümleleri birbirine bağlar. En çok kullanılan bağlaçlar şu şekilde sıralanabilir: 1- Ve 2- İle 3- Kadar 4- Ancak 5- Ama.
Veya Bağlacı ile İlgili Örnek Cümleler
''Ben veya o bu işi bitirmek zorundayız.'' ''Bugün veya yarın çalışma tamamlanır.'' ''Resimler için siyah veya beyaz renkler kullanılabilir.'' ''Eve gidebiliriz veya dışarıda biraz daha dolaşabiliriz.''
“ve” bağlacı: Cümleleri, anlam ve görev bakımından benzer veya aynı olan kelimeleri, sözleri ve öğeleri birbirine bağlar. “ve” bağlacı yerine virgül veya “-İp”, “-ErEk” zarf-fiil ekleri de kullanılabilir: Masaya yaklaştı ve kitabı aldı.
Cevap : Ve (^) olacaktır.
Ve - veya bağlaçları gibi ile de tek başına kullanıldığında bir anlama gelmez. Cümle İçinde Kullanımı: Ali ile Samet futbol takımından ayrıldılar. Not: İle bağlacı bazen kelimelerin sonuna eklenerek ''la'' ve ''le'' şeklinde kullanılabilir.
Veya(v): Bu bağlaç, sadece 0v0 olduğunda doğruluk değeri 0'dır. Diğer her durumda doğruluk değeri 1'dir. veya ile v birbirinin tersidir. İse(=>): Bu bağlaç sadece 1=>0 olduğunda doğruluk değeri 0'dır.
En; bir yüzeyde boy sayılan iki kenar arasındaki uzaklık, genişliktir.
Yada şeklinde yazılması yanlış kullanımdır. Yada TDK'ya Göre Bitişik mi Ayrı mı Yazılır? TDK'ya göre bu kelime ''ya da'' şeklindedir. Alternatif belirtmek manasına gelen ya da kelimesi, aynı önemde tutulan iki alternatifi veya bir diğer alternatifi anlatmak adına kullanılan bağlaçtır.
Hem Türk Dil Kurumu'na hem de Dil Derneği'ne göre bu kelime "veya" şeklinde birleşik yazılır. Ancak uygulamada "ve/ya" kullanımı da görülmektedir. Ayrıca "ve/veya" kullanımı da görülmektedir. Dildeki sadeleştirme hareketlerinden önce şimdiki "ya da" anlamında "yahut" kullanılırdı.
Zeytinyağı doğru yazılışı bitişik yazılmasıdır. Herhangi bir cümle içinde herhangi bir anlamda kullanılabilir. Mecaz ya da asıl anlamlı ile kullanılması fark etmeden her zaman bitişik yazılması doğru olacaktır.
Cümlede ile kelimesi yerine ve getiriliyorsa bağlaç getirilemiyorsa edat olarak anlaşılmaktadır.
Bu birleşik önermede bileşenlerden sadece biri doğruysa durumlar doğru, diğer durumlarda yanlışlık söz konusudur. 0 v 0 = 0 olmaktadır. Ya da bağlacının tek kuvvet özelliği vardır. Değişme özelliği vardır.
* “İle” hem bağlaç hem edat görevinde kullanılabilir, “Ve” ise bağlaçtır. Tek başlarına bir anlam ifade etmezler bu nedenle 'ile' ve 've', kelime olarak kabul edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri