Enzim üretimi yapamazlar ancak, içine girecekleri hücrenin zarını eritecekleri ve RNA virüslerinde RNA'yı DNA'ya dönüştürecek enzimleri vardır. Konak hücrenin hücre zarını eriterek genomlarını yollar, ve konak hücrenin enzim, nükleotid, ATP, ribozom, tRNA ve amino asitlerini kullanarak kendilerinden üretirler.
DNA veya RNA ' dan birine sahiptir, ikisini birden içermezler. Enerji üretebilmesi için gerekli enzim ve genleri yoktur.
enerji üretebilecek hücresel bir organel yoktur. Bir virusun canlı organizmaya gereksinim duyması kendisinin ATP üretememesindendir.
Özellikle virüsler belirli hücrelerde canlılık göstermektedir. - Virüslerde üreme DNA ve protein sentezi ile gerçekleşmektedir.
Virüsler zorunlu parazitlerdir, replikasyon yoluyla çoğalırlar ve replikasyon yapabilmek için konak hücreye gereksinim duyarlar.
İlgili 26 soru bulundu
Virüsler, canlıların özelliklerinin çoğuna sahiptir. Canlı hücreleri enfekte ettikten sonra virüsler üreyebilir, gen ekspresyonunu düzenleyebilir ve hatta evrimleşebilir. VİRÜSLER, canlıların bazı özelliklerini paylaşır, ancak yaşayan canlı olarak kabul edilmesi için tüm kriterleri karşılaması gerekir.
Viruslar sadece canlı sistemlerde üretilir. Virusun ürediği bu sisteme KONAK adı verilir.
Viral zarfta, hücre membranında olduğu gibi bir lipid tabaka ve virüse özgül fonksiyonları olan proteinler bulunur. proteinleri, glikoprotein çıkıntıların taban kısmında, virüsü çevreleyen proteinlerdir. Zarflı virüsler, üredikleri hücreden tomurcuklanma ile ayrılırlar.
Virüsler, birer canlı organizma değildir. Virüsler yalnızca enfekte ettikleri hücrelerin içinde yaşar, büyür ve çoğalır. Bakteriler ise enerji üretebilen, hareket eden ve kendi kendine çoğalabilen canlı organizmalardır. Virüs ve bakteri, hastalıklara neden olan yaygın iki patojendir.
VİRAL PROTEİNİN YAPISI VE BİLEŞİMİ
Viral proteinler, diğer proteinlerde olduğu gibi aminoasitlerden oluşmaktadır. Aminoasitlerin protein içindeki dizilişi genetik materyal tarafından belirlenmektedir. Bitkisel virüslerin, protein komponentleri tekrarlanan alt ünitelerden oluşur.
ATP çeşitli yollarla sentezlenebilir. Aerobik solunum yapan canlılarda ATP sentezi; oksijen varlığında ökaryot hücrelerde mitokondride, prokaryot hücrelerde ise mezozomda oksidatif fosforilasyon yoluyla gerçekleşir. Anaerobik solunum (oksijensiz solunum) yapan canlılarda ise ATP sentezi fermantasyon yoluyla olur.
Virüsün Yapısını Oluşturan Kısımlar Şunlardır: 1- Kapsit denilen protein yapıda koruyucu ( DNA veya RNA yı koruyucu) kılıf. 2- DNA ya da RNA yapısından oluşan genom. 3- Konak hücrenin hücre zarını eritmek için hidroliz enzimine sahip olan kuyruk.
Virüsler asellüler infeksiyöz ajanlardır, hücre dışında ise inert olarak bilinirler. Virüsler ışık mikroskobu ile dahi görülemeyecek kadar küçüklerdir, çekirdekleri, sitoplazmaları ya da organelleri yoktur. Sadece elektron mikroskobu ile görülmeleri mümkündür, yalnızca canlı olan bir hücrenin içinde çoğalabilirler.
Yapı enzimleri: Bakteri hücresinde her zaman, yani sentezlenecek madde olmadan da vardır. Bu enzimler genelde bakterinin yapı taşlarının sentezinde görev alırlar.
Bakteri enzimleri başlıca iki genel bölüm altında incelenebilirler.Bunlar da: 1) Ekstrasellüler enzimler (ekzoenzimler): Bu enzimler hücre içinde sentezlendikten sonra dışarı salınarak buradaki gıda moleküllerinin ayrışmalarını ve hücre duvarından geçebilecek düzeye inmelerini katalize ederler.
Virusların Üremesi (Viral Replikasyon)
Virüsler canlı değildir. Çünkü hücre yapıları yoktur ve besini enerjiye dönüştüremezler. Ancak virüsler tam olarak cansız da kabul edilemez. Çünkü genetik materyale sahiptirler ve mutasyon geçirebilirler.
Not olarak bakteriler mikroorganizma (mikrop)'dır diyebiliriz. Fakat virüsler, mikrobiyolojinin çalışma alanında olmasına rağmen, genellikle cansız sayılır ve dolayısıyla mikroorganizma olarak kabul edilmez.
GRİP HASTALIĞININ ETKENİ: İNFLUENZA VİRÜSÜ
İnsanlarda yaygın hastalığa yol açan influenza A virüsüdür. İnfluenza A virüsü insan, domuz, kuş, at gibi hayvanlarda, influenza B sadece insanda hastalık oluşturmaktadır. Sadece hayvanlarda hastalık oluşturan influenza A virüsünün alt tipleri de vardır.
Prokaryotlar tek hücreli organizmalardır. Bu gruba, bakteriler, mavi-yeşil algler (Cyanobacteria), virüsler, viroidler, mikroplazmalar girer.
Ribozom, ribozomal RNA (rRNA) ve proteinlerden oluşan ve hücrenin protein sentezinden görevli olan makromoleküldür. Tüm canlı hücrelerinde bulunmaktadır. (Virüsler halen daha günümüzde canlı varlıklar olup olmadıkları tartışılmaktadır, virüslerde ribozom bulunmamaktadır.
Kısaca, enfeksiyonla birlikte viral çift sarmallı DNA hücre nükleusuna girer. Burada bükülür ve bir minikromozom şeklini alır. Daha sonra çoğalır ve iki tek sarmallı RNA şeklini alır. Küçük RNA parçası stoplazmaya taşınır ve burada virüs tarafından kodlanan proteinleri oluşturur.
Viruslar, yapılarının basit olması nedeni ile gerek izolasyonları ve gerekse üretilmeleri için canlı sistemlerden (embriyolu yumurtalar, hücre kültürleri, deneme hayvanları) yararlanılır.
öncelikle virüslerin canlı veya cansız olduğu bilim dünyası tarafından tam olarak söylenemiyor görüş ayrılıkları var.Bu yüzden yaşamın kıyısında ki organizmalar diyoruz.Virüsler DNA ve RNA sını çevreleyen protein tabakasından ibarettir. konak hücreye girmeden üreyemezler çünkü metabolizmaları yoktur.
Genel olarak DNA virüslerinin replikasyonu konak hücrenin çekirdeğinde, RNA virüslerinin replikasyonu ise sitoplazmasında meydana gelmektedir. Yeni virüslerin hücreyi terk etmesi genelde tomurcuklanma, apoptoz ya da ekzositoz yollarıyla olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri