bu ve buna benzer dünyada standart olan çok şey vardır. bazı özel vidalar hariç bir çok vida sağ tarafa doğru sıkılır sol tarafa doğru açılır. vidalarda dişler genellikle standarttır, özel yapım vidalar mevcuttur. tüm vidalar saat yönünün tersine açılmaz.
Vidalar normal olarak sağ helisli vidadır. Sağ helis vidalı civatada somun saat yönünde çevrilirse bağlantı sıkışır, aksi yöne çevrilirse gevşer. Özel durumlarda kullanılan sol helisli vidalar ise saat ibresi yönünde döndürülürlerse bağlantı gevşer, aksi yönde ise sıkışır.
El sıkmak için her zaman sağ el uzatılır; el dolu ise sol el uzatılabilir; bu da ancak sağ eldekileri sol ele çabucak geçiremeyecek olursanız uygundur; yalnız bunu yaparken bağışlanmanızı dilemelisiniz. Tokalaşırken muhatabın eli, iki ile beş saniye arasında tutulur ve birden değil, yavaşça bırakılır.
Genel olarak, sağa açılan vidalar saat yönünde (sola doğru) sıkılırken, sola açılan vidalar ise saat yönünün tersine (sağa doğru) sıkılır.
Somunlar ve vidalar genel olarak sağa doğru veya saat yönünde açılmalıdır. Bu, somunların sıkıştırılıp gevşetilmesi esnasında kullanılan bir yöntemdir. Sağa doğru döndürmek somunu sıkıştırırken, sola doğru döndürmek ise somunu gevşetir.
İlgili 19 soru bulundu
tüm vidalar saat yönünün tersine açılmaz. eğer saat yönünde dönen bir mekanizma ve merkezinde bunu tutan vida/civata var ise kendi kendine gevşemesin diye ters dişli vida/civata kullanılır.
Somun genelde bir cıvata yardımıyla birden fazla malzemeyi bir arada tutmak veya sıkıştırmak için kullanılır. Cıvata üzerinde somunu saat yönünde döndürürseniz sıkıştırmış olursunuz, saat yönünün tersine çevirirseniz de gevşetmiş olursunuz.
Vidanın üzerinde bir darbeli matkap uçlu vida ve tornavida yardımı ile arkadan destek uygulayarak bir delik açarsanız daha sonra bu delikten güç uygulayarak yalama yapmış olan vidayı rahatlıkla çıkartabilirsiniz.
Civatanın Yerleştirilmesi: Civatayı deliğe ya da yuvaya yerleştirin. İlk Sıkma: El ile veya tornavida kullanarak civatayı saat yönünde sıkmaya başlayın. Son Kontrol: Civatanın ne kadar sıkılması gerektiğini anlamak için bir düzey kullanabilirsiniz. Son Sıkma: Eğer gerekliyse, bir civata anahtarı ile son sıkmayı yapın.
- Paslanmış ve sıkışmış vidanın üstüne sıcak su dökmek. - Çakmak ya da saç kurutma makinesi kullanarak vidayı ısıtmak. - Vida üzerine biraz oksijenli su damlatıp biraz beklettikten sonra çıkarmayı deneyebiliriz.
Eğer kapı sağa açılıyorsa sağa açılan kapı; sola açılıyorsa sola açılan kapı adını almaktadır. Binalarda genellikle bu kapılar kullanılır. Oda kapıları içe doğru,bina giriş kapıları da içe doğru, tiyatro, sinema gibi yerlerde tehlike anında kaçışın kolay olması için dışa doğru açılırlar.
Su vanaları sol tarafa çevirilerek açılmakta sağ tarafa çevirdiğinizde ise kapanmaktadır. Ayrıca periyodik kontrol amaçlı ve ileride herhangi bir tesisat ve su baskını sorunu yaşamamak için vanalarınızı ayda bir kaç kez kontrol ederek çalışıp çalışmadığını doğrulayınız.
Su vanası sol tarafa doğru, yani saat yönünün ters yönüne çevrilerek açılır.
Vidalar döndürme yönüne göre (Civata başından bakıldığında, saat ibresi yönü veya saat ibresi tersi yönü) sağ helis veya sol helis olarak tanımlanır (sağ diş veya sol diş). Helis sağa doğru tırmanıyorsa sağ helis, sola doğru tırmanıyorsa sol helistir.
Pas sökücü spreyin etkisini göstermesinin ardından, dilme anahtar veya civata anahtarı ile civatayı saat yönünün tersine çevirin. Eğer civata hareket etmiyorsa, bir çekiç kullanarak anahtara hafifçe vurun. Eğer fiziksel güçle civata sökülemiyorsa, son çare olarak ısı uygulaması yapabilirsiniz.
Demir Testeresi ya da Dremel Kullanmak
Düz uçlu bir tornavidayı uç kısma yerleştirin ve vidayı güç uygulayarak döndürmeye çalışın. Eğer döndürürken tornavidayı sertçe aşağıya bastırırsanız, kaymayı da önlemiş olacağınızdan yalama vidayı yerinden çıkarabilirsiniz.
Cıvata ile Vida Arasındaki Farklar
Vidalara göre daha büyük üretilmektedir. Cıvatalar çoğunlukla somun ile birlikte kullanılmaktadır. Vidalar ise çoğunlukla mevcut bir gövde üzerine vidalanmaktadır. Cıvata da sıkma momenti somun üzerine uygulanırken, vidalar da ise sıkma momenti vida başı üzerine uygulanmaktadır.
Bugün tüm civata bağlantıların% 90'ından fazlası dönme momenti kullanılarak geriliyor. Şimdiye kadar en çok kullanılan yöntem tork kontrollü sıkmadır.
Cıvataların ya da somunların dişli kısımlarına IFI (Industrial Fastener Institute) 125 normuna göre (aksi belirtilmediği müddetçe) baştan 2-3 diş bırakılarak ortalama 8mm genişliğinde tatbik edilen yapışkan kimyasalı cıvatanın sıkılması sonrasında aktif hale gelerek sertleşir ve kilitlenme olayını gerçekleştirir.
Tornavida, vida takma ve sökme, sıkma ve gevşetme işlemlerinde kullanılan, vida şekline göre ucu değiştirilebilen alet.
Akıllı vida kendi yolunu açarak vidalama işlemi yapar. Herhangi bir matkap ile delme işlemine gerek duymaz. Normal vida kullanımında ise önceden matkap ile delik delinmesi gerekmektedir. Açılan deliğe vida sonradan yerleştirilmektedir.
Havalı somun sıkma, endüstriyel işlemlerde kullanılan bir makine türüdür ve somunları hızlı, güvenilir ve etkili bir şekilde sıkma amacını taşır. Bu özel makineler, çeşitli endüstriyel sektörlerde yaygın olarak kullanılmakta olup, inşaat, otomotiv, imalat ve montaj gibi alanlarda önemli bir rol oynamaktadır.
Darbeli tornavida veya darbeli tabanca olarak da bilinen darbeli somun sıkma, cıvataları sıkmak veya gevşetmek için tasarlanmıştır. Lastikleri değiştirmek ve araç tekerleklerini sökmek ya da yağ platformlarında bakım yapmak gibi mekanik ve endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılır.
Bir Somun Sıkma Tabancası, bir otomotiv tamirhanesinde en yaygın ve popüler havalı alettir. Bijon tabancası, darbeli anahtar veya vida sökme tabancası olarak da bilinir. Bijon tabancasının görevi, lastikleri çıkarmak veya değiştirmek için arabadaki bijon somunlarını çıkarmak veya takmaktır.
Sarılma yönüne göre helis, sağ veya sol vida adını alır. Sağa doğru yükselen helisler sağ vidayı; sola doğru yükselen helisler de sol vidayı meydana getirir (Şekil 1.1). ➢ Adım: Birbiri ardı sıra gelen, iki dişin tepesi arasındaki uzaklıktır. Vidanın somun içinde bir defa dönmesiyle aldığı yolun uzunluğuna adım denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri