Hadis-i şerifte, Ezan okunurken dua red olmaz ve Ezanla kamet arasında dua kabul edilirbuyuruldu. Hadis-i şerifte, Kur'anı hatmedenin duası kabul olur buyuruldu. Hadis-i şerifte, Rikkat [incelik] halinde duayı ganimet bilin. Bu hal Rahmet kapısının açık olduğunu gösterirbuyuruldu.
Dua vaktinin gelmesi demek, rahmet kapılarının açılması demektir. Yani, Allah size bir musibet kapısını açmışsa, size dua kapısını açmış, sizi dua ibadetinin vaktine ulaştırmış demektir. Bu ibadetin vaktine ulaşmanız ise, size rahmet kapılarının açıldığına işarettir.
“Kime dua kapısı açılmış ise ona rahmet kapıları açılmış demektir.” Hayırlı Cumalar!
Edilen dualar sayesinde Allah'ın rahmet, bolluk ve bereket kapıları açılır. İsteklerin yerini bulması, edilen dualara cevap verilmesi, Allah'ın kullarına acıması ve onları koruması anlamına gelmektedir. Dua etmek insanı manevi anlamda bir rahatlığa kavuşturur.
2. (1751)- İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Kime dua kapısı açılmış ise ona rahmet kapıları açılmış demektir. Allah'a taleb edilen (dünyevî şeylerden) Allah'ın en çok sevdiği afiyettir. Dua, inen ve henüz inmeyen her çeşit (musibet) için faydalıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Arefe günü, Ramazan gün ve geceleri, İftar zamanı, Her günün zeval vakti.
“Kur'ân'ı hıfzedenin duası makbuldür, asla reddolunmaz.”
Evet, kabul ediyor; ama o istenileni vermiyor, onun yerine başka şey veriyor. Belki de istediğimizden daha kıymetlisini veriyor. Ne kadar derdimiz, hastalığımız, başımıza gelecek bela varsa, o duaya karşılık olarak hepsini alıyor.
Rahmeti celbedecek ve edilen duaları geri çevirmeyecek bu duruş gök kapılarının açılmasına vesiledir. Gök kapıları yağmur yağdığında da açılır. Yağmur; rahmet, bereket ve tazeliğin simgesidir. Ayetin ifadesiyle “tertemiz” bu suyun her damlasını bir rivayete göre iki melek taşır.
c) “Allah'ın selamı üzerine olsun.” demek, Allah'ın affı, afiyeti, selameti, lütuf ve ihsanları üzerine olsun demektir. Bildiğimiz selamlaşmalarda da bu mana kastedilmektedir. Buna göre, bu lütuf ve ikramların hepsi yalnız Allah'a mahsus nimetlerdir.
Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Ezân okunduğunda sema kapıları açılır ve yapılan dualar kabul olur. Kâmet getirildiğinde dua reddedilmez.” (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 6/31 [29248]). Başka bir rivayette Hz. Peygamber (s.a.s.), “Ezânla kamet arasında yapılan dua reddedilmez.” buyurdu.
“Üç çeşit duanın müstecâb olduğu (kabul edildiği) hususunda şüphe yoktur: Mazlumun (haksızlığa uğrayan kimsenin) duası, yolcunun duası ve anne babanın çocuklarına duası.” (Tirmizî, Birr ve Sıla, 7)
Kulun, -duâ sevabından mahrum edilmemek kaydıyla- duâsı Cenâb-ı Allah'ın hikmetine uygun düşmüşse kabul edilir, uygun düşmemişse kabul edilmez. Kabul edilmediğinde kul duâ sevabından mahrum edilmiş olmuyor.
Dua sırasında avuçlar yukarıya gelecek şekilde elleri açık tutmak, istek ve niyazın anlamına uygun bir haldir.
Tüm kapıları açan, reddedilemeyecek bir dua olarak rivayet edilen İsmi Azam Duası Allah'ın en büyük ismi anlamına gelmektedir. Rivayetlere göre İsmi Azam Duasının en az 11 kere en fazla da 111 kere okunması dileklerin kabul olmasına vesile olur. Okuması oldukça faziletli dualar arasında yer alır.
İhlas ile yapılan dualar ise Allah katında ekseriyet ile makbuldür. Kısacası hastalık, ihlasa fıtrî bir vesile olduğu için, hastalık anında yapılan dualar da halisane olduğu için kabul-e karin oluyor. Dipnotlar: (1) bk.
İçeri doğru açılan kapı, dışarıdaki temiz ve kokusuz havayı içeri doğru çeker. Böylece tuvaletin içindeki nahoş ve kötü koku, kokusuz hava ile seyrelir ve kısa bir süre içinde içerideki kötü koku dışardaki temiz koku ile karışarak azalır.
Türbelerin dış cephelerinde ziyaretçilerin önünde Fâtiha okuduğu pencere. Bir ihtiyacın giderilmesi veya arzulanan bir hususun yerine gelmesi için kılınan namaz. Karşılanmaması halinde insanın zorluk ve sıkıntıya düşmesine yol açan gereksinmeler anlamında fıkıh usulü terimi.
Allah dua eden kullarına uc sekilde cevap verir. Evet der. istedigini verir, hayır der daha iyisini verir, bekle der en. iyisini verir...
ALLAH ARACISIZ İŞİTİR
Yani mahlûkatının seslerini, duâlarını, niyazlarını, yalvarışlarını, yakarışlarını harfiyen işiten; herkesin her âhını, her sözünü, her çağrısını, her çığlığını eksiksiz duyandır.
-Sevbân (Radıyallâhu Anh)dan rivâyet edilen bir hadis-i şerifte şöyle buyuruluyor: “Dört kimsenin duası müstecâbdır. Kabulüne şüphe yoktur. Adil hükümdarın duâsı, din kardeşinin gıyâben yaptığı duâ, mazlumun duâsı ve bedduâsı, bir kimsenin evlâdı hakkında yaptığı duâ.”
Ebu Hureyre -radıyallahu anh'den merfu olarak rivayet olun du ki: "Üç dua vardır ki kabul olunmasında şüphe yoktur: Mazlumun duası, yolcunun duası ve babanın çocuğu için yaptığı dua."
Allah'a inanmayan kafirlerin duası kabul olmaz. Münafıklar için yapılan dualar kabul olmaz. Duanın yalnız Allah'a yapılması gerekir.
İslâm dinine göre dua için mutlaka uyulması gereken özel bir zaman ve mekân tahsis edilmiş değildir. Her yerde her zaman dua edilebilir. Nitekim Kur'ân-ı Kerîm'de, “Akşama ulaştığınızda ve sabaha kavuştuğunuzda, gündüzün sonunda ve öğle vaktine eriştiğinizde, Allah'ı tesbîh edin (namaz kılın).
(Zariyat 18) Seher vakti, gecenin son altıda biridir. Gecenin ikinci yarısından sonra da dualar kabul olur. [Gece, akşam ile imsak vaktinin arasıdır.] 2- Mübarek gün ve geceler Cuma günü öğle ile ikindi arası.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri