Viskon kumaşların, genellikle soğuk veya en fazla 30-40 derece sıcaklıkta yıkanması önerilir. Yüksek sıcaklıklar viskon kumaşı zarar verebilir ve çekmesine neden olabilir. Ayrıca, viskon kumaşlar hassas bir yapıya sahip olduğu için, yıkama sırasında özen göstermek önemlidir.
Ağır kimyasallar içeren deterjanlar ve çok kuvvetli leke çözücüler kullanılmamalıdır. Kuru temizlemeye uygundur. Dikkatli kullanılırsa ve talimatlara uygun yıkanırsa herhangi bir çekme yapmaz ve deformasyona uğramaz.
Viskon kumaşla ilgili diğer bir merak edilen konu ise "viskon kumaş çeker mi?" sorusudur. Viskon kumaşlar yapısı gereği pamuğa çok benzediğinden çekme payı vardır. Örneğin, yaklaşık 1 metre kumaş birkaç cm çekebilir. Bu nedenle özellikle yıkama esnasında yüksek sıcaklıklardan kaçınmalıdır.
Viskon kumaş çeker mi diye düşünenlerin ürünleri yüksek sıcaklıkta yıkamaktan uzak durmaları gerekir. Çok yüksek sıcaklıktaki su kumaşın çekmesine ya da formunun bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle 30-40 derecelik yıkama sıcaklığı yeterli olur.
Viskoz narindir, kolayca kırışır ve hızla küçülür. Bu yüzden uygun deterjanla doğru sıcaklığı seçmek önemlidir. Fakat giysi, materyallerin karıştırılmasıyla yapılmışsa, herhangi bir kısıtlama düşünmenize gerek yoktur.
İlgili 27 soru bulundu
Viskon kumaşın yıkama talimatlarına uyulmadığında daha fazla çekme yaşanabilir. Bu anlamda merak edilen sorulardan viskon kumaş kaç derecede çeker? Genel anlamda 50 derece ve üzerinde belirgin bir çekme yapacağı söylenebilir. Bu kapsamda viskon kumaşlar, yıkama talimatlarına uygun bir şekilde yıkanmalıdır.
Pamuklu kumaşla kıyaslandığında daha esnek bir yapısı olduğunu söyleyebiliriz. Giyim konusunda esneyen ve vücudu rahatlatan parçalara önem veriyorsan viskon tercih edebilirsin. Bu kalın ancak esneme gücü olan kumaş sayesinde günün her anında daha iyi hissedebilirsin.
Giysileri 1 yemek kaşığı (15 ml) bebek şampuanı ya da saç kremiyle karıştırılmış ılık suda 30 dakika beklet. Bu, pamuk ya da yün gibi dokuma kumaşlarda işe yarar. Giysiyi sık ve fazla suyu alması için geniş bir havlunun üzerine yay. Kumaşı elinle nazikçe esnet ve şeklini koruması için üzerine ağırlık koy.
Özellikle pamuk, yün ve keten gibi kumaşların yıkama sonrasında çekme riski son derece yüksektir. Polyester gibi kumaşlardan yapılan kıyafetlerde hiç çekme yapmamaktadır.
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
Viskon Penye Kumaş Pembe; Ürün %100 pamuktur. Yazın terletmeyen kışın üşütmeyen doğal kumaştır. Saf pamuk olduğundan dolayı kırışma yapabilmektedir. Nefes alabilen bir yapıda olması nedeniyle, terletme özelliğini minimum seviyede tutan bir kumaştır.
Reyon (Viskon)
Rayon, kimyasal olarak odun hamurundan dönüştürülen selülozdan yapılmış bir elyaftır. Bu materyalin üretimi sadece tehlikeli değil, aynı zamanda sağlıksızdır. Rayon yani viskon kumaş bünyenize bulantı, baş ağrısı, kusma, göğüs ve kas ağrısı ve uykusuzluğa neden olabilecek zehirli maddeler yayabilir.
Zayıf görünmenin kuralı olan koyu renk tercihi doğru bir kuraldır. Doğru kumaşlar olarak sıralanan kaşmir, viskon, şifon ve krep kumaşları koyu renklerden tercih etmek ayrıca zarif ve zayıf gösterecektir.
Örneğin kıyafetlerin çekmemesi için ne yapılmalı merak edenlere: -Derece: Başta kumaşa uygun yıkama derecesi ifade edilir. Örneğin 30 ile 40 derecede çoğu kumaşın çekmediğini belirtmek gerek. -Sıcaklık: Sıcaklığın fazla olması da kıyafetlerin çekmesine neden olur.
Görüntüsü pamuklu kumaşlara benzese de viskon kayın ağacından yapılır ve ütü gerektirmemek gibi büyük bir avantajı vardır üstelik bluzdan elbiseye her tür kıyafette tercih edilebilir.
Giysilerinizin çoğu ılık suda yıkanabilir. 40 derece üzerinde gerçekleşen yıkamalarda kıyafetlerinizin çekme olasılığı diğer derecelere oran ile çok daha yükselir.
Pek çok kumaş yıkama sonrasında çekme yapar. Özellikle de doğal içerikli kumaşlar çekmeye çok uygundur. Ancak polyester kumaşlı ürünlerde çekme durumu yaşanmaz. Dikimden önce kumaşın yıkanmasına gerek duyulmaz.
Viskon kumaş, tekstil ürünü olarak, niteliği oldukça yüksek olan bir üründür. Nem emiciliği özelliği fazla olan viskon kumaşın yapısında bulunan selüloz, pamuk ile arasındaki benzerliğin ortaya çıkma nedenidir. Viskon Kumaş Nedir? Viskon kumaş için, kayın ağacından imal edilen bir ham madde olduğu söylenebilir.
Kumaş yıkandıktan sonra kurutulduğunda şişmiş lifler eski durumlarına gelirler. Ama kumaş ilk ölçülerine dönemez. Su, yüksek ısı, çalkalama ve sabun -ki burada lifler arasında yağlayıcı görevi görür- hepsi birden kumaşın çekmesini kolaylaştırırlar.
Çamaşır yumuşatıcısını ılık suya dökün ve çekmiş giysileri bu karışıma batırın. 24 saat bekletikten sonra durulayın. Suyunu sıkmadan güneşte bırakın ve normal boyutuna gelip gelmediğini görmek için kurumasını bekleyin. Karbonat ve beyaz sirke gündelik yaşamda, ev temizliği alanında birçok şekilde kullanılabilir.
Bir leğeni ılık su ile doldurun ve içerisine bir avuç kadar bebek şampuanı ekleyip güzelce karıştırın. Daha sonra söz konusu kıyafetinizi leğenin içerisine bırakın ve suyun iyice kumaşa işlemesini sağlayın. Kıyafeti bir saat kadar suyun içerisinde bekleterek kumaşın yumuşamasını ve genişlemesine yardımcı olun.
Pamuklu Elbise Çeker mi? Pamuk, çok yönlü, rahat, nefes alabilir ve dayanıklı olduğundan mükemmel bir kumaştır. Ancak birçok doğal malzeme gibi aşırı sıcaklıklara maruz bırakırsanız pamuklu kıyafetler de çekebilir. Giysinin yapımı sırasında kumaş gerdirilir.
Viskon kumaş esnek bir yapıya sahiptir. Pamuklu kumaşlarla karşılaştırılırsa çok daha esnek bir yapıya sahip olduğu söylenebilir. Kuru ve ıslak olması fark etmeksizin dayanıklı yapısıyla öne çıkmaktadır.
Pamuk kumaşa göre 2 kat daha esneme özelliğine sahiptir. Bu sayede kullanılan kıyafetler oldukça rahat ve konforlu olur.
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri