Vezir, satrançta at hariç tüm taşların hareket kabiliyetine sahip olan bir taştır. Vezir, düz, çapraz, ileri, geri, sağa ve sola dilediği kadar ilerleyebilen bir taştır. Söz konusu taş bu hareketi yaparken önünde başka taş olmamalıdır. Hareket alanı üzerinde rakibin taşı varsa vezir bu taşı alabilir.
Kale, sağa sola, ileri ve geri gidebilir. 5- Vezir: Vezir, at haricinde tüm taşlar gibi gidebilir. Kale gibi düz, fil gibi çapraz giden vezir, satrançtaki en güçlü taştır.
Vezirin hareketi
Satranç oyununda vezir düz, yatay ve çapraz olarak her yöne gidebilir, ancak atlayamaz. Vezirin önüne çıkan rakip taşı oyuncu veziri ile yiyerek oyundan çıkarabilir.
Satranç oyununda taşların üzerinden atlayarak ilerleyen tek taştır. L şeklinde geri de gidebilir. Tam L şeklinde 8 yöne gidebilir. At her oyuncu için iki tanedir.
Vezir, her yöndeki her boş kareye (çapraz, yatay ya da dikey olarak) başka taşların üzerinden atlamamak şartıyla gidebilir. Dolayısıyla kendinde bir kale ve filin özelliklerini toplamaktadır. Böylece vezir çok hareketli bir taştır.
İlgili 35 soru bulundu
Satrançta 1 hamleden kasdedilen siyahın ve beyazın karşılıklı hamle yapmasıdır. 50 hamle sayılırken de sadece bir tarafın hamleleri sayılır. Satrançta 16 hamle kuralı diye bir kural yoktur.
At iki kare düz ve sağa ya da sola bir kare daha giderek hamlesini tamamlanmaktadır. İleri şekilde oynadığında ileri iki kare ve yan oynanır. Geri şekilde oynadığında ise geri iki kare ve yan olmak üzere hamlesini tamamlamaktadır.
Bu çapraz hareket ileri doğru olabileceği gibi geri doğru da olabilir. Filin hareket alanı sağ öne çapraz, sol öne çapraz, sağ geriye çapraz ve sol geriye çapraz şeklindedir. Fil, önünde bir taş olmadığı sürece istediği kadar hareket edebilir.
Şah bir seferinde herhangi bir yöne sadece bir kare gidebilir. Yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz. Şah yanındaki bir karedeki rakip taşı alabilir. Burada Beyaz Şah Siyah Piyonu alabilir.
Kale ileri, geri, sağa ve sola istediği miktarda ilerleyebilir. Kalenin önünde aynı renkten bir taş varsa Kale o taşın üzerinden geçemez. Yani o yöne doğru hareket etmek isterse sadece o taşın olduğu yere kadar gidebilir.
Satrançta toplam 4 tane vezir vardır. Her oyuncu 2 tane vezire sahiptir. Satrançta vezir nasıl gider? Vezir her yöne yani yatay dikey ve çapraz yönlerde istediği kadar gidebilir.
Bir Vezire sahip olsanız bile başka Vezir çıkabilirsiniz. Burada Beyaz Piyonuyla Vezir çıkabilir. O zaman iki tane Vezire sahip olacaktır. Eğer bütün Piyonlarınızı son sıraya ulaştırırsanız tahtada aynı anda DOKUZ Vezire sahip olabilirsiniz!
Beyaz'ın şahı ve veziri yer değiştirir.
Oyuncuların her birinin ise, 16 satranç taşı bulunmaktadır. Figürlerin sırası, beyaz taşlar için soldan sağa; şu şekildedir: Kale, at, fil, vezir, şah, fil ile at ve kaledir.
16 kere hamle yaparsa tek şahı kalan oyuncu, berabere biter.
Bir piyon açılış dışında her adımda yalnızca bir kare ileri gidebilir. Açılış durumunda hiç oynamamış bir piyon ilk hamle olarak iki kare ileri oynanabilir, son karede ise at fil vezir veya kaleye dönüşebilir, bir taşı yiyeceği zaman bir kare çapraz gider.
Diğer taşlardan farklı olarak At ismine de uygun olarak diğer taşların üzerinden atlayabilir.
Satrançta piyon son karete gelirsen kare vezir at veya filden birisine dönüşür piyonu oyundan alırlar ve seçilen taşı oyuna koyarlar piyon nerden alındıysa yeni taşta orada başlar.
Şah tehdidinden kurtulmak için ROK ATILAMAZ. Daha önceden şah çekilmiş, ama Şahınız kıpırdamamışsa rok atabilirsiniz. Rakip taşla kontrol edilen yere gelecek şekilde rok atamazsınız. Bu konumda eğer Beyaz VEZİR KANADINA rok atarsa Şah, Filin tehdidi altında kalmış olur.
Satrançta piyon şahı yiyebilir.
Satranç oyunu bir zeka oyunudur bu oyunda amaç karşıdaki rakibin şahını almak ya da oyun tabiriyle yemektir. Bunu yapmak için de her unsur kullanılabilir.
Görmezlerse de hamle geri alınır çünkü şah yemek yoktur. Dolayısıyla "şah" demeden mat olur ve öyle olmak zorundadır!
Şah, bitişiğindeki 8 kareden herhangi birine gidebilir. İlgili karede rakip taşlardan biri varsa bu taşı alabilir. Kendi taşlarından biri varsa, ya da kare rakip taşlardan birinin tehdidi altında ise (rakip şah dahil) gidemez. Şah herhangi bir taşın üstünden atlayarak ilerleyemez.
Filin hareketi
Satranç oyununda fil her zaman çapraz gider ve kesinlikle önüne çıkan başka bir taşın üzerinden atlayamaz. Filin önüne çıkan rakip taşı oyuncu fil ile yiyerek oyundan çıkarabilir.
Piyonlar her zaman düz hareket ettiklerinden dolayı, rakip oyuncunun taşlarını düz olarak yiyebilir.
Diğer taşlar gibi At, rakip taşın bulunduğu kareye giderek o taşı kaldırır ve o taşın yerine geçebilir. Bu şekilde taş almış olur. Diğer taşlardan farklı olarak At ismine de uygun olarak diğer taşaların üzerinden atlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri