söz: “Anam avradım (hanımım) olsun” İslam fıkhında anne ile alakalı annenin kutsiyetiyle alakalı yeminler babı vardır. Ağır bir yemindir ama bundan küfür gerekmez.
17- (Anam avradım olsun) demek küfür olmaz. Ama Müslümana böyle söylemek yakışmaz. 18- İlah yerine, (Ey rahmeti bol padişah) demek, ibadet olmayan yerlerde caizdir.
Ancak bir görüşe göre Kur'ân-ı Kerim, Cenab-ı Hakk'ın kelâmı olduğundan böyle bir yemin muteberdir. O halde ihtiyaten bu tür sözlerden de sakınmak icap etmektedir. Diğer taraftan bazı yörelerimizde sözlerini kuvvetlendirmek maksadıyla söylenilen “Anam avradım olsun.” şeklindeki sözler de doğru değildir.
Zaten kesin yalan olan bir sözü karşı tarafa yutturmak (yedirmek) için edilen yemin..
Aşk olsun, tasvip edilmeyen bir söz ya da davranış karşısında söylenir. ''Alacağın olsun'' deyimi ile ''aşk olsun'' sözü eş anlamlı olduğu için cümle içerisinde birbirinin yerine kullanılabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Türk Dil Kurumu açıklamalarına göre avrat kelimesi Arapçadan gelen bir sözcüktür. Halk ağzında kullanılmakta olan bir isimdir. Kadın, hanım ve eş anlamlarında kullanılmaktadır.
Bu sebeple de literatürde kasem suretiyle yapılan üç çeşit yeminden söz edilir. Bunlar da "lağv yemini", "gamûs yemini" ve "mün'akit yemin"dir.
1- Yemin eden kişi, akıllı ve baliğ olmalı, kendi isteğiyle yemin etmelidir. Bu durumda çocuğun, delinin, sarhoşun ve yemin etmeğe mecbur edilen kişinin yemini sahih değildir. Aynı şekilde sinirli halde yapılan yemin de geçersizdir. 2- Yapmak için yemin ettiği şeyin haram ve mekruh olmaması gerekir.
Allah'ın isim ve zatî sıfatlarının dışında hiçbir şeye yemin edilmez. Hanefilere göre, Nebi, Kur'ân, Kâbe gibi Müslümanlarca kutsal olan varlıklar adına da yemin edilmesi caiz değildir (Kâsânî a.g.e., III, 5-10; Merginânî, el-Hidâye," II, 72; Mevsıli; IV, 51).
Yemin, yalnız Allahü teâlânın isimlerini söylemekle olur. Vallahi, billahi, tallahi gibi. Kur'an, Peygamber, Kâbe için demekle yemin olmaz. Fakat âdet olduğu için Mushaf hakkı için demek veya elini Mushafa koyarak bunun hakkı için demek yemin olur. (Kur'an çarpsın) demek, Allah şahidim olsun demek yemin olur.
Bilinçsizce vallahi demek günah değildir, ancak doğru bir davranış da değildir. Buna "lağv etmek" denir. İçi boş ve hükümsüz yeminler anlamına gelir. Gereksiz yere yemin etmek hakkında Kur'an-ı Kerim'in Mâide Sûresinin 89. ayetinde şu şekilde bahşedilmiştir.
Din İşleri Yüksek Kurulu'nun konuya ilişkin açıklaması şöyle; Küfretmek veya kötü söz söylemek İslam ahlakıyla bağdaşmayan çirkin bir davranıştır. İslam dini gıybeti, arkadan çekiştirmeyi, başkalarına sövmeyi ve çirkin söz söylemeyi, lakap takmayı yasaklamış günah saymıştır.
Fakir bir kimse yemin kefaretini 3 gün oruç tutarak ödeyebilir. Fakat durumu iyi olan ve kefareti karşılayabilecek olan kişiler 10 fakire vücudunu tamamen kapatacak şekilde bir elbise vermesi ya da 10 fakire bir günde iki kez yemek vermesi veya da bir fakire 10 gün yemek vermesi yemin kefareti olarak kabul edilir.
Bu kelime bir yemin sözüdür. Dilimizde çoğunlukla kullanılan bir kelimedir. Genelde bir konuda insanları inandırmak için kullanılır.
Her ne şekilde olursa olsun geçerli (mün'akide) olan yemini bozan kimselerin yemin keffâreti ödemeleri gerekir. Yemin keffâreti sırasıyla; on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı veya bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para vermek veya on yoksulu sabah akşam doyurmak ya da giydirmektir.
Bununla beraber bu bir yemin olarak da değerlendirilmiştir. Bu sebeple; Bir kimse, “Şöyle yaparsam kâfir olayım,” “Yahudi veya Hıristiyan olayım,” “Allah'ın kulu, Peygamberin ümmeti olmayayım,” “Allah ruhumu imansız olarak alsın” şeklinde yemin etse, bu şahsın niyetine bakılır.
Yemin, sadece Allah'ın mübarek isimlerini söylemekle olur. Vallahi, billahi, tallahi şeklinde yemin edilir. Kur'an, Peygamber, Kâbe için diyerek yemin edilmiş olmaz. Ancak âdet olduğundan dolayı Mushaf hakkı için demek yahut elini Mushaf üzerine koyup bunun hakkı için demek de yemin olur.
Yeminini bozan kişinin yapması gereken yemin kefaretini ödemesidir. Kişi farklı on kişiye birer fitre yahut bir kişiye on fitre verir. Buna gücü yetmeyenlerin ise ara vermeden üç gün oruç tutması gerekir. Yemin kefareti ihtiyaç sahipleri için bağış yaparak da yerine getirilir.
Yemîn-i Gamûs.
Geçmişteki bir hadiseyle ilgili olarak kasten yalan yere yapılan yemindir; buna “yemîn-i fâcire” de denir. Gerçeğe uygun olan yemin ise “yemîn-i sâdık” diye adlandırılır. Yalan yere yemin, yemin eden kimseyi cehenneme sokacağı için “daldırmak” anlamındaki kökten gelen “gamûs” kelimesiyle tanımlanmıştır.
Allah Kur'an-ı Kerim'de, kendi yüce ismi üzerine, resullere, Kur'an'a, meleklere, kıyamet gününe ve tabiattaki önemli varlıklara yemin etmiştir. Cahiliye Arapları, bir sözün, haberin veya işin doğruluğunu ve değerini pekiştirmek istediklerinde yemin ifadelerini kullanırlardı. Yalan yere yemin etmekten de çekinirlerdi.
Ayrıca Cahiliye Arapları zarar ve ziyanı, zamanın kötülüklerine bağlardı. Bu gün bile insanlar başlarına bir iş geldiğinde, günlerin ve rakamların uğursuzluğundan bahsetmekteler. Böylece Cenab-ı Hak, asra yani zamana yemin ederek, insanlara kötülüğün zamanda değil kendilerinde olduğunu belirtmiştir.
Eski Türkçe'den gelme, at silah avrat gibi ciddi ve değerli anlamı olan fakat zamanla argo deyimlerle zarar görmüş bir kelime haline dönmüştür. İnsanlar küfür ile karışık avrat kelimesini kullandıkça bu kelime giderek argo bir anlama dönüşmüştür. Şehirleşme ile de tamamen kullanılmaz hale gelmiştir.
Avrat = Arapça "kusurlu" demektir. Manita = İtalya' da "el altındaki kadın" demektir.
Vücutta dinen örtülmesi gereken ve başkasının bakması haram olan yerleri ifade eden bir fıkıh terimi. Namazda ve namaz dışında dinen örtülmesi gereken yerleri örtme anlamında bir fıkıh terimi.
Yemin, bir kimsenin Allah'ın ismini veya bir sıfatını zikrederek sözünü kuvvetlendirmesi demektir. Mesela “Vallahi (Allah'a yemin ederim ki) şu işi yapmam”, “Billahi (Allah'a yemin ederim ki) şu yere gitmeyeceğim” şeklindeki beyanlar böyledir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri