Ayvayı dilimli bir şekilde de buzdolabında saklayabilirsiniz. Bunun için dilimlenmiş ayvaları aynı şekilde buzdolabı poşetine koyarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Dilimli ayvanın dayanma süresi kısa olur. Bu yüzden 2 ila 3 gün içinde buzdolabındaki dilimli ayvanızı tüketmenizi öneririz.
Ayvanızı Koroplast Kilitli Poşet içerisine koyun, ağzını sıkıca kapatın. Buzdolabına yerleştirin. Eğer dilimlenmiş ayva ise 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir. Ayvanız bütün haldeyse 1 aya kadar tazeliğini koruyacaktır.
Ayva en yüksek donma derecesi -2 °C'dir. Ayva depolamada en önemli unsur optimum depolama şartı 0/2 °C'de %90 bağıl nemde depolanmasıdır. Ayvaların depodaki gelişimleri elmalara benzer özellik göstermektedir. Depolama süresi 2-3 aydır ve işlenecek meyveler 20 °C'de olgunlaştırılır.
Ayva Buzdolabında Nasıl Saklanır? Ayvayı bütün olarak buzdolabında saklayabilirsiniz. En iyi yöntem tek tek buzdolabı poşetlerine koyup, hava almasını önlemektir. Bu şekilde 30 güne kadar bozulmadan buzdolabında saklayabilirsiniz.
Ayva kendine has kokusu ve lezzetiyle kış aylarının öne çıkan meyvesidir. Sert yapısından dolayı uzun süre bozulmaz diye düşünüyorsanız ayvanın da bir dayanma süresi yani raf ömrü olduğunu bilmelisiniz. Ayva sıcak ve nemli ortamlarda bozulur, hızlı bir şekilde çürümeye girer.
İlgili 35 soru bulundu
Ayva Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Yumuşak çekirdekli meyve kategorisinde yer alan ayva fidanını soğuklama ihtiyacı oldukça fazla olup maksimum -30 derece soğuklara kadar dayanıklı bir ağaçtır.
Ayva ishal, mide ağrıları ve bulantılarında da olumlu etkilere sahiptir. Ayva suyunun gastrik ülserlerde yardımcı olduğu ve gastrointestinal sistemi rahatlattığı da bilinmektedir. Ayva kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolünü ve damar tıkanıklığı gibi koroner kalp hastalıklarına karşı da korur.
Kumlu-tınlı sıcak ve geçirgen topraklarda yetişir. Soğuğa dayanıklıdır 7 °C periyodundaki sıcaklık ayva için idealdir.
Doğal lezzetlerimizi keşfetmenizi bekliyoruz. Tüketim sırasında ambalaj açıldığında temiz, kokusuz ve kapaklı bir ambalajla +4 buzdolabında saklanmalıdır. Buzdolabı şartlarında ürün 10 gün dayanır.
Ayvaların kabukları soyulur, ortadan ikiye bölünür ve bıçak yardımı ile çekirdekleri çıkarılır. Çıkan çekirdekler pişirme esnasında kullanılmak üzere kenarda bekletilir. Soyulan ayvalar, bir tencerenin içine yerleştirildikten sonra her bir ayvanın orta kısmına çıkarılan çekirdekler konur.
Hazırladığınız ayva çekirdeği jelini, 5 gün boyunca ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Cam şişenin koyu renkte olması, saklama açısından daha iyi olacaktır.
Nadiren de olsa inanılmaz sert ayvalara rastlıyoruz. Bu ayvaları yine elma yöntemiyle oda sıcaklığında birkaç gün bekleterek yumuşatabilir, afiyetle tüketebilirsiniz.
Ayvalar bir tencereye dizilir ve üzerine birer kaşık toz şeker dökülür. Tencerenin içine çubuk tarçın ve ayvanın çekirdekleri de eklenir. Ayvanın çekirdeklerinin eklenmesinin nedeni tatlının daha renkli olması. Tencereye ayvaların üzerini geçecek şekilde kaynar su dökülür ve bu şekilde ayvalar 25-30 dakika haşlanır.
Ayva tatlısı hazır. Pişen ayvaları servis tabağına alın ve tencerede kalan şerbetinden hafifçe üzerine sürün. Kaymak ve Antep fıstığı ilavesiyle ılık ya da soğuk olarak tatlıları servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Ayrıca taze sıkılmış ayva suyu veya ayva çayı tüketildiğinde göğsü yumuşatarak öksürüğe iyi gelir. Yatmadan önce tüketmeniz özellikle büyük fayda sağlayacaktır.
Özetleyecek olursak ayva hangi mevsimde yetişir diye merak edenlere: Yaz döneminde çiçeklendiğini, Sonbahara doğru olgunlaştığını, Kasım ayında da hasat edildiğini ifade edebiliriz.
Ayrıca günlük alınması gereken C vitamininin yüzde 15'i, tiaminin (B1 vitamini) yüzde 1.5'i B6 vitamininin yüzde 2'si, bakırın yüzde 13'ü, demirin yüzde 3.6'sı, potasyumun yüzde 4'ü, magnezyumun yüzde 2.6'sı bulunur.
Haşlaması yapılmış ayva, ıhlamur, karanfil kombinazyonundan sabah ve akşam aç karnına 1 çay bardağı içilmesi kemiklerin gelişmesine katkı sağlar. Elde edilen Demirhindi ve Ayva suyu sabah ve akşam aç karnına 1 bardak içilmeye devam edilirse ince bağırsak iltihabını giderir ve tedavi eder.
Ayva varise karşı iyidir, yorgunluğu, bitkinliği giderir.” Ayva hoşafının ağız yaralarına, akciğer veremine iyi geldiğini, gece uyurken ağızdan salya gelmesini önlediğini de belirten Prof.Dr. Karadeniz, şu bilgileri verdi: “Yaprağı kaynatılıp içilirse ishali keser.
Haşlanmış veya pişmiş ayva mide bulantısı ve kusmalara iyi gelir. A vitamini, C vitamini, E vitamini, B1 vitamini ve B2 vitamini gibi çok çeşitli vitaminler içerir. Ayrıca bol miktarda pektin içerir. Alerjik reaksiyonları önleyici etkisi vardır.
Ağaç başına verim 60-100 kg arasında olup, Türkiye ortalaması 25 kg/ağaçtır.
Hayvansal ürünlerin mutlaka soğuk hava depolarında saklanması gerekir. Buradaki amaç hayvansal ürün olan et ve et ürünlerinin bozulma, kokmasını önlemektir. Ürünlerin bozulmasına neden olan mikroorganizmaların, fiziksel, kimyasal ve enzimatik faktörleri önleyip uzun süreli muhafaza edilebilir.
İşte ayva pektin kaynağı açısından çok zengindir, dolayısıyla diğer meyvelerden de çok daha serttir. Pektin meyveyi bir miktar çiğnenmesi zor hale getirir, zaten ayvayı ısırarak yemek çok kolay değildir, o nedenle bıçak ya da kaşık yardımıyla küçük parçalara bölünerek çiğnemeye uygun hale getirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri