Viskonun hammaddesi kayın ağacıdır; aynı pamuk gibi selülozdan oluşur. Viskon üretimi sürecinde akışkan hale gelen selülozun yapısında, hemen hemen hiç kimyasal değişiklik olmaz. Filament olarak sertleştikten sonra yine selüloz olarak kalmaktadır. Bu özellikleriyle viskonun yapısı pamukla yüksek benzerlik gösterir.
Viskon, odun hamurundan yapılır ve pamuk veya keten gibi selülozik bir elyaftır. Genellikle sadece kısmen insan yapımı olarak kabul edilir. Üretilen lifler doğal olarak oluşan selüloz veya proteinden türetilirken sentetik lifler bu türden değildir - tamamen insan yapımıdır.
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
Viskon kumaş denilince akıllara gelen ilk şey konfor olmaktadır. Nitekim bu kumaş türü doğal yöntemler kullanılarak elde edildiği ve hiçbir sentetik madde içermediği için rahatlığı beraberinde getirir.
Viskoz, viskoz işlemine katılan sodyum hidroksit ve karbon disülfid gibi birçok kimyasaldan dolayı yarı sentetiktir.
İlgili 37 soru bulundu
Viskon, pamuktan çok daha yüksek olan nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca viskon renklerin daha parlak görünmesini sağlar. Viskon Kumaş Sağlıklı Mıdır? Kesinlikle sağlıklıdır; çünkü yukarıda da belirttiğimiz üzere ham maddesi kayın ağacıdır, ve bu doğal bir liftir.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Doğal lif kaynağı olan kayın ağacından üretilen ipliklerle hazırlanan viskoz kumaş, son derece sağlıklı bir kumaş türüdür. Kumaşın yapısı hem rahat hem de sert olduğu için tüylenme ve kabarma yapmaz.
Viskon kayın ağacından üretilir ve bir tekstil hammaddesidir. Aynı pamuk gibi selülozdan meydana gelir. Bu özelliğinden dolayı yapısı pamukla yüksek benzerlik gösterir. Viskon kumaş moda ve tekstil sektöründe sevilen, kaliteli ve sağlıklı kumaş çeşitlerindendir.
Viskon kumaş yazın giyilir mi gibi sorular da sorulmaktadır. Terletmez özelliğine bağlı olarak viskon kumaşların yaz aylarında rahatlıkla giyilebilmesi mümkündür. Rahat ve hava alan giysiler viskon kumaş ve dikiş makinesi kullanılarak dikilebilir.
Özellikle sıcak ve nemli havalar için idealdir. Hafif yapısı ve zarif dokusu, konforlu ve rahat kullanım sağlar. Viskon kumaş yazlık giyim ürünlerinin vazgeçilmezlerindendir. Naturel ürünlerden oluştuğu için narin yıkama ve düşük sıcaklıklar tercih edilmelidir.
Dikkatli kullanılırsa ve talimatlara uygun yıkanırsa herhangi bir çekme yapmaz ve deformasyona uğramaz.
Keten Viskon : Her iki kumaşı da anımsatan ve doku olarak içinde barındıran keten türüdür. Ağırlıklı olarak viskos ve pamuk ipliklerinden elde edilen keten türüdür.
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
“Viskon kumaş zararlı mı?” sorusu ise kullanıcıların yanıtını merak ettiği sorular arasında bulunmaktadır. Yapay ipek olarak adlandırılan viskon kumaşın hammaddesi ağaçtan elde edilmektedir. Viskon kumaşların sağlık açısından herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Polyester gibi kumaş türlerine göre oldukça avantajlıdır.
Viskon kumaş denince akla gelen viskon kumaş elbiseler, pek çok kadının tarzına hitap edebilir. Yaz aylarında kullanımı daha uygundur ve hava geçirgenliği sayesinde vücudun nefes almasını sağlar.
Viskon Penye Kumaş Pembe; Ürün %100 pamuktur. Yazın terletmeyen kışın üşütmeyen doğal kumaştır. Saf pamuk olduğundan dolayı kırışma yapabilmektedir. Nefes alabilen bir yapıda olması nedeniyle, terletme özelliğini minimum seviyede tutan bir kumaştır.
Görüntüsü pamuklu kumaşlara benzese de viskon kayın ağacından yapılır ve ütü gerektirmemek gibi büyük bir avantajı vardır üstelik bluzdan elbiseye her tür kıyafette tercih edilebilir.
Ancak satene nazaran daha dayanıklıdır. Bu özelliği sebebi ile sıklıkla viskon kumaş kırışır mı sorusu sorulur. Dayanıklı bir yapısı olmasına rağmen bu kumaş oldukça da hassastır. Yüksek sıcaklık derecelerinde yıkandığında çelme olasılığı vardır.
- Hem rahat, hem zarif bir kumaş türüdür. - Yüksek seviyede nem emici özelliği bulunur. - Şişme özeliği yüksek seviyededir, bu sebeple 0'ye dek çıkabilen bir su emiciliğine sahiptir. - Pamuğa nazaran iki kat fazla esneme özelliği vardır.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Kumaş çeşitleri içinde ipek kumaşlar, dünyanın en pahalı kumaşları arasındadır. Bu lüks kumaş ipekböceğinin kozasındaki liflerin dokunmasıyla elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri