Pi Günü, ünlü matematik sabiti π sayısının anısına özel kabul edilmiştir ve her yıl 14 Mart tarihinin saat 1.59 itibarıyla kutlanmaktadır. Bunun sebebi ise Amerikan tarih formatında bu günün 3.14'ün 1.59 olarak geçmesi ve bunun pi sayısının en yaygın kullanımını anımsatmasıdır.
Dünya Pi Günü, matematik sabiti pi sayısı anısına kabul edilmiş ve her yıl 14 Mart'ta kutlanmaktadır. Nedeni ise Amerikan tarih formatında bu günün 3/14 olarak geçmesi ve bunun pi sayısının anımsatmasıdır.
Bir dairenin çevresinin çapına oranını temsil etmek için Yunanca π harfinin bilinen en eski kullanımı 1706'da Galli matematikçi William Jones tarafından yapılmıştır. Kalkülüs'ün icadı kısa sürede π'nin yüzlerce basamağının hesaplanmasına yol açtı, bu tüm pratik bilimsel hesaplamalar için yeterliydi.
Yaklaşık olarak 4000 yıllık bir geçmişi olan pi sayısı; tarihte ilk kez Babiller tarafından kullanılmıştır. Tüm çemberlerin çevresinin çapına oranının aynı olduğunu fark eden Babiller pi sayısını 3,125 olarak hesaplamışlardır.
π (veya π) sembolüyle kullanımına ilk olarak İskoç matematikçi William Jones tarafından 1706'da rastlansa da, Antik Yunan filozofları tarafından keşfedildiği bilinmektedir ve hatta Arşimet Katsayısı olarak da bilinmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Türkiye'de 17 farklı mekanı olan Kafe Pi'nin sahibi Engin Yaşar, Pi Pub konseptiyle daha küçük şehirlere de gideceklerini söylüyor.
Guinness Rekorlar Kitabı'na verilen sertifikaya göre Pi sayısının şimdiye kadar hesaplanan en son 10 basamağı 7817924264 oldu. Pi sayısı bir dairenin çevresinin çapına bölünmesinden elde ediliyor. Bir tekrar dizilimi tespit edilemeyen Pi sayısının sonsuz olduğu belirtiliyor.
Bu da tekerlerin saniyede 14.2297 kez dönmesi demektir. Ancak diğer yolu kullanır, yani π'yi 3 alırsak hız göstergesi 47.7466 m/saat hızla gittiğimizi gösterecektir. Bu da hızda %4.5'luk bir hata yapmak demektir.
Π doğal ve reel dünyanın derin manalar taşıyan irrasyonel bir sayısıdır. Ses dalgalarından okyanus dalgalarının ritmine kadar, geometride olduğu gibi, evrenin her yerinde hazır ve nazırdır. Pi sayısının virgülden sonraki basamakları, tamamen rastlantı olarak görünen şekilde sonsuza doğru akar.
Boyutu ne olursa olsun, bir dairenin çevresini aynı dairenin çapına bölerseniz yaklaşık olarak 3,14 değerini elde edersiniz. İşte bu pi sayısıdır.
Tarihi. Pi Günü'nün bilinen ilk resmi ya da büyük ölçekli kutlanması Larry Shaw ve diğer çalışanlar ile birlikte tarafından 1988'de, Shaw'ın fizikçi olarak çalıştığı, San Francisco Exploratorium'da gerçekleşmiştir.
780 senesinde Harezm'de doğduğu kabul edilir. Harezmi, ilk defa birinci ve ikinci dereceden denklemleri analitik metotlarla, bir bilinmeyenli denklemleri de cebirsel ve geometrik metotlarla çözmenin kurallarını ve usullerini tespit etti. Matematikte ilk defa sıfır rakamını kullandı.
Düz bir zeminde tam düzgün bir çember çizmek her zmaan bu oranı ve pi sayısını verir. Çember büyüsün veya küçüksün fark etmez. Çünkü burada düz bir çember icin bir oran ve orantı kuralı vardır. Bu yüzden pi sayısı 5 değil 3,14....
Pi sayısının meşhur yaklaşık değeri 3,14 olduğu için her yıl 3'üncü ayın 14'üncü günü 1988 yılından beri “DÜNYA Pİ GÜNÜ” olarak kutlanır. Matematikçiler için adeta bir bayram olan gün çeşitli yerlerde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Pi sayısı için en yaygın yaklaşım 3,14'tür.
Pi sayısına ilk olarak M Ö 1650 yılında yazılmış olan Rhind Papirüsünde rastlarız. Çevrenin çapa oranı 256/ 81 yani yaklaşık 3,1605 olarak tanımlanır. Ancak Babilliler bu oranı gerçeğe hiç de uygun olmayan bir biçimde 3 olarak kabul ederler.
Pi Günü'nün bilinen ilk resmi kutlanması Larry Shaw ve diğer çalışanlar ile birlikte tarafından 1988'de, Shaw'ın fizikçi olarak çalıştığı, San Francisco Exploratorium'da gerçekleşmiştir. 12 Mart 2009'da ABD Temsilciler Meclisi, 14 Mart 2009 tarihini Ulusal Pi Günü ilan etti.
Babillerden beri Akdeniz ve Ortadoğu uygarlıklarının pi sayısının varlığından haberdar oldukları bilinmektedir. Farklı uygarlıklarda pi sayısı için farklı sayılar kullanılmıştır. M.Ö 2000 yılları zamanında Babiller; π= 3,175 Antik Mısırlılar; bir anlamda 3, 1605 sayısını yaklaşık olarak kullanmışlardır.
Pi sayısı, irrasyonel bir sayı. Sonsuza kadar devam ediyor, ve tekrarlamıyor. e sayısı da aynı şekilde.
Pi Sayısını Ezberlemesi
Akira Haraguchi 3 Ekim 2006'da saat 9'da (16:28 GMT) başlayarak 16 saatte şu anki gayri resmi dünya rekorunu (100 bin basamak) elinde tutuyor. Akşam saatlerinde 83.500 basamaklı önceki rekoruna eşitledi ve ardından 4 Ekim 2006'da saat 01: 28'de 100.000 rakamıyla durana kadar devam etti.
Pi sayısı (π); Bir çemberin veya dairenin çevre uzunluğunun çapına bölünmesiyle elde edilen sayıdır. Bulduğunuz oran her çember veya daire için aynı çıktığı için matematikte sabit bir sayı olarak kabul ediliyor Pi sayısı π sembolü ile gösterilir ve basitçe π = 3,14 olarak ifade edilir.
Pİ SAYISI KAÇTIR? Pi sayısı 3.14 'dür. Pi sayısı, bir dairenin çevresinin çapına bölümüyle elde edilen bir irrasyonel sabit sayıdır.
Dünyanın en ünlü bilim insanlarından Albert Einstein'ın doğum günü 14 Mart 1879'dur. Trilyonlarca pi rakamını biliyor olsak da buna gerçekten ihtiyaç yoktur; NASA'daki mühendisler bile gezegenler arası yörüngeleri hesaplarken Pi'yi 15 ondalık basamağa yuvarlarlar.
Pi coininin bugünkü fiyatı US$34.83 ve 24 saatte $309,731 kadar işlem hacmine sahip.
Pi coin'in değeri, 29 Aralık 2022'de Pi yatırımına başlayan Huobi de dâhil olmak üzere birkaç kripto borsasında halka açık olarak gösterildi.
Hayal gücü oldukça güçlüdür. Zihinlerimizin, günlük olarak başımıza gelen olayların ötesinde şeyler yaratmasını sağlar. Hayvanlar bir savunma mekanizması olduğundan, hayal gücünün Pi'nin hayatta kalmasına izin veren şey olduğunu görebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri