Bu anlamda insanın ruhi yapısında bulunan ve yerine göre kendisini takdir eden veya kınayan vicdanının otoritesi altında bulunması açısından "vicdani (ahlaki) sorumluluğu"ndan bahsedilir.
Sorumluluk duygusu da bu anlamda akılsal düşünme yetisini, insan bilincini gerektirir. Vicdan ise insanın ahlaki iyi ve kötüye dair içsel duygu ve düşüncesine işaret eder. Bu anlamda vicdan ahlaksal değerlerin ve diğer insanlara ve hayvanlara dair derin duygudaşlığın bir dışavurumudur.
Allah'ın kulunu bir işi yapma veya yapmama hususunda yükümlü tutması anlamında terim. İslâm düşüncesi ve kurumları tarihiyle fıkıh ilminde farklı anlamlarda kullanılan bir terim. Dinen yükümlü sayılan insanların davranışları ve bunlarla ilgili hükümler anlamında fıkıh terimi.
İslam'a göre her fert, kendi yaptıklarından sorumludur. Başkalarının yaptıklarından sorumlu değildir. Kur'an-ı Kerim'de “Hiçbir günahkâr, başkasının günahını çekmez. Eğer yükü ağır gelen kimse onu taşımak için (başkalarını çağırsa) onun yükünden hiçbir şey (alınıp) taşınmaz.
İlgili 41 soru bulundu
Sorumlu olarak getirilmiş olan müdürler, çalışanların ve iş sonuçlarının raporlarını işveren ile paylaşan kişidir. Mesul müdür nedir, sorusuna yanıt vermek için görevlerin ve sorumlulukların iyi anlaşılması gerekmektedir.
Bireysel Sorumluluk: Kişi her şey den önce birey olarak kendisine karşı sorumludur. İnsanın kendisine karşı bireysel sorumluluğu sahip olduğu maddi ve manevi değerlerini doğru yerinde ve zamanında kullanmasını gerektirir. İç Sorumluluk: Kişinin vicdanına karşı sorumluluğudur.
Demek ki, bir insanın kaza borcu ancak büluğ devresinden itibaren başlar. Daha önce başlanacağına dâir söylenen sözlerin bir yeri yoktur. Netice olarak büluğ çağına girmiş akıllı her Müslümanın, İslam'ın emrettiği farzları yapması ve yasakladığı haramları terk etmesi gerekir.
İslâmda insan, kendi hür iradesini kullanarak yapacağı işlerden sorumlu tutulmuştur: "Her kim zerre kadar iyilik yapmışsa onu görür, kim de zerre kadar kötülük yapmışsa onu görür" (Zilzâl, 99/7-8); "O (Allah) yaptığından sorumlu değildir.
İnsanın yüklendiği en ağır sorumluluk Allah`in emir ve yasaklaridir. Eğer insan Allah`ın emir ve yasaklarina uymaz ise öbür dunyada çok ağır gazap bulunur. Eğer uyarsa öbür dünyada odullendirilir razı olunmus kul olabilir, canını rahat teslim eder.
Kusursuz sorumluluk türleri, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun sistematiğine sadık kalınarak “hakkaniyet sorumluluğu”, “özen sorumluluğu” (veya “objektif sorumluluk”) ve “tehlike sorumluluğu” şeklinde üçe ayrılmaktadır22,23.
Yani sorumluluk, hayatımızın içerisinde olan bir kelime olarak bilinmektedir. Bazı sorumluluklar kişisel olurken bazıları ise herkesin sorumluluğudur. Örneğin çevremizi temiz tutmak, hastalara yardımcı olmak ve trafik kurallarına uymak gibi.
Kusursuz sorumluluk halleri, TBK 65. madde ve devamında düzenlenmiştir. Bu durumlar, hakkaniyet sorumluluğu, özen sorumluluğu ve tehlike sorumluluğudur. Bu hallerin ortak noktası, zararın meydana gelmesinde kişinin doğrudan bir eyleminin bulunmaması ve esas olarak bir şeye sahip olması veya bir statüde bulunmasıdır.
Vicdan, kişinin niyetinin belirlenmesinde ve toplum içindeki hal ve hareketlerinin kabul görüldüğü hareketlere denilmektedir. Her kişinin davranışsal bazı özellikleri bulunmaktadır. Bunların arasında kıskançlık, vicdanlı, meraklı gibi olgulardan bahsetmek mümkün olacaktır.
Şimdi Said Nursî'nin isbât-ı vâcib mevzuunda ortaya koymuş olduğu bu delillerden olan "vicdan"ı incelemeye çalışalım. Said Nursî, Allah'ın varlığını ispat eden delillerden dördüncüsü olarak vicdanı zikretmektedir.
Terim olarak vicdan insanın içinde bulunan ahlâkî otorite, ahlâkî değerler ve eylemler hakkında hüküm verme ve yargılama yeteneğini ifade eder.
Sorumlu olan kişi, yaptığı mesleğin gerekliliklerini yerine getirir. Bununla birlikte sorumlu olarak mesleğini yerine getiren kişinin dikkatini belirli bir noktaya yoğunlaştırması ve istenilen görevleri yapabilme yeteneğine sahip olması gerekir. Sorumlu olarak çalışan kişi, birçok farklı alanda çalışabilir.
Sorumluluk üstlenmek bir taraftan özgürlüğün gerçekleştirilmesi anlamına gelirken öbür taraftan dinin buyruklarını yerine getirmek ve hayatı çeşitli anlam bağlarıyla birlikte kabul ederek düzenlemektir.
İslam özgür irade ve tercihe dayanır. Dini konusu, baskı ve zorlamaya dayalı söz ve eylemler değildir. Dinin tebliğcisi ve ilk muhatabı Hz. Muhammed bu ilkeler ışığında eğitilmiştir.
4- Yetmişine gireni, Allahü Teâlâ ve melekleri sever. 5- Seksenine girenin günahları yazılmaz, sevabları yazılır.
Sorumluluk; erken çocukluk çağından kendini göstererek başlayan, yaşa, cinsiyete ve gelişim düzeyine uygun olarak görevlerini yerine getirmesidir. Sorumluluk bilinci, aşamalı olarak zamana yayılıp gelişen bir beceridir.
Sorumlu dersi olan öğrenciler başarısız olduğu dersten bu dönemlerde gireceği sınavlarda geçer not (50 ve üzeri) almadan başarılı sayılmaz, bu dersin sorumluluğu devam eder. Sorumluluk sınavında başarılı olunmadan öğrenci mezun olamaz.
Kişi,herşeyden önce, birey olarak kendisine karşı sorumludur. İnsanın kendisine karşı bireysel sorumluluğu, sahip olduğu maddi ve manevi değerlerini doğru, yerindeve zamanında kullanmasını gerektirir. İç sorumluluk, kişinin vicdanına karşı sorumluluğudur.
Genel olarak ahlaki sorumluluğun, insanların bilinçli ve özgür birer varlık olarak yapmış oldukları bütün fiillerin sonuçlarını göze almayı gerektirdiği ifade edilmektedir. Bu anlamda eylemin sonunda kendisine soru sorulan insanın verdiği bir yanıttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri