Vişne çöğürü üzerine aşılı vişnelerde 4 x 4, 3 x 4 m olmaktadır. Sulama Yıllık yağışın 600 mm ve üzerinde olduğu yerlerde kirazı 400 mm ve üzerinde ise, vişneyi sulamaya gerek yoktur. Ancak bu yağışların altında ki yerlerde ise yılda 2 – 3 kez sulama yapılması vegetatif ve generatif gelişme açısından yararlı olacaktır.
Az ya da çok sulama, yanlış budama, yanlış ilaçlama gibi hususlar vişne ağacının kurumasına neden olabilmektedir. Bu gibi durumların önüne geçmek için bilinçli bir şekilde bakım yapmak gerekmektedir. Tüm bunların yanı sıra çok sık görülen kuruma nedenlerinden birisi de toprakların mineralsiz kalmasıdır.
Vişne bitkisi, yaz aylarında yüksek sıcaklıklardan, kış aylarında ise düşük sıcaklıklardan ve aşırı soğuktan korumanız gereken bir bitki. Ilıman iklimi sevdiği bilinen vişne için mümkünse serinde kalacak ancak gün ışığını da rahatça alabileceği bir alan seçmeniz uygun olacaktır.
Gülgiller ailesine sahip bir bitki olduğu için yağış miktarının fazla olduğu, serin ve nemli hava koşullarına sahip ortamlarda üretime elverişlidir. Türkiye'de vişne en çok Ege, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin Afyonkarahisar, Kütahya, Denizli ve Bayburt illerinde yetiştirilmektedir.
Genelde kışın dinlenme dönemi olan vişne ağaçları budaması da havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz kıyılarında kışın çok sert geçmediği zamanlarda vişne ağacının budaması da yapılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Yıllık yağışın 400 mm ve üzerinde ise, vişneyi sulamaya gerek yoktur. Ancak bu yağışların altında ki yerlerde ise yılda 2 – 3 kez sulama yapılması vegetatif ve generatif gelişme açısından yararlı olacaktır.
Vişneler 4 – 5 yaşında verime geçerler, tam ve ekonomik olarak verime geçmeleri 8 – 10 yılı bulur. Ekonomik ömrü ise 20 – 25 yıldır.
Vişne ağaçlarının yetiştiği bölgedeki toprak geçirgen, kuru ve kireçli olması verimini artırır. Vişne ağaçları eğer çok yağış alan bir yerde ise yılda 2-3 kez sulanması yeterli olur.
Çiçek tomurcukları -2 ila -4 derece soğuğa dayanmasına rağmen, açan çiçekler -2 derecede donar. Odunsu bölümler ise -40 derece soğuğa kadar dayanabilir. Vişne ilkbaharda geç çiçeklenmeye başladığından, bu dönem olan donlardan zarar görmez.
VİŞNE YETİŞTİRİCİLİĞİ Vişne serin ve soğuk iklim şartlarında iyi yetişen bir meyve türüdür. Hem sıcağa hem soğuğa dayanıklıdır.
Vişne fidanının sulama ihtiyacı toprak tipine, iklim şartlarına ve fidanın yaşına bağlı olarak değişiklik gösterir. Genç fidanlar daha sık sulanmalıdır. Genellikle haftada bir kez sulama yeterli olacaktır. Ancak, yağışın az olduğu dönemlerde sulama sıklığını artırmanız gerekebilir.
Vişne, yaz meyvesi olarak bilinir. Temmuz ve Ağustos ayında hasat edilir, pazar tezgahlarındaki yerini alır.
Aşılı Açık kök yarı bodurvişne fidanlarını fidanlar arası 3 metre , sıralar arası 4-5 metre olacak şekilde dikebilirsiniz.
Kuruyan veya kurumaya başlayan ağacın gövde yapısından itibaren 1.5 metre çapında daire çizerek 10 cm lik derinliğindeki toprak kazılarak bu toprağı arazinin dışına atılması gerekmektedir arazi dışına atılma nedeni ise diğer ağaçlarda bu hastalığa yakalanmasının önüne geçmektir.
Hastalılardan ve çeşitli zararlılardan kaynaklı olarak Vişne ağaçlarınız meyve vermiyor olabilir. Bütün bu sorunların tek bir ortak tarafı vardır ki o da topraktır. topraklarımızın kötü olması, verdiğiniz gübreleri alamayacak kadar yorgun olması durumunda, bütün bu sorunlar ile karşılaşmak son derece normaldir.
Vişne ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.
Kiraz, daha koyu bir tona sahip yeşil saplara tutunurken; vişne, daha açık bir tona sahip saplara tutunur. Sapların açık ya da koyu olmasına dikkat ederek hangisinin vişne hangisinin kiraz olduğunu kolayca ayırt edebilirsiniz. Vişne, daha ince yapıda saplara sahipken kiraz biraz daha kalın yapıda saplara sahiptir.
Köşeli ve eğimli doğal bir engel soğuk havanın yönünü değiştirir ve bu şekilde hassas bitkiler korunur. Sık ağaçlar ve çalılar tarafından tutulan soğuk hava akımını uzaklaştırmak için uygun doğal ortam yoksa, ağaç ve çalılar arasında eğime uygun küçük boşluklar bırakılarak soğuk havanın uzaklaştırılması gerekir.
Yaz mevsiminde tüm bitkilerin su ihtiyacı artmaktadır. Bu nedenle; meyve ağaçlarının sağlıklı gelişmesini istiyorsanız düzenli aralıklarla sulama yapın. Sulama bulunduğunuz yerin sıcaklık derecesine göre iki günde bir, üç günde bir yapın.
Gülnar Önay, kurak iklimde yetişen ağaçlara ve ağaçcıklar da kitabında yer vererek, "ardıç, erguvan, kapari, kocayemiş, kermes meşesi ve menengiç gibi ağaçların yanı sıra egzotik ağaç ve çalılar bölümüne de Arap hurması, cüce palmetto, sikas"ı anlatıyor.
Çiçeklenme döneminde (normalde bahar aylarında) sulama uygulamaları çok önemlidir. Çiçeklenme dönemi süresince meydana gelen herhangi bir su stresi, üretimde ciddi bir düşüşe neden olur. Sulama, salma sulama veya yağmurlama sulama yöntemleri ile yapılabilir.
Vişneler ise, toprak açısından daha toleranslıdır. Vişneler kuru, kumlu veya kireçli topraklarda da yetiştirilebilirler. Özellikle idris anacının kullanıldığı yerlerde vişnelerin kuraklığa dayanmaları artar. Vişne için de en ideal toprak kiraz yetiştiriciliğine uygun olan topraklardır.
Anayurdu Anadolu ve Balkanlar olan vişne, 5-7 m kadar boylanabilir; 4 yaşındayken meyve vermeye başlar ve 40-50 yıl yaşar. Vişne, yuvarlak taçlı ve kiraza göre daha çalımsı görünüşlüdür. Gövdesi kırmızımtırak gri benekli, donuk ya da parlak renklidir. Dalları kirazınkinden ince ve yay gibi olup sarkıktır.
Meyve ağaçları, geleneksel bahçelerde 3. ya da 4. yıl meyve vermeye başlarken bodur meyve fidanları ise, genellikle 2. yıl sonunda istenen verime ulaşır. Bahçenin 4. yılında ise, ekonomik verime geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri