Moda ve giyim sektöründe yaygın olarak tercih edilen ve doğal kumaşlar arasında bulunan viskon kaliteli ürün sınıfı içerisinde bulunur. Yapıları itibariyle viskon kumaşlar oldukça konforlu bir kullanım sunar. Bu da pijama, yazlık ürünler, iç çamaşırı ve diğer tekstil alanlarında sıklıkla tercih edilmelerini sağlar.
Viskon mu Pamuk mu? Öncelikle viskonun nem ve su emiciliğinin, esnekliğinin daha yüksek olduğu söylenebilir. Boyama ve baskı konusunda da pamuğa göre daha elverişli koşullar sağlar. Bununla beraber ürün yaşken pamuğa kıyasla daha dayanıksız hale gelmektedir.
Bu soruya cevabımız kesinlikle evet olacaktır. Hazır giyim ve dokumacılık alanında sıklıkla tercih edilen bir kumaş türüdür. Üstelik sağlıklı, naturel ve kaliteli bir tekstil eseridir. Viskon kumaşın ana maddesi kayın ağacından elde edilen selülozdur.
Viskon kayın ağacından üretilir ve bir tekstil hammaddesidir. Aynı pamuk gibi selülozdan meydana gelir. Bu özelliğinden dolayı yapısı pamukla yüksek benzerlik gösterir. Viskon kumaş moda ve tekstil sektöründe sevilen, kaliteli ve sağlıklı kumaş çeşitlerindendir.
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
İlgili 16 soru bulundu
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Viskon Kumaş Terletir mi? Viskon kumaşlar hava akışını serbest bırakacak bir yapıya sahiptir. Bu nedenle oldukça konforlu bir kullanım sunmaktadır terleme sorununu tamamıyla ortadan kaldırır. Oldukça güçlü emiş özelliğine sahip olmaları ise yaz aylarında kullanımını ideal kılar.
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Viskon kumaş yazın giyilir mi gibi sorular da sorulmaktadır. Terletmez özelliğine bağlı olarak viskon kumaşların yaz aylarında rahatlıkla giyilebilmesi mümkündür.
“Viskon kumaş zararlı mı?” sorusu ise kullanıcıların yanıtını merak ettiği sorular arasında bulunmaktadır. Yapay ipek olarak adlandırılan viskon kumaşın hammaddesi ağaçtan elde edilmektedir. Viskon kumaşların sağlık açısından herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Polyester gibi kumaş türlerine göre oldukça avantajlıdır.
Viskon bir çeşit suni ipek. İlk olarak yapay ipek olarak bilinen 19. yüzyılın sonlarında “rayon” terimi 1924'te yürürlüğe girmiştir. “Viskon” adı bu elyafın üretilme şeklinden türetilmiştir; hem suni ipek hem de selofan yapmak için kullanılan viskoz bir organik sıvı.
Bu özelliği sebebi ile sıklıkla viskon kumaş kırışır mı sorusu sorulur. Dayanıklı bir yapısı olmasına rağmen bu kumaş oldukça da hassastır. Yüksek sıcaklık derecelerinde yıkandığında çelme olasılığı vardır. Kolayca kırışmaz ama çok sıkıştırıldığı da kat izi olabilir veya kırışabilir.
Viskon kumaş denince akla gelen viskon kumaş elbiseler, pek çok kadının tarzına hitap edebilir. Yaz aylarında kullanımı daha uygundur ve hava geçirgenliği sayesinde vücudun nefes almasını sağlar.
Genellikle, viskon kumaşlar, pamuklu kumaşlara göre daha uygun fiyatlıdır, ancak ipek veya yün kumaşlara göre daha pahalıdır.
Bu iki kelime de aynı kumaşı ifade etmektedir. Viskoz, İngilizce'de yer alan Viscose kelimesinin dilimizdeki karşılığıdır. Viskon ise Türkçe sözlüklerdeki karşılığıdır. Her iki kelime de aynı kumaşı anlatmak için kullanılır.
Viskon ismi ile de bilinen viskoz; yapısal olarak aynı pamuk gibi selülozdan oluşur. Bu ipliklerden üretilen kumaşa ise viskoz kumaş denir. Selüloz esaslı rejenere lifler içinde en önemlisi ve en çok kullanıma sahip olan liftir.
Yaş haldeyken dayanıklılığı kuruya oranla %45-75 düşmektedir. Esneme kabileyeti %15-30 ile pamuğa oranla iki kat daha yüksektir. Viskon kumaşlar, hoş, zarif ve rahattır. elyafın narin ve düzgün eğirme özelliğinden dolayı üründe yumuşak bir tuşe elde edilmektedir.
Dökümlü bir kumaştır.
Rahat olduğu kadar, zarif bir görünüm elde etmenizi de sağlar. Viskon kumaş ciddi derecede esneme kabiliyetine sahiptir ancak tercih edilen kıyafete göre vücuda yapışabilir ya da salaş bir görüntü oluşturabilir.
Viskon kumaş yıkanınca çeker mi sorusu kullananlar tarafından merak edilir. Viskon kumaş çeker mi diye düşünenlerin ürünleri yüksek sıcaklıkta yıkamaktan uzak durmaları gerekir. Çok yüksek sıcaklıktaki su kumaşın çekmesine ya da formunun bozulmasına yol açabilir.
Giysilerin üretiminde kullanılan doğal, suni ya da sentetik bütün lifler pamuklanma ve tüylenme eğilimi gösterirler. Kalın ve uzun liflerde bu eğilim daha azdır.
Viskonun düşük olan ıslak mukavemeti dayanıksız olmasını ve ıslandığında çekmesini veya salmasını sağlar. Rutin yıkamalar viskon kumaşlarda gevşeme çekmesine neden olur. Bu sebeple, viskon lifinden üretilen tekstiller boyutlarını ve şeklini korumak amacıyla kuru temizleme veya çok hassas elde yıkama gerektirir.
Kuru dayanıklılığı ise pamuktan daha düşüktür. Yaş dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır. Yaşken dayanıklılığı kuruya oranla %40-70 düşmekte, uzaması %15-30 ile pamuğa göre iki kat daha yüksektir. Viskon pamuktan çok daha yüksek olan nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir.
VİSKON KUMAŞ YAZLIK MI KIŞLIK MI? Viskon kumaşlar hafif yapıdadır. Viskon kumaşlar terletmeyen yapıda olduğu için yaz mevsimlerinde daha çok tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri