VİOP İşlem Öncesi Risk Yönetimi Sürdürme teminatının [Toplam Teminat+_Geçici Kar/Zarar] tutarına oranı olarak tanımlanan risk oranı %100'den büyük ise ilgili hesap riskli duruma düşer. Risk seviyesinin 1 veya 2 olması uyarı niteliğinde iken, 3 seviyesi riskli statüsüne yaklaşıldığını/riskli olduğunu gösterir.
VİOP Riskleri
- VİOP kaldıraçlı bir piyasadır. Kaldıraç sistemi ise yüksek kazanç avantajı getirebileceği gibi, yüksek kayıp riski de içerir. - VİOP'ta işlem gören bazı ürünlerin derinliği azdır. Piyasalarda dalgalanmanın arttığı dönemlerde bu varlıklarda her fiyat kademesinde fiyat oluşmama riski olabilir.
Sicil bazında pozisyon limiti, aynı dayanak varlığa bağlı tüm sözleşmeler için bir yatırımcıya ait sicile bağlı tüm hesaplarda alınabilecek aynı yönlü pozisyonların karşılık gelebileceği azami dayanak varlık sayısıdır.
VİOP, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin Borsa İstanbul bünyesinde alım satımının gerçekleştirildiği Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nın kısa adıdır. VİOP'ta işlem gören enstrümanlar genellikle hisse senetleri, endeksler, emtialar, dövizler gibi finansal ürünlerdir.
Hisse senedinin fiyatı ne kadar yükselirse opsiyonu kullanmak o kadar karlı olacaktır. Beklentinin tersinin oluşması durumunda, yani hisse senedinin fiyatının düşmesi halinde uzun tarafın zararı ödediği primle sınırlı olmakla birlikte, kar potansiyeli sınırsızdır.
İlgili 19 soru bulundu
VİOP, Sermaye Piyasası Kanunlarına göre Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren güvenilir ve şeffaf bir piyasadır.
Sabah 9:30'da açıldığında Borsa'ya gönderilecektir. Akşam seansı 19:00'da açıldığında Borsa'ya gönderilecektir. 23:00 itibarıyla geçerliliğini kaybedecektir. Tarihli ve IKG emir geçerli olmayacaktır.
Pozisyonlar yatırım kararlarınıza ve piyasa hareketlerine açıp kapatabilirsiniz. Eğer yatırımcılar vade sonuna kadar beklerse VİOP'ta vade sonunda açık kalan pozisyonlar uzlaşma fiyatı üzerinden otomatik olarak kapatılır.
Sermaye Piyasası Kurulu'nun(SPK) yaptığı tanımlamaya göre VİOP piyasaları; Borsa İstanbul bünyesinde işlem gören sermaye piyasası araçları üzerine düzenlenmiş vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile diğer türev araçlarının elektronik ortamda alım-satımının yapıldığı piyasaların kısa adıdır.
VİOP' ta kâr / zarar hesaplamaları; açık pozisyonun taşındığı süre boyunca her gün, gün sonu uzlaşma fiyatına göre kesinleşir ve yansıtılır. Zararlar hesaplardan aynı gün (T günü) tahsil edilirken, karlar ertesi (T+1 günü) hesaplara aktarılır. Bu yönteme "piyasaya göre ayarlama" (marked to market) denir.
Genelde VİOP'ta kaldıraç oranları ortalama 10 ile 20 arasındadır fakat fiyat değişimlerine bağlı olarak bu oran 30:1'e yaklaştığı durumlarda olmaktadır.
VİOP Kaldıraç oranı = Pozisyon Büyüklüğü / Teminat
Örneğin, VİOP BIST 30 endeks kontratında 1:10 kaldıraç kullanmak mümkündür. Bu durumda 10.000 TL teminatla 100.000 TL değerinde pozisyon alınabilir. Eğer endeks %10 artarsa, yatırımcının karı 10.000 TL olur.
VİOP'ta XU030 kodu ile işlem görmekte olan BİST30 Endeksi, BİST'te yoğunlukla işlem gören pay senetlerinin belli bir formülle 30 tanesinin değerini ifade eden finansal araçtır. Borsanın genel görünümü ifade etmesi açısından ekonomiye ilişkin hedge ve spekülasyon imkanları sunan önemli bir yatırım aracıdır.
VİOP BİST 30 endeks vadeli işlem sözleşme kodunun deşifresi;
VİOP'ta fiyatların yükseleceği düşüncesi ile açılan alım pozisyonu uzun (short-alım) pozisyon olarak adlandırılır. VİOP 30 endeksinde yükseliş beklentisi ile açılan uzun pozisyonda yatırımcı dayanak varlığı teslim alma yükümlülüğüne sahip olan taraftır.
VİOP'ta hisse senedi, hisse senedi endeksleri, döviz (USD/TRY, EUR/USD), altın, emtia, elektrik vadeli işlem sözleşmeleri gibi enstrümanlarda işlem yapılabilmektedir.
BIST 100 artışı bu endekste hissesi bulunan kişilere kazanç sağlar. Değerin artışı doğrusal olarak paradaki artışı da yansıtmış olur. Endeksteki %10 artış paradaki artışa da %10 olarak yansımış olur. Endekste yer alan tüm hisseler satın alınırsa hisse senetlerinin ve paraların performansı da yükselir.
Viop Kaldıraç, düşük teminatlarla yüksek hacimli pozisyon açabilmemizi sağlar. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası(VIOP) kaldıraçlı işlem yapılan bir piyasadır. VİOP' ta işlem yapabilmek için hesabınızda başlangıç teminatı bulundurmanız gerekir.
Viop işlemlerinin bankacılık sözleşmesi benzeri bir sözleşme niteliğinde olduğunu, dolayısıyla da her ne kadar yatırımcıya risk bildirimi yapılmışsa da yatırımcının tüketici işlemi yapmasından ötürü eksi bakiyeye düşürülemeyeceğini ifade etmektedir.
VİOP'ta nemalandırma
Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), Borsa İstanbul (BİST) bünyesinde hizmet veren, kaldıraçlı bir piyasadır. Nema getirisi sağlayan işlemlerin en sık tercih edildiği alanlardan biridir. VİOP nemalandırma işleminde yatırılan para üzerinden faiz alınır.
VİOP başlangıç teminatlarına ve nakitlerine nema uygulaması
Takasbank günün koşullarına uygun olarak en iyi faiz oranını uygular. Faiz oranı günlüktür ve bir sonraki gün piyasa koşullarına göre yükselen veya azalan yeni faiz oranı uygulanabilir.
VİOP'ta Akşam Seansı; mevcut durumda 09:30-18:15 saatleri arasında sürekli müzayede esasına göre düzenlenen normal seansı takip eden 19:00-23:00 saatleri arasında sürekli müzayede esasına göre düzenlenen bir seanstır.
Akşam seansında işlem marjı 18:15 de sona eren seansın uzlaşma fiyatının Endeks sözleşmeleri için %3 alt ve üst, Dolar/Ons Altın ve Dolar/Ons Gümüş sözleşmeleri içinse %10 alt ve üst seviyesine kadardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri