Dilimize Arapçadan geçmiş olan zerafet, zarif sözcüğünden türetilmiştir. Zarif, çevresindeki insanlara her zaman nazik ve kibar davranan kimse anlamına gelir. Zarafet ise incelik göstermek ve nazik olmak demektir. Bu kelime, Osmanlıca kaleme alınmış gazellerde güzel ve hoş anlamında da kullanılır.
TDK sözlük anlamına göre, zerafet kelimesi zariflik demektir.
Zarafet; kibarlık, hoşluk ve incelik anlamlarına gelmektedir.
Zariflik Ne Demek? Zariflik ise Türk Dil Kurumunun (TDK) resmi internet sitesinde yer alan Güncel Türkçe Sözlükte "Zarif davranış veya zarif olma durumu, zarafet" olarak tanımlanmaktadır.
Nahif kelimesi gündelik yaşantıda çok sık kullanılan ve gündelik dile oldukça yerleşmiş bir sözcük olmakla birlikte TDK tarafından “ince, duygulu, hassas” ve “zayıf, cılız, çelimsiz” anlamlarıyla tanımlanmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Dilimize Arapçadan geçmiş olan nahif kelimesi, nehafet sözcüğünden türetilmiştir. Nehafet, bedenen zayıf düşmek ve sağlık nedenlerinden ötürü kilo kaybetmek anlamına gelir. Nahif ise hem zayıf hem de kibar demektir.
Bizim ifade etmeye çalıştığımız anlamı verecek olan kelime ise 'nahif'... Nahif, ince, hassas, kibar demek... Yani birinin ne kadar nazik, ince düşünceli olduğunu anlatmaya çalışırken istemeden aslında ona tecrübesiz, acemi, toy demiş olabiliyoruz.
Nezaket, insanların birbirlerine zariflik, incelik ve ölçülü davranmaları veya birbirlerini incitmemek için gerekli özeni göstermeleri anlamına gelir. Nezaket, toplumda bireylerin birbiriyle olan gündelik ilişkilerinde uymaları gereken ölçülü davranış kurallarıdır.
Zarafet biçim, çekicilik, konuşma, durum ve davranışlarıyla hoşa giden, beğenilen anlamına gelmektedir. Zarafet denince akla kendimize ve başkalarına olan davranışlarımız gelmektedir. Eğer kendinize karşı davranışlarınız olumlu ve güzelse toplumdaki davranış şeklinizde öyle olacaktır.
TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, zarafetşeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıkişilercekullanılan "zerafet"yazımı ise doğru bilinen yanlışlar arasında yer alıyor. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"zarafet"tir.
Nezaket (Nazik olmak); zorunluluk olmadan, kişinin aldığı terbiye sonucu geleneklere uygun, hoşgörülü, saygılı, barışçıl ve dürüst davranışın ifadesidir. Zarafet-İncelik (Zarif olmak); davranışın, tutumun , görünüşün, duygu ve düşüncelerin zarif ve ince olmasıdır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan zarafet kelimesinin sözlük anlamı inceliktir.
Zarafet kelime anlamı olarak konuşma, çekicilik, duruş ve davranışlarla hoşa gelen, hoşa gidilen, beğenilen anlamına gelmektedir. Kişinin başkalarına olan davranışlarında göze çarpan zarafet, öncelikle kendine davranış biçimidir. Kendine karşı olumlu, kibar davranan kimse, çevresine karşıda zarafet sahibi görünür.
Zarif olma durumu, incelik, zarâfet: Zürâfa bütün zarifliğini kaybetmiş, uzun boynu âdeta ip gibi incelmişti (Ahmet H.
Kibar şekilde davranan bir kişiye ne kadar naif denir. Naif kelimesi; tecrübesi olmayan, toy, deneyimsiz anlamlarına gelmektedir. Nahif ise; hassas, ince, kibar manalarını taşır. Yani bir kişiye sıfat şeklinde kibar demek amaçlı nahif kelimesini kullanmak daha doğru olur.
Arapça ẓrf kökünden gelen ẓarāfa(t) ظرافة “zariflik” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ẓarufa ظَرُفَ “zarif ve güzel idi, hoş göründü” fiilinin faˁāla(t) vezninde masdarıdır.
Eğitim Yazar Gökhan Dumanlı, Open Stage Sektörün En İyileri Ödül Töreni'nde Türkiye de bir ilk olan Zarafet Akademi'nin kurucusu olma ve eğitim dünyasına sağladığı katkılardan ötürü Sektörün En İyisi Ödülü'yle taçlandırıldı.
Yemek yerken konuşmamak, aşırı el kol şakaları yapmamak, sesi yükseltmeden konuşmak da diğer nezaket kurallarından bazılarıdır. Sosyal ortamlara girdiğimizde olumsuz görüntülere sebebiyet vermemek için, yemek yememize, oturuşumuza/kalkışımıza, giyim ve kuşamımıza dikkat etmemiz gerekir.
-Sürekli kendinizden veya sürekli başkasından bahsetmek; karşınızdakine fırsat vermeden sürekli konuşmak veya hiç konuşmamak hoş karşılanmaz. -Hiçbir araç, başkalarını rahatsız edecek şekilde kullanılmamalıdır. - İsteklerinizi yumuşak dille dile getiriniz; isteğiniz yerine getirildiğinde teşekkür ediniz.
Nezaket ve Görgü Kuralları Ne Demek? Görgü, toplumda uyulması gerek somut kurallardır. Nezaket; başkalarına karşı saygılı, ince olma durumudur. Nezaket ve görgü kuralları da kişilerin ve toplulukların davranışlarına düzen getiren ve nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen yazılı olmayan kurallardır.
Saf kelimesinin ilk anlamı halis ve berrak, ikinci anlamı kolayca kandırılan kimsedir. Saftirik de saf sözcüğünün ikinci anlamında kullanılır.
Nahif insan zarafet sahibi, kibar, oturaklı ve ince kişilere denilir. Bu ifade toplum içindeki hal ve hareketleriyle diğerlerinden sıyrılan kişiler için kullanılır. Ancak naif insan yaptığı işte acemi, toy ve deneyimsiz kişileri temsilen kullanılır.
(Ar. ma'lūmāt ve Fars. furūş “satan” ile ma'lūmāt-fürūş) Kendini bilgili imiş gibi gösteren, bilgiçlik taslayan.
1. Cilveli, nazlı, hoş. 2. Nazlı büyütülmüş, şımarık. 3. Yapısı ince, narin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri