Her şeyin normal olduğundan emin olmak ve pil/telefon sıcaklığını kontrol etmek için Ayarlar > Pil > Pil bölümüne gidebilirsiniz.
Bunu ve test edilecek pili alın ve yaklaşık 15 ila 20 santimetre yükseklikten masa gibi sert bir yüzeye dikey olarak bırakın. Tamamen boş bir pil çarpmadan sonra tekrar yukarı fırlar. Hâlâ dolu olan pil ise neredeyse hiç zıplamıyor ve hemen düşüyor. Alkalin piller bir jel kütlesi içerir.
Android'de Batarya Ömrü
Çoğu Android'de batarya ömrünü kontrol etmeyi sağlayan bir uygulama olmadığından AccuBattery uygulamasından yardım alabilirsiniz. Uygulama Play Store'dan indirilebiliyor. Ardından cihazınızın kalan batarya ömrünü Health sekmesi altında gösteriyor.
Android Pil Sağlığına Bakma Kodu
* # * # 4636 # * # * kodu ile tüm telefon batarya, ekran bilgileri ve kullanım hakkında bilgiler istatislikler yer almaktadır. Kod ile bakmak yerine tam olarak işlevini yerine getiremese de bazı batarya uygulamaları ile de pil sağlına bakmanız mümkündür.
İlgili 21 soru bulundu
Batarya Kalibrasyonu yapmak için telefonunuzun arama kısmına *#0228# yazın ve arama tuşuna basın.
Pil şarj döngüsü
Bu durum oldukça normaldir. Lityum iyon pilin ömrü yaklaşık 300 ile 500 şarj döngüsü arasındadır. Normal çevre ısısı (25℃) ve kullanım koşullarında, Lityum iyon pil 300 şarj döngüsü (veya yaklaşık bir yıl) boyunca tam kapasitede şarj harcar ve depolar.
Uygulamalar, ekran parlaklığı, WİFİ durumu, konum bildirimi, titreşim durumu ve pil ömrü gibi nedenlerden dolayı telefonun şarjı bitebiliyor. Uygulamaların kullanım sıklığı ve arka planda çalışma durumu, telefonun şarjını yakından etkiliyor.
Aslında bataryaların kullanım ömründen kasıt, performanslarını koruyabildikleri dönemdir. Her markanın ürettiği bataryaların kullanım süresi değişebilir. Ancak genel olarak bu sürenin yaklaşık 2 yıl olduğunu söyleyebiliriz. Bataryanın ne zaman değiştirilmesi gerektiği sorusunun yanıtı performansını kaybettiği zamandır.
Ancak kullanılmamış pil bir şeye bağlı değilse, tamamen boşalması ve depolamadan sonra yeniden şarj edilmesi durumunda dört yıl iyi durumunu koruyacaktır. Lityum-iyon pillerin kendiliğinden deşarj oranı düşük olduğundan, dört yıllık pillerden iyi olması mümkündür.
Pillerin bitme süreleri; hücrelerin içindeki kimyasal reaksiyonlardan dolayı akımın büyüklüğü, akım süresi, sıcaklık ve diğer başka faktörler gibi çevresel etmenlere göre değişebilir. Sıcaklık arttıkça kimyasal tepkimelerin hızı da artar.
Bataryanın patlayacağını önceden anlamak mümkün olmayabilir ancak ısınan ve şişen bataryaların patlama riski çok yüksek ve bu durumda yapılacak ilk iş bataryayı telefondan ayırmak olacak. Isınan ve şişen bataryaları bir daha kullanmayınız. Telefon veya bataryalı diğer cihazlarınızı sıcak ortamlardan uzak tutunuz.
Android telefonlarda pil sağlığınızı kontrol etmenin işletim sistemine dahil edilmiş bir yolu bulunmuyor. Ancak bunun için kullanabileceğiniz ücretsiz pil koruyucu bir uygulama mevcut. AccuBattery adlı bu uygulamayı Google Play Store'dan indirebilir ve Android batarya sağlığını kontrol edebilir.
Buna göre eğer İphone'unuzun pil sağlığı %80 seviyesinin altına düşmesi pil ömrünün önemli ölçüde azaldığını göstermektedir.
Maksimum kapasite oranın %80'in altına düşmesi demek, iPhone pil sağlığının önemli ölçüde azalması demektir. Bu durumda telefonunuzu kullanmaya devam edebilirsiniz ancak performans ya da kapanma sorunları yaşarsınız. iPhone pil sağlığı düşük cihazın pilini değiştirmek telefonunuzu kurtarır.
Uzun uzun yazıyı okumayım diyorsanız, kısaca bizim tavsiyemiz, pil sağlığınız %80 seviyesinin altına düştü ise pil değişimi yaptırmanız.
Özellikle yeni nesil iyon lityum bataryalar için 6 saat cihazın tam kapasite dolması için yeterli bir süredir. Pek çok teknoloji devi marka, kullanım kılavuzunda cihazların ilk şarj sürelerinin ne kadar olması gerektiğine dair bilgi paylaşır.
Geçmiş yıllarda akıllı telefonlarda pil seviyesi genelde boş olarak geldiği için cihazlar direkt olarak şarja takılıyordu. Ancak günümüzde önce yeni cihazın batarya seviyesinin %10 ile %5 arası bir değere düşmesini beklemek ve bunun ardından cihaz tamamen şarj olana kadar şarj etmek gereklidir.
Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir.
Pil ömrünü ve kullanımı kontrol etme
Telefonun Ayarlar uygulamasını açın. Pil bölümünün altında ne kadar şarjınız kaldığını ve telefonu ne kadar daha kullanmaya devam edebileceğinizi görürsünüz. Ayrıntılar için Pil'e dokunun.
Karanlık mod ya da gece modu olarak bildiğimiz uygulamalar, özellikle OLED ekranlarda pil ömrünü uzatıyor. Bunun nedeni ise her bir piksel, tek başına çalışıyor ve karanlık alanlarda çok daha az bir aydınlatma gerçekleştiriyor.
Birçok kimyasaldan oluşan piller, geri dönüşüme kazandırılmazsa sağlık ve çevre sorunlarına neden olabiliyor. İstanbul Gönüllüleri Çevre Komisyonu, her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Avrupa Pil Geri Dönüşüm Haftası'nda bir pilin doğada 300 yılda çözüldüğüne dikkat çekerek önemli mesajlar verdi.
Lityum iyon pillerde hafıza etkisinin olmayışı, uzun ömürlü olması, hızlı şarj ve yüksek deşarj kapasitesine sahip olması lityum iyon pillerin tüketicilerce ilk sırada tercih edilmesini sağlar.
- Kullanılmamış pilleri orijinal ambalajlarında ve metal nesnelerden uzakta saklayın. - Son kullanım tarihi pillerin ya da ambalajın üstündedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri