Anadolu yarımadası ile Trakya toprakları üzerine kurulan Türkiye'nin, 81 ili vardır. İller, Türkiye'nin en büyük idari bölümleridir. Bu seksen bir il, dokuz yüz yetmiş üç ilçeye bölünmüştür.
Mülki İdare açısından Türkiye'de toplamda 81 il bulunmaktadır. Aynı zamanda her bir il içerisinde ilçe, köy ve kasaba yer alır.
Ülkemizde toplam 81 il vardır, bu illerden 30'u büyükşehirdir. İllerimizin en büyüğü ilçe nüfusu da dahil 16 milyon nüfusla İstanbul ilidir. En küçük il ise ilçe nüfusu dahil 83.000 nüfusla Tunceli ilidir.
Aksaray, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde, kısmen Konya Havzası'nda ve kısmen Kapadokya'da yer alan, merkezi Aksaray kenti olan ildir. Daha öncesinde il iken 1933'te ilçe yapılmış ve 15 Haziran 1989 tarih ve 3578 sayılı yasa ile Niğde'den ayrılarak yeniden il olmuştur.
Vali ve kaymakamın yanı sıra, merkezî yönetim ve belediye başkanları tarafından atanan diğer üst düzey yetkililer de vardır. Türkiye'nin başkenti Ankara'dır. Ülkenin en büyük idari birimleri illerdir ve 81 il vardır. Bu iller ilçelere ayrılmıştır, toplamda 973 ilçe mevcuttur.
İlgili 23 soru bulundu
82. il deyince bazıları yanlış anlayabilir burası Trabzon Şalpazarı ve Giresun yani iki ile hudut. 82. il dememdeki anlamı bu. Burası iç Anadolu'ndaki bir ili andırıyor.
Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda ülkedeki il sayısı 71'di. Aradan geçen 92 yılda bu sayı 81'e çıktı. İl olarak ilan edilen son yer, 81 il plaka koduyla Düzce oldu.
Türkiye'de adında "V" harfi bulunan 5 il vardır.
TBMM' nin ilk mutasarrıflık yaptığı ilçe olarak tarihdeki yerini alacaktır. Türkiye Cumhuriyetinin İlk İli Zonguldak; 1 Nisan 1924 tarih ve 491 sayılı Teşkilat- ı Esasiye Kanunu' nun 60. maddesine göre sancaklar kaldırılınca, Zonguldak bağımsız mutasarrıflığı, Vilayet yapılmıştır.
Anadolu yarımadası ile Trakya toprakları üzerine kurulan Türkiye'nin, 81 ili vardır. İller, Türkiye'nin en büyük idari bölümleridir. Bu seksen bir il, dokuz yüz yetmiş üç ilçeye bölünmüştür.
Van haricinde kelime içinde 'v' harfi barındıran diğer şehirler ise şöyle; Sivas, Nevşehir, Artvin, Yalova.
Merak edenler için detaylı bir şekilde derledik. Ülkemizde ilk harfi V olan bir şehir bulunuyor. 195 ülke içerisinde V harfi ile başlayan 3 ülke yer almaktadır. V harfi ile başlayan kuş türü bulunmamaktadır.
İllerin sayısı uzun süre 63'te kaldı. Türkiye'de çok partili dönemin başlaması ile illerimizin de çoğaldığını gördük. 1953'te Uşak, 1954'te Sakarya ve Adıyaman ve Nevşehir'in ihdasıyla 1954'te İllerimizin sayısı 67'ye çıktı.
Ülkemizde V harfi ile başlayan tek şehrin adı Van'dır.
1950 Türkiye nüfus sayımı, 22 Ekim 1950 tarihinde, 63 il merkezi, 422 ilçe ve 34.252 köy ve beldede yapılmıştır.
Türkiye'nin en büyük yüz ölçümüne sahip ili 31 ilçeden oluşan 39 bin kilometrekare yüzölçümü ile Konya olurken, Türkiye'nin en küçük yüzölçümlü ili ise 799 kilometrekare yüzölçümü ile Yalova.
Tarihte en son il olan Düzce, 1999 yılında depremden hasar gördüğü için olmuştu.
255 ilçe nüfusuyla Tunceli'nin önünde
Türkiye'nin 83 bin 645 kişiyle nüfusu en düşük ili olan Tunceli'den daha fazla kişinin yaşadığı ilçe sayısı ise 255 olarak kayıtlara geçti. Konya'nın Yalıhüyük ilçesi, 1532 kişiyle Türkiye'nin en küçük ilçesi oldu.
Ülkemizde Ş harfi ile başlayan sadece 2 şehir bulunmaktadır. İşte, Ş ile başlayan şehir isimleri ve hangi bölgede bulundukları; ŞANLIURFA: Eski adı ile Urfa olarak karşımız çıkan bu şehir ülkemizin Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunmaktadır.
Ülkemizde yer alan 81 ilin içerisinde h harfiyle başlayan 2 adet il mevcuttur. Genele vurduğumuzda h harfiyle başlayan şehir sayısının ülkemizde az olduğunu söyleyebiliriz. Bu iller: Hatay - Akdeniz Bölgesi'nde yer alır.
TÜRKİYE'DEKİ 81 İLİN ADINDA EN AZ BULUNAN HARF HANGİSİDİR? 81 il içerisinde adında "G" harfi bulunan 6 il bulunmaktadır. Türkiye'de adında "V" harfi bulunan 5 il vardır.
Yani Türkiye'nin il isimlerinde, diğer harflere göre en az V harfi geçmektedir. 'Ş' harfi, illerin isimlerinde 8 kez geçiyor.
1980 yılında var olan 67 ilden sadece 5'inin kırsal nüfusu son 32 yılda sürekli olarak artmıştır. Bu iller Hatay, Muğla, Tekirdağ, Şanlıurfa ve Van'dan oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri