Boşta sürüşün yakıt tüketimini azalttığı iyi bilinmektedir.
Konumuz #araba boştayken #yakıt tüketir mi? Çoğu #otomobil kullanıcısı bu konuyu yanlış bilmekte ve arabanın vitesinin boşa alındığında daha az yaktığını söylemekte Peki bu soruya doğru cevabımız ne olur Aslına bakıldığında otomobilin vitesini boşa aldığımızda da yakıt tüketir.
Bilinenin aksine yokuş aşağı giderken araçta vitesi boşa almak yakıt tasarrufuna katkı sağlamamaktadır.
RÖLANTİDE BEKLEMEK DAHA İYİDİR
Bu yanılgıya göre hareket halinde değilken motoru durdurup yeniden başlatmak, aynı süre boyunca rölantide beklemekten daha çok benzin yakar. Ancak gerçekte rölantideki bir araç saatte 1-2 litre benzin harcar.
Aslında vitesi boşa aldığınızda yakıt harcamış olursunuz.
Modern araçlarda yokuş aşağı giderken vitesi boşa aldığınızda motor ile tekerlekleri birbirinden ayırırsınız. Yani motorun çalışmaya devam etmesi için rölantide çektiği yakıt kadar yakıt çekmesi gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
Debriyajı çok kullanırsanız veya gereksiz yere debriyaja sürekli basarsanız masraf açarsınız. Vites değiştirmediğiniz anlarda ayağınızı debriyaj üzerinde tutmayın veya debriyaja basmayın. Kırmızı ışığa gelip durdu iseniz vitesi boşa alınız ve frene basınız.
Bunu yol bilgisayarı veya navigasyonu olan araçların ekranında görmek mümkündür. Yokuş aşağı inerken boşa attığınızda yakıt tüketimi 0,2-0,3 litre gibi görünür; fakat ayağınızı tamamen gazdan çekip viteste indiğinizde yakıt tüketimi 0 (sıfır) litreye düşer.
Yani boşa alındığında beklenen aracın az yakması olurken, vitesteyken kendi halinde yokuş aşağı bırakmak aracın daha az yakmasını sağlayacaktır. Ayrıca boşta araba kullanmak yani gaza basmadan en yüksek viteste kullanmak daha az yakıt tüketimini sağlayacaktır.
Sonuç olarak; aracın yokuş aşağı minimum yakıt yakmasını istiyorsak... Yokuş aşağı inerken viteste ve ayağımız gazdan çekili inmeli, mümkün olduğunca yüksek viteste inilmeli. Çünkü yüksek viteste indiğinizde motor devri düşer ve motor sürtünmeleri azalır, aracın hızlanma eğilimi artar.
Rölantide beklemek daha iyidir Bu yanılgıya göre hareket halinde değilken motoru durdurup yeniden başlatmak, aynı süre boyunca rölantide beklemekten daha çok benzin yakar. Ancak gerçekte rölantideki bir araç saatte 1-2 litre benzin harcar.
boştayken araç yakar ,marka modeline göre saatlik yakıt tüketimi değişir. yokuş aşağı viteste inerseniz gaza basmadığınız sürece yakmaz. Bilinenin aksine yokuş aşağı boşa alınca araç yakıt yakar.
Bir motora yapılabilecek en büyük kötülüktür. Kesinlikle zararlı, özellikle motor yük altında olmadan devir çok yükseltilmemeli.
Söz konusu benzinli motorlar olduğunda aşınmış bujiler, tıkanmış hava ve yakıt filtreleri, bakımı yapılmamış gaz kelebekleri ve oksijen sensörleri yakıt tüketimini artıran başlıca sebepler arasında yer alıyor.
Araba Nasıl Boşa Alınır Aracı çalıştırmak için boşa alacaksanız öncelikle debriyaj' a basıp vites topuzunun üstünde bulunan işarete göre vites topuzu ortada duracak şekilde araç boşa alınır.
Yokuş aşağı inerken kesinlikle vites boşa alınmamalı çünkü şanzıman devre dışı kalır ve ani frenlerde araç Yokuş aşağı inerken düşük devirlere inilmeli ve fren mümkün olduğunca Peki, yokuş aşağı kaçıncı vitesle inilir, yokuş aşağı araba nasıl 22.
Kışın, araçların motor verimi açısından iyi olduğu bir dönem olsa da aslında kışın araçlar daha çok yakar. Aracın mekanik sisteminin içinde bulunan yağ akışkanlığı soğuk hava ile birlikte yavaşlar. Aracın yüksek sıcaklığa ulaşıp motorun ısınması zaman alacağından yakıt tüketimi de o oranda artacaktır.
Uzun yol yolculuklarınızda devir saatinizi 1.800 – 2.500 devir aralığında tutmak maksimum yakıt verimliliğini sağlamanıza yardımcı olacaktır.
Dizel bir araç için maksimum yakıt verimliliğini sağlamak için 2.000-2.500 devir aralığında vites değiştirmek, benzinli bir araç içinse; 2.500-3.00 devir bandında vites yükseltmek, hem motor sağlığı hem yakıt tasarrufu, hem de sarsıntısız bir sürüş için optimum vites değiştirme aralığı olarak kabul edilmiştir.
Hızınızı Azaltın
Aracın hızı ne kadar artarsa yakıt tüketimi o denli artar. 90 km/s ile gidilmesi gereken bir yolda 120 km/s hız yapmak yakıt tüketimini neredeyse iki katına çıkarır. Yüksek hızın yanı sıra çok düşük hızla gitmek de fazladan yakıt tüketimine yol açabilir.
Hızınızı azaltın!
Yüksek hız, her zaman motora daha fazla enerji harcatır ve bu da daha fazla yakıta ihtiyaç duyurur. Arabanızı ne kadar yüksek hızda kullanırsanız aracınızın yakıt tüketim hızı da o kadar artar. Bu nedenle gereksiz hızlanmadan kaçının.
Vites boşta mı değil mi anlamak için vitesi sağa sola hareket ettirmek yeterlidir. Eğer boştaysa hareket edecektir. Bu adımlardan sonra manuel araba çalıştırma işlemi başlamaktadır. Sol ayak en soldaki pedala yani debriyaja basılır.
Ancak vites boştayken aracın çalıştırılması önerilir. Vites boşta iken veya debriyaj pedalına tam basılı iken, anahtarı sağa doğru çevirebilirsiniz. Araç çalışmaya başlar. Eğer debriyaja basarak aracı çalıştırdıysanız, araç çalışmadan ayağınızı debriyajdan çekmeyin.
esas itibarıyla bir vites kademesi olmayıp şanzımandaki ara durumdur. dişlilerin birbiren geçip hareket sağlamadığı aşama olduğu için "boş vites" ismini alır. aracın boşta çalıştırılması üzerine sürekli bir tartışma mevcuttur.
N (Neutral): Vitesi boşa almak için kullanacağınız vites kategorisi ise N vitesidir. Kırmızı ışıkta beklerken aracınızı N pozisyonuna alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri