Prokaryotlar tek hücreli organizmalardır. Bu gruba, bakteriler, mavi-yeşil algler (Cyanobacteria), virüsler, viroidler, mikroplazmalar girer.
Virüslerin hiçbir hücresel yapısı olmadığı için prokaryot ya da ökaryot olarak adlandırılmaları söz konusu değildir.
Prokaryot canlıların tamamı tek hücrelidir. Bu canlılar bakteriler ve arkeler olarak iki sınıfa ayrılır. Tüm prokaryot canlılarda hücre zarı, hücre duvarı, sitoplazma, ribozom ve nükleotid (DNA) ortak olarak bulunur.
Prokaryotlar ağırlıklı olarak bakteri ve arke aleminden tek hücreli organizmalardır. Bütün prokaryotlar hücre zarı, sitoplazma, ribozom, hücre duvarı, DNA' ya sahiptirler ve zarlı organel bulundurmazlar. Ayrıca birçoğunun polisakkarit kapsülü vardır. Çapları 0,1–5,0 µm aralarında değişir.
Bu iki organizma türü arasındaki temel ayrım, ökaryotik hücrelerin zara bağlı bir çekirdeğe sahip olması ve prokaryotik hücrelerin olmamasıdır. Çekirdek, ökaryotların genetik bilgilerini depoladığı yerdir. Prokaryotlarda DNA, nükleoid bölgede birlikte demetlenir, ancak zara bağlı bir çekirdek içinde depolanmaz.
İlgili 19 soru bulundu
Prokaryotlar tek hücreli organizmalardır. Bu gruba, bakteriler, mavi-yeşil algler (Cyanobacteria), virüsler, viroidler, mikroplazmalar girer.
Ökaryotik hücreler: Zarla çevrili organelleri ve çekirdekleri vardır. Bakteri ve Arke dışındaki canlı grupları ökaryotik hücre yapısına sahiptir. Amip, öglena, paramesyum (terliksi hayvan), maya mantarları gibi tek hücreli; küf mantarı, şapkalı mantar, bitki, hayvan gibi canlı grupları ökaryot yapılıdırlar.
Arkeler ve bakteriler prokaryot hücre yapısına sahiptir.
Bu tanımlamalar ilk yapıldığı sıralarda bakteriler prokaryotiklere dahil edilmiş, buna karşın mantar, maya, alg, protozoa, bitki ve hayvanlar ise ökaryotikler içinde konulmuştur. Viruslar ise bu iki grubun dışında tutulmuştur. Prokaryotikler ile ökaryotikler arasında temel farklar aşağıda tabloda gösterilmiştir.
Bitki hücreleri, hücrenin şeklini ve yapısını sağlayan selülozdan oluşan kalın bir hücre duvarının bulunduğu ökaryotik hücre örnekleridir. Hayvan hücreleri, sert bir hücre duvarına sahip olmayan başka bir ökaryotik hücre grubudur. Mantar hücreleri, katı bir hücre duvarına sahip oldukları için bitki hücrelerine benzer.
İnsanın tüm parazitleri ökaryottur. Yapılarında; Çekirdek, Çekirdek zarı*, DNA ve RNA, Çekirdek plazması, Çekirdekçik, ER, golgi aygıtı, lizozom gibi organeller bulunur.
Mantarlar (Latince: fungi, tekil hâli: fungus), çok sayıda çok hücreli ve tek hücreli ökaryotik canlıyı kapsayan bir biyolojik âlemin adıdır.
Amip, öglena, paramesyum ökaryot hücre yapısına sahip canlılardır.
Genetik materyali saran ve kapsid adı verilen protein kılıftan oluşmuş temel yaşam biçimidir. Bazı virüslerde kapsidi saran, lipid kaynaklı ve glikoproteinler içeren bir zarf bulunur. Virüsler tek tip nükleik asit içerirler. Genetik materyal ya DNA ya da RNA'dır.
Virüslar hücre yapısı göstermezler. Yapıları, nükleik asitten oluşan çekirdek ve bunu çevreleyen kapsid (protein kılıfı) den oluşmuştur. Bazı virüslarda viral nükleokapsidi çevreleyen viral membran, yani zarf bulunur.
Virusların Üremesi (Viral Replikasyon)
Mantarlar çok sayıda tek ve çok hücreli ökaryotik canlının yer aldığı bir alemdir. Yani hareketsiz olan ve fotosentetik olmadığı bilinen bu canlılar ökaryotik hücre yapısına sahiptir. Bu nedenle "Mantarlar prokaryot mu?" sorusuyla araştırma yapmaya başlayan kişilere "hayır" şeklinde yanıt verilmelidir.
Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar.
Mantarlar ökaryotik hücre yapısına sahiptir ve bu yüzden birçok bakteriyel antibiyotiğe karşı duyarsızdırlar. Fotosentetik değildirler ve hareketsizdirler.
Prokaryot hücreler tipik olmayan hücrelerdir. Bunlar en küçük ve en ilkel yapılı canlı şekilleridir. Bu canlı şekillerinin ortak özelliği zarla çevrili bir çekirdeğe sahip olmamalarıdır.
Prokaryot hücreler genellikle ökaryot hücrelere göre daha küçük boyutludur. Prokaryot hücreler genellikle tek hücreli, ökaryot hücreler ise çok hücrelidir. Prokaryot hücrelerde zarla çevrili organel yoktur. Ökaryot hücrelerde hem zarlı hem de zarsız organeller vardır.
Organeller ve karmaşık sitoplazma yapısı bu canlılarda bulunmaz.
✔ Bakteriler ve arkeler prokaryot hücre yapısına sahipken bunlar dışında kalan canlılar (protista, mantar, bitki ve hayvan) ökaryot hücre yapısına sahiptir.
Ökaryot hücre, çekirdeği ve zarla kaplı organelleri olan hücredir. Ribozom, golgi cisimciği, mitokondri, endoplazmik retikulum, lizozom, sentrozom(hayvan hücrelerinde bulunur bitki hücrelerinde bulunmaz), kloroplast-kromoplast-lökoplast yani plastitler(hayvan hücrelerinde bulunmaz bitki hücrelerinde bulunur) ve koful.
Bitkilerin prokaryot olup olmaması konusunda da bilim insanları ve uzmanlar net bir araştırma sonucunda konuya açıklık getirmişlerdir. Bitkiler, prokaryot değillerdir. Hücresinde çekirdek bulunmayan basit organizmalar olan prokaryotlar bakteri ya da arkea bakterileri gibi yapılarda bulunurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri