Reaktans, Psikolojik Tepkisellik Kuramı veya Karşıt Tepki Kuramı, davranışsal özgürlüklerin teklifler, kişiler, kurallar ya da düzenlemeler yoluyla tehdit edilmesi veya ortadan kaldırılması durumunda ortaya çıkan motivasyonel uyarılmadır.
Karşıt tepki oluşturma: Karşıt tepki oluşturma mekanizması, bir duygunun tersine çevrilmesini içerir; bu duygu olumlu ise olumsuz, olumsuz ise olumluya dönebilir. Çocuklarda bu mekanizmanın en masum şeklini görebildiğimiz gibi günlük yaşamımızda yetişkinler arasında da sıklıkla görebiliyoruz.
Savunma mekanizmalarının ilk tanımlandığı zamanlardan beri verilen en klasik örnek, homoseksüel dürtüleri olan kişilerin homoseksüellere aşırı tepki göstermesi, aşağılamasıdır. Ya da yalan söyleyenlerin sürekli yalanı hiç sevmediklerini yerli yersiz dile getirmeleri karşıt tepki vermeye verilebilecek örneklerdendir.
Karşıt tepki oluşturma (reaction formation)1, kişinin kendini, aslında hissettiğinin tam aksini hissettiğine ikna ettiği [bilinçdışı bir şekilde] bir savunma mekanizmasıdır. En yaygın karşıt tepki oluşturma biçimi, nefretin yerine abartılı sevgi hislerini koymaktır.
Kişinin kendisinde var olan duygu ve düşünceyi karşı tarafa atıp abartılı olarak karşı tarafta görmesidir. İlkokuldaki öğrenci sürekli “Öğretmenim kopya çekiyor!” şeklince edepsizce şikayetinin arkasında aslında kendisinin daha çok kopya çekme isteği vardır.Kendi çekemediği için şikayet eder.
İlgili 28 soru bulundu
tepkisel koşullanma yoluyla oluşan davranışları yok etme yöntemlerinden biri olan karşıt koşullama; belli bir tepkiye neden olan koşullu bir uyarıcının, karşıt bir tepkiye neden olan bir uyarıcıyla bağlantı kurmasıdır. karşıt koşullama farkında olmadan bir uyarıcıya olan olumlu tutumu olumsuz hale de getirebilir.
Zıt Tepki Yöntemi, istenmeyen davranış ile o davranışa neden olan uyarıcıya zıt bir uyarıcının ortama verilmesidir. Bu şekilde istenmeyen davranış oratadan kaldırılır. Örneğin; çocuklar için kötü tadı olan şuruplara hoş aromalar katılıp ve bu şekilde çocuklara şurup içirilebilmesi.
bir uyarıcıya belirli bir biçimde tepkide bulunmaya koşullanmış olan canlının, aynı uyarıcıya, ilk tepkiyle genellikle uyuşmayan farklı bir tepki vermesi için eğitilmesi. İstenmeyen davranışın ortadan kaldırılmasına yönelik DAVRANIŞ TEDAVİSİ'nde çoğunlukla bu işlem kullanılır.
Regresyon (Gerileme), kaygılı durumlarda veya kendini tehdit altında hisseden bir kişinin daha erken bir gelişim aşamasına döndüğü savunma mekanizmasıdır.
Koşullanma sürecinde koşulsuz uyarıcının zıttı bir uyarıcı verilerek koşullu tepkinin tersinin ortaya çıkmasıdır. Karşıt koşullanmada amaç kaşullanma yoluyla elde edilen bir davranışın tersine çevrilmesidir.
Psikodinamik kurama göre savunma mekanizmaları; bastırma, yansıtma, inkâr etme, sosyal açıdan kabul edilebilir hâle getirme gibi kişinin gerginliğini azaltmaya, benliğini korumaya ve sürdürmeye yönelik olarak geliştirdiği psikolojik stratejilerdir.
Yadsıma (inkar):
İlkel savunma mekanizmalarından olan yadsıma, bunaltı doğurabilecek bir gerçeği yok saymak, görmemezliğe gelmektir. Bu sayede insan acıdan kaçmış olur. Birey bunun bilincinde değildir, utanç ya da suçluluk duygusu doğurabilen eski deneyimlerini, bazı özürlerini hiç olmamış, hiç yaşanmamış gibi algılar.
Bastırma (represyon ve supresyon): Tehlike arz eden dürtüleri durdurup, onları bilinçdışına bastırmak en temel savunma düzeneğidir. Bilince gelen dürtünün geri gönderilmesi, dürtünün bilinçdışında tutulması ve reel olarak yaşanan travmanın bilinçdışına gömülmesi bastırma mekanizması ile yapılır.
Anna Freud'un, Freud tarafından, başlangıçta, çeşitli çalışmalarda betimlenen on savunma mekanizmasına başvurduğunu hatırlayacaksınız (bastırma, gerileme, tepki oluşturma, izolasyon, olmamış gibi yapma, yansıtma, içe alma, kendine döndürme, karşıtına döndürme ve yüceltme).
Gerileme, kişilerin kaygı verici durumlarda kullandığı bir diğer önemli savunma mekanizmasıdır. Kaygı verici anlarda bir önceki dönemde ortaya çıkan, gelişmemiş, çocuksu davranış biçimlerini ifade eder. Böylece kişi bir önceki dönemde kendisi için güven verici, hoş duygular uyandıran dönemi tekrar yaşamış olur.
psikanalizde, birey açısından kabul edilemez olan, kaygı yaratan veya tehdit oluşturan dürtülerin, duyguların inkar edilerek * ya da bastırılarak * tam tersi dürtü ve duyguların benimsenmesiyle tanımlanan bir savunma mekanizması dır.
Regresyon, iki (ya da daha çok) değişken arasındaki doğrusal ilişkinin fonksiyonel şeklini, biri bağımlı diğeri bağımsız değişken olarak bir doğru denklemi olarak göstermekle kalmaz, değişkenlerden birinin değeri bilindiğinde diğeri hakkında kestirim yapılmasını sağlar.
Regresyon analizi, iki ya da daha çok değişken arasındaki ilişkiyi ölçmek için kullanılan analiz metodudur. Eğer tek bir değişken kullanılarak analiz yapılıyorsa buna tek değişkenli regresyon, birden çok değişken kullanılıyorsa çok değişkenli regresyon analizi olarak isimlendirilir.
Edimsel koşullanma (İng: "Operant Conditioning"), olumlu veya olumsuz sonuçların bir kişinin davranışlarında meydana getirdiği değişikliklere odaklanan bir öğrenme sürecidir. Bir davranışı güçlendirmek veya azaltmak için "pekiştirme" veya "cezalandırma"ya odaklanır.
Garcia etkisi (tatsızlık-öğrenme teorisi), bir organizmanın birçok diğer organizmalarda gözlemlenen tat-koku uyaranları ile ilişkilendirdiği hastalık, zehirlenme gibi olumsuz deneyimler sonrasında, aynı uyaranların ortaya çıkması durumunda bunlardan kaçınması ya da onları reddetmesi olarak tanımlanır.
Dereceli maruz bırakma terapisi olarak da bilinen sistematik duyarsızlaştırma, Güney Afrikalı psikiyatrist Joseph Wolpe tarafından geliştirilen bir tür davranış terapisidir.
Eşik yöntemi Guthrie'ye aittir. Guthrie'ye göre öğrenmenin tek yasası bitişiklik olmaktadır. Bitişikliği, bir uyarıcıya karşı yapılan tepkinin daha sonra benzer nitelikteki uyarıcıyla karşılaşılması durumunda da gösterilme eğilimi olarak tanımlamaktadı.
3- Zıt Tepki Yöntemi ( Uyuşmayan Uyarıcılar Yöntemi)
İstenmeyen tepkiye neden olan uyarıcı ile bu uyarıcıyla rekabet edebilecek ve istenen bir tepkiyi (zıt tepki) meydana getirecek uyarıcı ile birlikte sunulur. Bu farklı uyarıcıların ortaya çıkardığı tepkiler, bırakılması istenen tepkilerle uyuşmayacaktır.
Bu ilke bir defa da öğrenilmeyen bir bilginin bir daha hiçbir zaman ve hiçbir şekilde öğrenilmeyeceğini savunur. Öğrenmenin tek yasası bitişiklik kuramı olduğunu savunana bir ilke de olmaktadır. Öğretmen girince ayağa kalkma hareketi tek sefer de öğrenilen bir kuram olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri