Bir Vezire sahip olsanız bile başka Vezir çıkabilirsiniz. Burada Beyaz Piyonuyla Vezir çıkabilir. O zaman iki tane Vezire sahip olacaktır. Eğer bütün Piyonlarınızı son sıraya ulaştırırsanız tahtada aynı anda DOKUZ Vezire sahip olabilirsiniz!
Piyonun terfi etmesi
Bütün tahtayı geçerek tahtanın son sırasına ulaşan piyon oyuncunun isteğine göre aynı renkteki vezir, kale, fil ya da at'a terfi edebilir. Terfi eden piyon oyundan çıkarılır ve diğer oyuncu hamlesini yapmadan önce bulunduğu kareye seçilen yeni taş yerleştirilir.
Tahtanın sonuna bir piyonu sürdüğünüz zaman, piyonun yerine başka bir taş koymalısınız. Vezir, Kale, Fil veya Atdan herhengi birisini seçebilirsiniz. Beyazın piyonu VEZİRE ÇIKMIŞTIR. Piyonunu Vezire dönüştürmüştür.
Öncelikle, cevap bütün piyonlar yani 16'dır. Hem siyah hem de beyaz piyonların hepsi aynı oyunda vezire çıkabilir. Ayrıca oyundaki asıl vezirleri de sayarsak toplam 18 vezir oyunda aynı anda bulunabilir.
Satrançta toplam 16 tane piyon vardır. 8 tane beyaz ve 8 tane siyah piyon vardır. Satrançta piyon çapraz yer mi? Evet. Piyon sadece çapraz ilerisindeki ilk karede olan rakip taşı yiyebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Piyonlar önlerindeki taşları sadece düz hareket ederek yiyebilir.
Satrançta piyon şahı yiyebilir.
Satranç oyunu bir zeka oyunudur bu oyunda amaç karşıdaki rakibin şahını almak ya da oyun tabiriyle yemektir. Bunu yapmak için de her unsur kullanılabilir.
Satranç oynuyorduk kardeşimle ve bana ard arda 3 kez şah çekti ama mat edemedi. 3 kez ard arda şah çekip mat edilmezse oyun berabere bitermiş.
Eğer bir oyuncunun şahının bulunduğu kare tehdit altında olmadığı halde bu oyuncunun kalan tek taşı şah ise ve şahının tehdit altında olmayan bir kareye yapabileceği bir hamlesi yoksa oyun pat olur, yani berabere biter.
Satrançta 1 hamleden kasdedilen siyahın ve beyazın karşılıklı hamle yapmasıdır. 50 hamle sayılırken de sadece bir tarafın hamleleri sayılır. Satrançta 16 hamle kuralı diye bir kural yoktur.
Piyon, satrançta önemsiz bir taş gibi görünse de zaman zaman çok kritik bir taş olabilir. Söz konusu taş, şah mat da yapabilir. Piyon şah çektiği zaman piyonu koruyan başka bir taş yoksa şah piyonu alacaktır. Bu nedenle şah mat yaparken piyonun güvenliğini almak gerekir.
Vezir oyundaki at hariç her taşın hareket yeteneğine sahiptir. Satranç oyunun en önemli ve en güçlü taşıdır. Vezir her oyuncu için bir tanedir. Beyaz oyuncunun veziri başlangıçta d1 karesinde, siyah oyuncunun veziri d8 karesinde yer alır.
Geçerken almak (Fransızca "En passant"), bir piyon, tehdit edilen bir karenin üzerinden, ilk diziliş durumundan 2 kare ilerleyerek geçen rakip piyonu sanki tek kare ilerlemiş gibi alabilir.
Diğer taşlardan farklı olarak At ismine de uygun olarak diğer taşların üzerinden atlayabilir.
Görmezlerse de hamle geri alınır çünkü şah yemek yoktur. Dolayısıyla "şah" demeden mat olur ve öyle olmak zorundadır!
başka bir taşın piyonun pozisyonunu koruduğu durumda piyonla şah çekilerek yapılan gayet mümkün ve yaygın olan durumdur. sadece piyon ile mat etmek'ten farklıdır. piyonu karşı tarafa geçirip istediğiniz taşa terfi ettirebilir ve şah mat sürecini kısaltabilirsiniz.
Bir satranç oyunu, iki tarafında MAT edecek taşı yoksa berabere biter. Sadece İki Şahın kaldığı durumda oyunu bırakabilirsiniz. Durum BERABEREDİR.
16 kere hamle yaparsa tek şahı kalan oyuncu, berabere biter. Kural şudur: 50 hamle boyunca oyunda taş alınmaz veya er sürülmezse oyun berabere olur. Dolayısıyla rakibin tek şahı kalmış olsa bile bir er sürüldüğünde baştan elliye kadar saymak zorunludur.
Pat, satrançta bir oyuncunun oyun sırası geldiği halde kurallara uygun hiçbir hamle yapamadığı ancak karşı taraf şah çekmediği için oyunu da kaybetmediği durumdur. Pat durumunda oyun beraberlikle sonuçlanır.
geleneksel olarak siyah renk şansı temsil etmekteydi. satranç oyununda. beyaza da bir avantaj sağlamak amacıyla. ilk hamle hakkı beyaz taşlara verildi. bununla birlikte. istatistiklere bakarsak. beyazların kazanma oranın çok az bi farklı. daha fazla oyuncular. bu avantajı ortadan kaldırmak için fikirler sunsa da.
Daha önceden şah çekilmiş, ama Şahınız kıpırdamamışsa rok atabilirsiniz. Rakip taşla kontrol edilen yere gelecek şekilde rok atamazsınız. Bu konumda eğer Beyaz VEZİR KANADINA rok atarsa Şah, Filin tehdidi altında kalmış olur. kareden geçmek zorundaysa ROK ATAMAZ.
Rok'ta Şahın üzerinden geçeceği ya da geleceği kare, rakip oyuncunun herhangi bir taşı tarafından tehtid ediliyorsa, bu durum ortadan kalkıncaya kadar rok yapılmaz. Kale ile Şah arasında herhangi bir taş var ise rok bu durum ortadan kalkıncaya kadar yapılamaz.
İlk karesinde bir Piyon isteğe bağlı olarak, İLERİ DOĞRU ya BİR KARE ya da İKİ KARE gidebilir.
Bir taşı alabilmek için, rakip taşı tahtadan kaldırırsınız ve kendi taşınızı o kareye koyarsınız. Taş alış damadan farklıdır. Taşın üzerinden atlayıp alamazsınız. Vezir, tahtada dikey-yatay-çapraz olarak önünde taş olmadığı müddetçe istediği kadar giden bir taştır.
Kolayca bir hizmet uğruna yönlendirilebilen kimseler, piyon olarak adlandırılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri