Pozisyonlar yatırım kararlarınıza ve piyasa hareketlerine açıp kapatabilirsiniz. Eğer yatırımcılar vade sonuna kadar beklerse VİOP'ta vade sonunda açık kalan pozisyonlar uzlaşma fiyatı üzerinden otomatik olarak kapatılır.
Fiziki teslimat yönteminde vade sonunda alım satıma konu ürünün anlaşılan fiyatla teslim edilmesi veya teslim alınması söz konusudur. Nakdi uzlaşma yönteminde ise sözleşmede alınmış ve vade sonunda açık olan pozisyon Borsa tarafından vade sonu uzlaşma fiyatı üzerinden ters işlemle kapatılır.
İşlem Saatleri 09:30 – 18:10 zaman aralığında işlemler gerçekleştirilir. Vade Sonu Her vade ayının son iş günü. Yurt içi piyasaların resmi tatil nedeniyle yarım gün olması durumunda son işlem günü bir önceki iş günüdür.
Günlük uzlaşma fiyatı, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinde işlem günü sonunda açık pozisyonların yeniden değerlemesinde ve hesapların güncellemesinde esas alınan fiyattır.
İlgili 24 soru bulundu
- Seans sona ermeden önceki son 10 dakika içerisinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin miktar ağırlıklı ortalama fiyatı günlük uzlaşma fiyatı olarak belirlenir. - Eğer son 10 dakika içerisinde 10'dan az işlem yapıldıysa, seans içerisinde geriye dönük olarak bulunan son 10 işlemin miktar ağırlıklı ortalama fiyatı alınır.
Vade sonu ve son işlem günü bir sözleşmede işlem yapılabilen son gündür. Bu gün sonunda açık kalan pozisyonlar önceden tanımlanmış olan teslimat yöntemi ile Borsa tarafından kapatılır. VİOP'ta sözleşme alınması/satılması durumunda, sözleşmenin vadesine kadar beklenmesi zorunlu değildir.
Borcun ödenmesi için tarafınıza verilen süreye de vade adı verilir. Finansal açıdan bakıldığında vade değeri, belirli miktardaki paranın süre sonunda getireceği tutar anlamını taşır. Bankalar tarafından hizmete sunulan vadeli hesapta bekletilen paranın üzerine her ay belirli oranda faiz eklenir.
Borsa İstanbul bünyesindeki VİOP piyasasında; Pay Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmelerinde hafta içi 5 gün boyunca 09.30-18.10 saatleri arasında işlemler gerçekleştirilmektedir.
Toplam teminatı, bulunması gereken teminat seviyesinin altına düşen hesaplar için Takasbank tarafından yapılan çağrıya “teminat tamamlama çağrısı” denir. Teminat tamamlama yükümlülüğü T+1 Günü 14:00'e kadar yerine getirilmelidir.
VİOP Kaldıraç oranı = Pozisyon Büyüklüğü / Teminat
Örneğin, VİOP BIST 30 endeks kontratında 1:10 kaldıraç kullanmak mümkündür. Bu durumda 10.000 TL teminatla 100.000 TL değerinde pozisyon alınabilir. Eğer endeks %10 artarsa, yatırımcının karı 10.000 TL olur.
1 adet Dolar sözleşmesi için gerekli teminat 190 TL'dir. Sonraki dönem doların düşeceğini düşünen yatırımcı 5 kontrat satım yapmak için 190 x 5= 950 TL başlangıç teminatı yatırır.
VİOP Riskleri
- VİOP kaldıraçlı bir piyasadır. Kaldıraç sistemi ise yüksek kazanç avantajı getirebileceği gibi, yüksek kayıp riski de içerir. - VİOP'ta işlem gören bazı ürünlerin derinliği azdır. Piyasalarda dalgalanmanın arttığı dönemlerde bu varlıklarda her fiyat kademesinde fiyat oluşmama riski olabilir.
VİOP'ta Hesap Eksiye Düşer mi? Günlük volatilitenin olağan dışı yüksek olduğu zamanlarda VİOP'taki açık pozisyonlarınızdan doğan zarar tutarı, teminat tutarınızı aşabilir ve bu durumda hesabınızdaki bakiye tutarı eksiye düşebilir.
Vadenin Tarihi Nedir? Vade tarihi, alınmış olan bir borcun ödeneceği son tarihi ifade eder. Örneğin 6 aylık vade ile alınmış bir kredinin aylık vadeleri her ayın 28'ine sabitlenmiş olabilir. Vade tarihi bu bağlamda “vadesi gelmiş borç” ifadesi ile de kullanılmaktadır.
Standart olmayan sözleşmeleri ayırt etmemizi sağlayan nokta ise, sonuna N1 kodu eklenmesidir. Bu durumda eski kontrattaki pozisyonlar yeni kontrata aktarılacaktır. N1 kodlu bir kontrat gördüğümüzde, bilmemiz gereken; o kontratta bir öz sermaye durumu gerçekleşmiş olmasıdır.
VİOP'ta işlem gören enstrümanlar genellikle hisse senetleri, endeksler, emtialar, dövizler gibi finansal ürünlerdir. Vadeli işlem sözleşmeleri, belirli bir varlığın (örneğin hisse senedi, döviz, emtia) ileri bir tarihte, önceden belirlenmiş bir fiyat üzerinden alım veya satımını sağlar.
VİOP'ta kısa pozisyon, yatırımcının varlık fiyatlarının düşeceği beklentisi ile satış emri vererek gerçekleştirdiği pozisyondur. Kısa pozisyonun karı daha yüksek fiyattan açılan pozisyonun daha düşük fiyattan kapanması ile gerçekleşir.
Vade sonunda (temdit günü) E-vadeli hesaplarınıza, şubeye gitmeden para yatırabilirsiniz. İş günlerinde saat 14:00'e kadar yapılan para yatırma işlemlerinde, hesabınızın vade başı aynı gün, saat 14:00'ten sonra veya tatil günlerinde yapılan para yatırma işlemlerinde hesabınızın vade başı, bir sonraki iş günü olur.
Varantlar vade sonu dayanak varlık uzlaşma değerine göre dönüşüme konu olur. Vade sonu dayanak varlık uzlaşma değeri hesaplaması bu sirkülerin 2.1.8. numaralı bölümünde belirtilmiştir. Vade sonunda varant karlı ise nakit uzlaşma gerçekleşir. Vade sonunda karda olmayan varantlar değersiz olarak itfa olur.
Vadenin son gününde gün sonuna kadar, hiçbir faiz kaybı yaşamadan hesaptan para çekilebilir, hesaba para eklenebilir veya yenilenen vade değiştirilebilir. Yeni açılan bir Standart Vadeli Mevduat Hesabı'nın vade başlangıç tarihi, işlemin yapılma saatine göre farklılık gösterebilir.
Zararlar hesaplardan aynı gün (T günü) tahsil edilirken, karlar ertesi (T+1 günü) hesaplara aktarılır. Bu yönteme "piyasaya göre ayarlama" (marked to market) denir. Kar zarar hesaplamalarına teşkil eden fiyat her bir vadeli işlem sözleşmesi bazında hesaplanan uzlaşma fiyatıdır.
A+ A. Yapılan Açıklama Düzeltme mi? Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında (VİOP) işlem gören ve standart vade ayı Haziran 2023 olan ekli sözleşmeler 26 Haziran 2023 normal seans gün sonunda itfa olacaktır.
Bu sürelerde belirlenen faiz oranı, yatırımcının getirisini belirler. Vade süresi uzadıkça faiz oranı ve dolayısıyla getiri de artar. Vadeli hesapta yatırılan ana para miktarı ne kadar yüksekse, faiz kazancı da o kadar fazla olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri