Takılan gözlükler, kaşları kapatmamalı fakat göz üzerinde de küçük durarak kaşları tamamen ortaya çıkarmamalı.
Güneş gözlüğünün, yüzün üst ve yan kısımlarını olduğu gibi kapatması, yukarıdan veya yanlardan ışığın girmemesini sağlaması gerekir. İnsan derisinin güneşten en çok etkilenen bölgesi, göz altı torbalarının bulunduğu bölgedir. En çabuk kırışan ve etkilenen bu bölgenin özellikle korunması gerekir.
Güneş gözlüğü tercihinde yüzünüze göre seçim yaparken, gözlüğün suratınıza büyük ya da küçük kalmamasına özen göstermelisiniz. Yani yüz hatlarınıza rahatça oturan bir gözlük olmalıdır. Güneş gözlüğünün burnunuza oturuş şekli, yanaklarınıza değmemesi, kaş hizanızda olması dikkat edebileceğiniz özelliklerdendir.
Güneş gözlüğü satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özellik, camların ultraviyole ışınlarını blokaj derecesidir. Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamaların kullanılması gerekir.
İlgili 34 soru bulundu
Kaliteli güneş gözlüklerinde güvenilir tescil belgesi olmalıdır. 1995'ten bu yana Avrupa Birliği standartlarına göre kaliteli güneş gözlüklerinin üzerinde CE (Conformité Européene) ibaresi bulunmaktadır. CE belgesi, ürünün minimum güvenlik koşullarına uygun olduğunu ifade etmektedir.
İŞPORTA GÖZLÜK TAKMAK YERİNE HİÇ KULLANMAYIN DAHA İYİ
Dr. Demirci, güneş gözlüğünde cam rengi seçiminin de göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığına işaret ederek şöyle devam etti: "Güneş gözlüğünde en etkili ve tavsiye edilen cam rengi kahverengi ve fümedir.
Yazın her günü güneş gözlüğü ile geçiren kişiler güneşin yavaş yavaş etkisini yitirmesi ve sonbaharın gelmesi ile güneş gözlüklerini çekmeceye koyarlar. Maalesef bahar ayları gelene kadar gözlüklerini hiç çıkarmayan kişiler bulunur. Ancak kesinlikle kışın güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
Göz sağlığı açısından UV400 camlar polarize camlardan daha önemlidir. Her ikisi de faydalı olsa da, UV radyasyonu gözler için daha zararlıdır ve zamanla daha ciddi hasara neden olabilir.
Güneş gözlüğünün camları UV ışınlarına karşı koruma işlevini zamanla kaybetmektedir. Bu nedenle güneş gözlüklerinizin camlarını 2-3 yılda bir değiştirmeniz önerilmektedir.
Şurada Paylaş! Tıpkı bir mercekle kağıdın tutuşturulması gibi göz üzerinde bulunan sarı benek olarak bilinen bölgelerde yanıklara sebebiyet verir. Güneşin ultraviyole ışınları, bu bölgelerde kısa sürelerde su toplanmasına neden olur. Çok uzun süre bakılması ciddi derecede görme kayıplarını meydana getirebilir.
İdeal güneş gözlüğünün burnuna doğru şekilde oturması; camlarının kirpiklerine, kaşlarına ya da yanaklarına değmemesi gerekiyor. Tercih edeceğin güneş gözlüğünün çerçeve özelliklerine dikkat ederek tüm bu sorunları önleyebilirsin. Güneş gözlüklerinde çoğunlukla metal ve plastik çerçeveler kullanılıyor.
Dikdörtgen Yüz
Yüzü uzun olanlar, dengeyi sağlamak için geniş ve büyük Ray-Ban gözlük modellerine yönelebilir. Kare yüzü olanlar, dikdörtgen yüzlüler gibi köşeli çerçevelerden uzak durmalı.
Yanaklar dolgundur ve yüz daire şeklindedir. Eğer yüzünüzün bölgeleri birbirinden daha geniş değilse yuvarlak yüz tipine sahipsiniz. Yuvarlak bir yüze sahipseniz, seçeceğiniz modeller yüzünüzde zıtlığı yakalamalı. Özellikle yüzünüzü daha uzun gösterecek olan kare ve dikdörtgen çerçeveli modelleri tercih etmelisiniz.
Hayır, güneş gözlüğü ile güneşe bakılmamalıdır. Güneş gözlükleri, güneşin zararlı UV (ultraviyole) ışınlarının neden olduğu göz hasarını önlemek için tasarlanmıştır.
Güneş gözlüklerini su altında yıkamak herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Akan su altında nazik hareketler ile gözlüğü yıkamak camlarında bulunan toz ve kirleri temizlemenize yardımcı olur. Cam üzerinde fazla sayıda toz ve kir varsa bez ile silmek camlara zarar verebilir.
Polarize Camlar Kimlere Tavsiye Edilmez? Polarize güneş gözlükleri, yorgun ve uykusuz sürücüler için tehlike yaratabilir. Koyu tonlarda tasarlanan bu gözlük modelleri, uyku düzeyini artırabilir. Bu nedenle yorgun sürücülerin kullanımı için uygun değildir.
Yansımanın kişiyi rahatsız ettiği herkes polarize güneş gözlükleri kullanarak konforlu bir görüş sağlayabilir. Balıkçılar, su sporlarıyla uğraşanlar, araç kullananlar, sürücüler, kayakçılar, golfçüler, bisikletçiler, ışığa çok duyarlı kişiler, 60 yaş sonrası katarakt ameliyatı olanlara önerilir.
Göz sağlığının korunması için en temel işleve sahip olan UV camın bütün güneş gözlüklerinde bulunması gerekir ancak polarize filtreli cam bir tercihtir. Güneş gözlüğünde polarize camın bulunmaması göz sağlığının bozulmasına neden olmaz fakat UV koruması olmayan bir gözlük kalıcı göz hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Güneşin bu zararlı etkilerinden korunmak için önlem alınmalı. Hava kapalı da olsa güneş gözlüğü takılmalı” açıklamasında bulundu. Ultraviyole ışınlarının göz ve göz çevresindeki olumsuz etkileri, en az deri üzerinde etkileri kadar ciddi olabiliyor.
Güneş ışınları, gözlerdeki yüzeyi yakarak göz yanıklığına neden olabilir. Göz yanıklığı, ağrılı bir durumdur ve görme kaybına neden olabilir. Güneş gözlüğü takmak, gözlerinizi bu tür yanıklıklardan koruyabilir.
Kış güneş gözlüğü kullanmak için illa ki güneşin gözlerini rahatsız etmesine gerek yok, soğuk aylarda çıkan güneş tıpkı yazın olduğu gibi zararlı etkilere sahiptir ve bu nedenle göz için bazı riskler barındırır. %100 UV korumalı güneş gözlüğü, kış aylarında da dışarıda vakit geçirirken en önemli yardımcın olabilir.
Cam, mümkün olduğunca koyu renk olup, maruz kalınan ışığı da en az %50 oranda azaltmalıdır. Bunun yanı sıra gözlük camının kaliteli olduğu, gözlük takıldıktan sonra dikey çizgiye odaklanıp odaklanmadığı ile de anlaşılabilir. Dikey çizgiye odaklanıyorsa gözlük camının kaliteli olduğunu söyleyebiliriz.
Polarize cam ise UV ışınlarını engellemez ve yerden ya da farklı yüzeylerden gelen yansımaları filtreler. Başka bir deyişle güneşten gelen zararlı ışınlardan korunmak için organik cam muhafazası polarize cam ise tercihtir.
Polikarbon, güneş gözlüğü camı için göze çarpan güçlü bir plastik malzemedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri