Merhaba, Cevap : Ve (^) olacaktır.
Bir önermenin hükmünün değiştirilmesi ile oluşan önermeye o önermenin olumsuzu(değili) denir. ✅Cevap= yadanın değili yoktur.
Cevap : Ya da bağlacının değili verilen önermenin hükmünün değiştirilip yerine olumsuzunun kullanılması ile elde edilebilir.
Bir önermenin değili, o önermenin doğruluk değerinin değiştirilmiş şeklidir. Yani doğru ise yanlış, yanlış ise doğru yapılmasıdır. Bir önermenin hükmü değiştirildiğinde elde edilen önerme, ilk önermenin değili ya da olumsuzu olarak adlandırılır.
p ve q önermeleri arasına “veya” bağlacı kullanılması suretiyle “p veya q” önermesini elde etme işlemine denir. Veya bağlacı kullanılan önermelerde "veya" bağlacı “ V “ harfi ile gösterilir. p V q önermesinde toplama işlemi geçerli durumdadır. 0 0 0 şeklinde olur.
İlgili 23 soru bulundu
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem … hem …, hiç değilse, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, ne …
Veya(v): Bu bağlaç, sadece 0v0 olduğunda doğruluk değeri 0'dır. Diğer her durumda doğruluk değeri 1'dir. veya ile v birbirinin tersidir. İse(=>): Bu bağlaç sadece 1=>0 olduğunda doğruluk değeri 0'dır.
Açıklama: Matematikde değili zıt (tezat) olarak düşünebilirsin çarpımın değili bölümdür, çıkarmanın değili toplamadır.
Sorunuz: p veya q'nun değili nedir? Cevap: p veya q'nun değili (p∨q)' şeklinde gösterilir. p'nin değili p' olur.
0'ın değili 1'dir. 1'in değili ise 0'dır.
Bu doğrultuda bağlaçlar arasında özellikle 'veya' bağlacı oldukça fazla biçimde kullanılmaktadır. Bu bağlamda veya bağlacı eş değerli bağlaç olarak ifade edilmektedir. Yani 2 öğeyi eşdeğerlik ve karşılaştırmalı olarak ilgi yolu ile birbirine bağlar.
Bir önermenin olumsuzuna önermenin değili denir. Bir p önermesinin değili ~p veya p' ile gösterilir. 11 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Bir önermenin değilinin değili kendisine eşittir. Örneğin bir p önermesinin değili; (p)' = p' olur.
"veya" bağlacında; ikisi birden de olabilir, yalnızca birisi de olabilir anlamı vardır. muğlâk bir ifadedir. ikisi arasında seçim zorunlu değildir. "ya da" bağlacında; ikisi birden olamaz, yalnızca birisi olabilir, anlamı vardır. bu da muğlâk bir ifadedir.
Ya da bağlacının değili yoktur fakat ya da bağlacının tam tersi ancak ve ancak bağlacıdır.
Diyelim ki bir "p" önermesi ve doğruluk değeri "1". Son olarak bulduğumuz önermenin bir daha değilini bulalım. p' ≡ 0 (p')' ≡ 1 olacaktır. Buna göre diyebiliriz ki "BİR ÖNERMENİN DEĞİLİNİN DEĞİLİ, ÖNERMENİN KENDİSİNE EŞİTTİR."
p=0 p'nin değili 1 olur. q=1 q'nun değili 0 olur. Sembolik olarak göstereceksek p' ve p birbirinin değilidir.
Cevap. p'nin değiline eşittir çünkü eğer p'nin değili 1 ise iki taraf da 1 olduğu için sonuç 1 çıkar, p'nin değili 0 ise 0 ve 1'den sonuç 0 çıkar. yani p'nin değili neyse cevabımız da o olur.
Cevap. evet degili ve tersi ayni şel dır.
Negatif sayılar, genellikle önünde bir eksi ile kullanılır. Mesela -17 ifadesi on yedi büyüklüğünde negatif bir miktarı temsil eder. Bu ifade, "eksi on yedi" veya "negatif on yedi" olarak telaffuz edilir.
Topluluğumuz tarafından sevilenler. Artı ve Eksi işaretlerini Jean VIEDMAN, 1489 yılında yayınlanan Pratik Aritmetik adlı kitabında (+) ve(-) işaretlerini ilk defa kullanmıştır.
Yani "+" ve "-" yanyana gelince '-' olur. Yapılan işlem çarpma veya bölme ise: (-5)x(+3)=-15 olur. "-" ile "+" nın yanyana çarpılması gene (-) yapar.
p ve q önermeleri arasında "ve" bağlacı kullanılması "p ve q" bileşik önermesini elde etme işlemine "ve" işlemi adı verilmekte olup "p Λ q" ile gösterilir. Verilmiş olan p Λ q önermesi p ve önermelerinin her ikisi birden doğru iken doğru, diğer hallerde ise yanlış olan bir bileşik önerme olmaktadır.
Reel sayı için ters işarettir: Pozitif sayının tersi negatif ve negatif sayının tersi pozitiftir. 0'nun toplamaya göre tersi kendisidir. a nın toplamaya göre tersi, tekli eksi işareti ile şöyle ifade edilir: −a. Örneğin; 7'nin toplamaya göre tersi -7'dir.
"İse" işleminin değişme özelliği yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri