Giriş
Ventriküler fibrilasyon (VF), kalbin ventriküllerinin sağlıklı atım yapamayıp bunun yerine titreştiği anormal bir kalp ritmidir. Düzensizleşmiş elektriksel aktiviteden kaynaklanır. Ventriküler fibrilasyon, bilinç kaybı ve nabızın kaybolmasıyla kardiyak arrest'e neden olur.
Ventriküler fibrilasyon (VF ya da v-fib olarak da bilinir), kalbin alt odacıkları olan ventriküllerin kasılma yetilerini yitirmeleri sonucu ortaya çıkan ve kanın vücuda ulaşamamasına sebep olan ölümcül bir kardiyak ritimdir.
Ventriküler fibrilasyon, kalbin ventriküllerinin düzensiz ve hızlı bir şekilde çarptığı anormal kalp ritmi durumudur. Bu durum, kalbin kanı vücuda etkili bir şekilde pompalayamamasına yol açar. Ventriküler fibrilasyon yaşamı tehdit eden acil bir durum olarak kabul edilir ve hemen müdahale edilmesi gerekir.
VF ve nabızsız VT ilk dakikalarında en önemli girişim çevredekilerin erken kardiyopulmoner resüsitasyon ve erken defibrilasyon yapmasıdır. Şahitli arrest olgularında 2 kurtarıcı soluk verildikten sonra nabız kontrolu yapılır.
İlgili 45 soru bulundu
Ventriküler fibrilasyon, ülkemizde ani kardiyak ölümlerin en sık görülen nedenidir. Acil tedavi, otomatik harici defibrilatör (AED) ve kardiyopulmoner resüsitasyonu (CPR) içerir ismi verilen bir cihaz yardımı ile kalbe şok uygulanması ile yapılır.
Ritim VF, nabızsız VT ise, monofazik OED ile 360 joule, bifazik OED ile 120-200 joule bir kez defibrilasyon uygulanır.Ardışık 3 kez şok uygulaması 2005 klavuz bilgilerinde tavsiye edilmez. İlk doz şoktan sonra KPR yapmak, tekrarlayan şokların yararından daha fazladır.
VF, düzensiz elektriksel aktivitenin neden olduğu bir geniş kompleks taşikardidir ve EKG'de ayrı QRS kompleksleri ile genellikle 300'den büyük bir ventriküler hız ile karakterize edilir.
Şoklanabilir ritimler; nabızsız ventriküler taşikardi (pVT) ve ventriküler fibrilasyondur (VF).
Atriyal fibrilasyonda herhangi bir belirti görülmeyebilir ve sadece nabzın hissedilmesiyle ya da doktor tarafından yapılan test sonucunda farkedilebilir. Kalp güçlü ve düzenli bir şekilde kan pompalamadığında, kalp içinde kan pıhtıları oluşabilir.
SÜRÜCÜ İLE MOTOR ARASINDAKİ KABLO UZUNLUĞUNUN MOTOR İZOLASYONUNA ETKİSİ AC motor sürücüleri (VFD-Variable Frequency Drive), asenkron motorların uçlarına gelen gerilim ve frekans degerini degistirerek motorda hız kontrolü yapılmasına imkân saglayan elektronik devrelerdir.
Ventriküler Fibrilasyon ve Nabızsız Ventriküler Taşikardi (VF/VT) ritimlerinde kalp debisi sonlanır ve 4 dakikadan sonra serebral hasar başlar. Hasarı önlemek için elimizdeki süre çok kısıtlı olduğundan erken defibrilasyon oldukça etkili ve hayat kurtarıcı bir yöntemdir.
Bir dersten VF harf notu alarak başarısız olan öğrenci, o dersi tekrar almak ve yarıyıl içi başarı koşullarını sağlamak zorundadır. (13) Yarıyıl sonu sınavının başarı notuna katkısı %40'tan az, %60'tan fazla olamaz. Özel durumlarda ilgili kurul kararı ile bu oranlar değiştirilebilir.
Normal kalp hızı (ventrikül hızı), istirahatte 60-100 atım dk'dır. Kalp hızı 60 dk'nın altında ise bradikardi, 100 dk'nın üstünde ise taşikardi olarak tanımlanır.
Ekonomik olarak aktif olan 15-64 yaş grubunda bulunan nüfusun bağımlı nüfus olan çocuk (0-14 yaş) ve yaşlı (65+ yaş) nüfusa oranını göstermektedir.
Atriyal fibrilasyon düzensiz ve hızlı kalp atımları ile karakterize bir aritmi (ritim bozukluğu) durumudur ve kalp içerisinde pıhtı oluşumu ile sonuçlanabilir. Pıhtı oluşumu, kişiye kalp yetmezliği ve inme gibi durumlar başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa yol açabilir.
Ani kalp durması olan bir hastada ritm eğer VF/ Nabızsız VT ise hemen monofazik 360 joule ile şok verilmelidir (4). Yanıt alına- mazsa beş siklus 30:2 kompresyon: ventilasyon oranı ile kardiyopulmoner resüsitasyon (Cardiopulmonary resusci- tation, CPR) yapılmalı ve tekrar ritm kontrol edilmelidir.
• Şoklanamaz ritimler (Asistoli/NEA)
Ventriküler Fibrilasyon (VF)/ nabızsız Ventriküler Taşikardi (nVT) ritmindeki hastaların tedavisinde defibrilasyon gerektiği için bu ritmler “şoklanabilir ritimler” olarak sınıflandırılmışlardır.
6H: Hipovolemi, Hipoksi, Hidrojen iyonu (asidozis), Hiper-/hipokalemi, Hipoglisemi, Hipotermi; 6T: Toksinler, Tamponad (Kardiyak), Tansiyon pnömotoraks, Trombosis (koroner veya pulmoner), Trauma.
Dirençli VF Nedir? Şoka dirençli VF veya nabızsız VT, bir veya daha fazla şok sonrası devam eden veya tekrarlayan VF veya nabızsız VT anlamına gelmektedir.
Atriyal fibrilasyon, yaşam süresinin zamanla uzadığı düşünüldüğünde giderek oldukça fazla sayıda hastayı etkileyecek bir ritim bozukluğudur. Oluşturduğu sorunlar; çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, uzun dönemde kalp yetersizliği, sakat bırakıcı felç ve maalesef yaşam süresinde kısalmadır.
Obezite. Atriyal fibrilasyon ile ilişkili en güçlü yaşam tarzı faktörlerinden biri vücut ağırlığıdır. Obezite, vücut kitle indeksinin [BMI] 30'dan büyük olması olarak tanımlanır. Birçok çalışmada fazla kilonun, atriyal fibrilasyon gelişmesiyle bağlantılı olduğu gösterilmiştir.
Ventriküler Fibrilasyon (VF)
elektriksel aktivite sonucu dk. da 250-400 hızında nabız oluşturamayan miyokardiyal titreşimdir.
Ritim dakikada 100 bası olacak şekilde uygulanmalıdır.
Nabızlı ventriküler taşikardi tedavisinde hastanın senkop, şok, hipotansiyon gibi unstabilite bulguları mevcutsa kardiyoversiyon ilk seçenektir. Üç girişime rağmen tedaviye yanıt alınamazsa Amiodoron 300 mg 10-20 dk içinde gidecek şekilde intravenöz infüzyon yoluyla verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri