Vitiligonun en önemli belirtisi, cilt renginin düzensiz şekilde kaybıdır. Deride beyaz veya açık renk lekeler halinde görülür, ancak her beyaz leke vitiligo değildir. Genellikle, renk değişikliği ilk olarak eller, ayaklar, kollar, yüz ve dudaklar gibi güneşe daha çok maruz kalan bölgelerde görülür.
Vitiligo deride beyaz lekeler halinde kendini belli eden bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Yalnızca deriyi etkileyen bu hastalığın yayılımı, vitiligonun türüne ve kişiye göre farklılık gösterebilmektedir. Bütün vücutta görülebildiği gibi bölgesel olarak da kalabilmektedir.
Vitiligonun ilk ve en genel belirtisi, deride belirli bir noktanın aniden beyazlamasıdır. Bazı durumlarda küçük beyaz bir leke zamanla büyüyerek derinin önemli bir bölümünü kaplayacak boyutlara ulaşabilir.
Vitiligo belirtileri
Vitiligonun başlangıcı sinsidir. Genellikle bahar, yaz aylarında deri güneşte yandığında daha da belirginleşen keskin sınırlı ve kozmetik olarak rahatsız edici beyaz lekeler şeklinde belirir. Lezyonun daha da belirginleşmesi güneşten korunmayla önlenebilir.
Vitiligo tanısı, muayenede beyaz lekeler görüldükten sonra wood ışığı ile beyaz leke ve normal görünen deri alanlarının incelenmesi ile konulabilir. Vitiligoda, wood ışığı muayenesi ile beyaz lekelerin belirginliğinin artar, hatta normal görünen deride de wood ışığı ile beyaz lekeler ortaya çıkabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Tedavide sınırlı alanlarda bulunan hastalıkta bazı kortizonlu kremler, yaygın olan hastalarda fototerapi (ışık) tedavileri, sürülecek güneşe karşı duyarlandırıcı ilaçlar, hücre transferi ve greftleme yöntemi ile yapılan tedaviler vardır. Tedavileri dermatologunuz belirlediği sürelerde kullanmak çok önemlidir.
Vitiligonun kesin bir tedavi yöntemi henüz yoktur. Bazen hastanın lezyonları kendiliğinden de gerileyebilir (yaklaşık yüzde 15-25). Tedavi şansı ise yüz lezyonlarında daha yüksektir, uç noktalara gittikçe başarı şansı genellikle azalır (el parmakları, ayak, genital gibi).
Bu hastalıklar tedavi edildiğinde vitiligo da düzelmektedir. Ülkemizde en çok görülen neden kişilerin hassas kişilik yapılarına bağlı gelişen ve psikolojik üzüntü, sıkıntı, ayrılık, ailevi veya işe ait sorunların oluşturduğu üzüntüler başlıca nedenleridir.
Yaş grubu ve lokalizasyonuna bağlı olarak laboratuar tetkikler ( mantar tetkiki vb ) bazı vakalarda da biyopsi yapma ihtiyacı ortaya çıkabilir. Vitiligo seyri değişkendir. Stabil kalabilir, yavaş veya hızlı seyirle yayılabilir.
Vitiligo Hangi Vitamin Eksikliğinden Kaynaklanır? Hastalığın genellikle B12 ve D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıktığı belirtilmektedir. Bu yüzden her insanın düzenli aralıklarla kontrollerini yaptırması ve vitamin eksikliği tespiti halinde, bu eksikliklerin giderilmesi oldukça önemlidir.
Vitiligo Kimlerde Görülür? Vitiligo hastalığı genellikle 20 yaşından önce ortaya çıkan vakaların yaklaşık yüzde 50'sinde görülse de her yaş grubunda tezahür edebilir. Araştırmalar vitiligo hastalarının %30'unda genetik faktörlerin rol oynadığını gösterir. Cinsiyet veya ırk farklılığı vitiligonun oluşumuna etki etmez.
Bir çeşit UV lambası olan Wood lambası, karanlık bir odada cilde 13 cm uzaklıkta tutulur. Wood lambası ile cilde daha ayrıntılı bakıldığı için gün ışığında görülmeyen farklılıklar ve küçük beyaz lekeler de kolayca tespit edilir. Nadir durumlarda, kesin tanı için biyopsi örneği alınabilir.
Vitiligo ile beraber mutlaka çoklu vitamin eksiklikleri araştırılmalıdır. Vitiligo bağışıklık sistemi ile ilgili bir hastalık olup, bağışıklık sistemi zayıfladığında ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi güçlendirildiğinde, tamamen kaybolabilir veya sınırlı kalabilir. Vitiligoda mutlaka tiroit iltihabı araştırılmalıdır.
Vitiligo tedavi edilebilir bir hastalıktır ancak vitiligonun kesin sebebi bilinmediğinden tedavi sonuçları kişisel farklıklar gösterebilir. Farklı tedavi seçenekleri mevcuttur ve bu tedaviler en az 3 ay kullanılmalıdır. Tedavi seçimi mutlaka dermatoloji uzmanı ile birlikte kararlaştırılmalıdır.
Toplumda ala veya alaca hastalığı olarak bilinir. Vitiligo herhangi bir yaşta ortaya çıkabilen, değişik büyüklükte ve sayıda, iyi sınırlı, süt beyazı renkte yamalar şeklinde görülen, melanosit yıkımı ile karakterize sonradan oluşan bir deri hastalığıdır. Nadiren de olsa doğumsal olabilir.
Vitiligo hastaları, yaz aylarında güneşten korunmak zorundalar. Aksi halde güneş yanıkları meydana gelir. Bu durum kontrol edilmezse ileri aşamalarda deri kanserine yol açabilir. Eğer gözde olmuşsa körlüğe bile neden olabilir.
Vitiligo hastalığında tam iyileşme nadir görülür ve tekrarlar sık gözlenir. Vitiligo hastalığında tedavilere yanıt şansı ise yüzde 40-50 civarında seyreder. Çocuk yaşlarda ise vitiligo daha iyi bir seyir gösterir ve tedaviye daha iyi yanıt alınır. Ayrıca tam iyileşme şansı yetişkin hastalara nazaran daha yüksek olur.
Vitiligo rahatsızlığına karşı etkili güneş koruyucu ürünlerde cilt rengini etkileyen, kapatıcı özelliğe sahip BB krem formu güneş koruyucular tercih edilebilir. Heliocare, Solante ve diğer markaların en iyi güneş koruyucu kremlerini, bakım ürünlerini DermoDr'de en uygun fiyat avantajıyla keşfedebilirsiniz.
Yalçın Tüzün, pigmentasyonla ilgili hastalıklar arasında en yaygın görülenin vitiligo olduğunu söylüyor. Nedeni tam olarak bilinmeyen ancak ciddi duygusal travma ve stresle tetiklenen, ciltte süt beyazı lekelere neden olan vitiligo, beden imajı ve vücut algısını bozarak psikolojik sorunlara yol açabiliyor.
Başlangıcı genellikle yavaş olup, bazen o şekilde kalabilmektedir. Ancak aylar sonrasında lekelerde hızlı bir artış da olabileceğinden hasta mutlaka yakın takip altında olmalıdır.
Genellikle tek olan lezyonlar üzerlerinde çillenme göstererek kendiliğinden gerileyebilmektedir.
Monobenzileter adlı kimyasal ile yapılan bu tedavide oluşan pigment kaybı kalıcıdır ve tedavi yaklaşık olarak 1 yıl sürer. Vitiligo hastalığı güneşe bağlı olarak leke oluşumunu hızlandırdığından ve beyaz lekeler güneşte kolaylıkla yanabileceğinden hastalar mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanmalıdır.
"Deride melanosit denen cilde rengini veren hücreler var, vücudumuzdaki bağışıklık hücreleri bilinmeyen bir nedenle belli bölgelerdeki deriye renk veren hücreleri bir düşman olarak algılıyorlar ve bunlara saldırıyorlar, böylece bu hücreleri yok ediyorlar ve bu bölgelerde beyaz tabakalar oluşuyor.
Makyaj self-tannig ürünler veya deri boyalarıyla vitiligo lekelerinee kozmetik kapama kolay ve zararsız çözümlerdir. Bu maddeler hastalığın gidişini değiştirmez fakat, görünümü değiştirebilir. Bunun yanında mikro-pigmentasyon dövme küçük alanların kapatılmasında yardımcı bir yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri