Güneş ışınlarını daha fazla çeken zeytinyağı, bireylerde güneş yanıkları sebebi oluyor. Zeytinyağını güneşten korunma ve güneş kremi sıfatı ile yararlanmak yerine güneşe çıktıktan birkaç saat sonra kullanmak ciltte oluşan güneş gerginlikleri hissini azaltarak rahatlatır.
Cilde zeytinyağı sürmek, güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarının yaklaşık yüzde 20'sini engeller. Bunu, cildin güneşten koruyucu proteinlerini artırarak yapar. Zeytinyağı ayrıca skualen adı verilen bir yağ içerir. Bu doğal yağ cildin en önemli koruyucu yağıdır.
Özellikle şeffaf ambalajlar içerisinde saklanan zeytinyağları güneş ışığına maruz kaldığında kalitesi düşer, tat ve kokusu değişir. Bu nedenle zeytinyağının, renkli şişelerde veya kaliteli laklı tenekelerde saklanması bu duruma bir önlem olarak tercih edilebilir.
SPF değerleri kanıtlanmış ve SPF faktörü 1-10 arası olan ve cilde bakım sağlayan bazı yağlar arasında 7.5 SPF faktörüyle zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı gelir. SPF faktörü 1-5 arasında değişiklik gösteren diğer doğal güneş koruyucuları arasındaysa; badem, susam, jojoba ve lavanta yağı yer alır.
İlgili 32 soru bulundu
Zeytinyağı, diğer güneş losyonlarıyla karşılaştırıldığında bronzlaştırıcı etkisinin daha kısa zamanda etkili olduğu görülmektedir.
Esmer tenli kişiler SPF değeri en az 15 olan güneşten koruyucu krem kullanarak güneşten korunmalıdır.
Güneşten korunmada aslında ilk önlem teması kesmektir. Güneş ışınlarının yeryüzüne dik olarak geldiği 11.00 – 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalı, çıkılmak zorundaysa güneş ışınlarıyla teması mümkün olduğunca engelleyecek kıyafetler tercih edilmelidir.
Güneşten korunmak 5 pratik öneri
- Koruyucu ürünleri güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce sürün. - Ter ve suya girmeyle birlikte deriden atılan bu ürünleri belirli aralılara yenileyin. - Güneşin dik açıyla geldiği 11.00-16.00 saatlerinde dışarı çıkmayın. - Şapka ve gözlük takıp,uygun kıyafetler giyin.
Zeytinyağını güneşten korunma ve güneş kremi sıfatı ile yararlanmak yerine güneşe çıktıktan birkaç saat sonra kullanmak ciltte oluşan güneş gerginlikleri hissini azaltarak rahatlatır. Ayrıca zeytinyağının besleyici özelliği sayesinde kıl köklerine iyi geldiği ve tüylenmeyi artırdığı bilinmektedir.
Güneşte Saf Zeytinyağı Bozulur mu? Zeytinyağı mutlaka güneşten uzak tutulmalıdır. Eğer bu gerçekleşmez ise raf ömrünün kısa bir zamanında bozulur. Yani zeytinyağı güneş ile direkt temas etmemelidir.
Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar.
Zeytinyağı Masajı: Vajina bölgesinde meydana gelen kararmalar için birkaç damla zeytinyağı ile masaj yapmak yeterli olacaktır. Zeytinyağı onarıcı bir etkiye sahip olduğundan, sürülen bölgenin peçeteyle kurulanması yeterli olacaktır.
Evet, zeytinyağı yüze sürülür. Çok eski çağlardan bu yana sağlığımız için en etkili besinlerden olan zeytinyağı, güzelliğin de vazgeçilmez ürünü. Zeytinyağını beslenme listenize dahil etmek, uzun vadede cilt sağlığınıza inanılmaz faydalar sağlar.
Hindistan cevizi yağı, shea yağı ve zeytinyağı gibi doğal yağlar yüzyıllardır cilt ve saç bakımı için kullanılmaktadır. Bu yağlar nesilden nesile çeşitli nemlendirici, koruyucu ve anti bakteriyel nitelikleri için pazarlanmıştır.
Cilt beyazlatmak için kullanılması için önerilen ise, ev yoğurdudur. Katkı maddesi içermeyen doğal yoğurtlar ile cildinize maske yaparak cildinizin beyazlama sürecini önemli ölçüde hızlandırabilirsiniz. Bu maske kuruyana kadar bekledikten sonra ardından ılık su ile yüzünüzü yıkamanız gerekir.
- E Vitamini Yağı: E vitamini yağının güneş kararmalarını geçirme ve renk değişimine yardımcı olduğu bilinir. E vitamini yağı; kan dolaşımını hızlandırmakta ve cildin rengini eşitleyerek, cildin temizlenmesini sağlar. Kararmış olan bölgeye E vitamini yağı ile masaj yapıp bir saat beklemek yeterli olacaktır.
Güneşten korunmada bazı gıdaların da etkili olabileceğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Çimen, “Örneğin meyveler, karpuz, yeşil çay, balık gibi bir takım gıdalar için de bulunan antioksidan maddeler nedeni ile bizi güneşten koruyabilirler.
Gece uyumadan önce temizlediğiniz cildinize zeytinyağını direkt olarak sürün. Uyandığınızda cildinizin sağlıklı bir parlaklık ve yumuşaklık kazandığını göreceksiniz. Nemlendirici görevi gören zeytinyağını kullanmak isterseniz, elinize dökün ve ovuşturarak biraz ısıtın. Ardından yüzünüze masaj yaparak uygulayın.
Zeytinyağı önemli bir nem deposudur. Bu nedenle cildi nemlendirerek güzelleştirdiği gibi kuruluk nedeniyle ciltte oluşan kırışıklıkların da önüne geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri