Türkiye'de en yaygın olanı tavuk şnitzel. Viyana'da ise dana ya da domuz eti ile yapılanı yaygın ama belirttiğim gibi çıkış noktası dana eti ile olanı.
Şnitzel veya şinitzel (Almanca: Wiener Schnitzel), Avusturya mutfağından, gayet ince kesilmiş bir dilim dana, domuz veya tavuk etinin sırasıyla una, yumurta sarısına ve galeta ununa bandırılarak kızgın yağda kızartılmasıyla yapılan bir yemek türüdür.
Günümüzde, tavuk etiyle de hazırlansa dahi, orijinal Wiener Schnitzel dana etiyle hazırlanır ve restoranlarda Viyana Usülü Şinitzel şeklinde servis edilmesi zorunludur.
Geleneksel Avusturya yemeği olan Şinitzel; dövülerek inceltilen etin, ekmek kırıntıları ile kaplanıp kızartılmasıyla yapılır. Avusturya mutfağının yanında Alman mutfağının da vazgeçilmezidir.
1 - Lügeck veya Figlmüller'de 'Schnitzel' Yemek
Viyana'ya gitmeden önce Instagram'da takipçilerimden Viyana'da nerede şinitzel yiyebilirim tavsiyesi istediğimde en çok önerilen mekan Figlmüller'di. Tabii bu kadar önerilen ve tercih edilen bir mekanda yer bulmak öyle kolay olmayacaktı.
İlgili 35 soru bulundu
Viyana Usulü Şnitzel nasıl bir şey, nereden gelmiş? Enfes bir şey :) Orjinali dana etinden yapılanı ama domuz eti, tavuk eti gibi varyasyonları da oluyor. Türkiye'de en yaygın olanı tavuk şnitzel. Viyana'da ise dana ya da domuz eti ile yapılanı yaygın ama belirttiğim gibi çıkış noktası dana eti ile olanı.
1) Wiener Schnitzel (Viyana Şinitzeli)
Avusturya'nın ulusal yemeklerinden olan ve Viyana mutfağı içinde gözde seçenekler arasında bulunan bu yiyecek şehrin en meşhur yiyeceği.
Fileto şeklinde dilimlendikten sonra inceltilen tavuk göğüs etleri sadece taze çekilmiş tuz ve karabiber ile çeşnilendiriliyor. Sırasıyla; un, çırpılmış yumurta ve galeta ununa bulandıktan sonra kızgın yağda kısa sürede kızartılıyor.
Tavuk schnitzel yanına nefis bir yöntemle pişen çıtır patates kızartmasını yapabilirsiniz. Pirinç pilavı, mor lahana mezesi veya leziz bir haydari ile bu güzel menüyü tamamlayabilirsiniz.
Merdane yardımı ile incelttiğiniz etlerin her iki tarafını önce una, sonra yumurtaya ve son olarak galeta ununa bulayın. Her tarafını eşit miktarda kaplamasını sağlayın. Geniş ve hafifçe derin bir tava içine sıvıyağ koyup, kızdırın. Et şinitzelleri kızgın yağ içinde arkalı önlü kızartın.
Şinitzel hazırlamak için en elverişli etler tavuk ve dana eti. Pane işlemi dilimlenmiş ya da filetosu çıkarılmış olan etin dövülerek inceltilmesinden sonra un, yumurta ve galeta ununa bulanmasıyla yapılıyor.
Şinitzel yapmak istediğimiz tavukları da harçtan çıkarıp önce yumurtaya sonra una en son galeta ununa da batırıp yağda kızartıyoruz. Tercih size ait, ister hepsini ızgara yaparsınız ister şinitzel, ikisi de harika oluyor, afiyet olsun.
Şinitzel tavuktan yapılan bir yiyecek olduğu için içerisinde yüksek miktarda B1, B2 ve D vitaminli Barındırır bu da insan vücudunun ihtiyacı olan vitaminleri almasına yardımcı olur ve oldukça sağlıklı bir şekilde beslenmiş olur.
Şinitzel Kilo Yapar Mı, Diyette Yenir Mi? Şinitzel diyet beslenmesinde uygun olmayan bir yiyecektir. Kızartılması, unla ya da ekmekle soslanması tam bir diyet kaçamağıdır. Eğer diyet döneminde şinitzel yemek isterseniz o öğünde ekmek tüketmekten kaçınmalısınız.
Taze Schnitzel'i önceden ısıtılmış 200 derece fırında 5 dak, önceden ısıtılıp yağlanmış tavada her iki yüzünü 2'şer dakika veya 180 derece derin yağda 1,5 dakika ısıtarak tüketebilirsiniz.
Şnitzel kelimesi Türkçe'de "ince kesilerek una bulanmış biftek" anlamına gelir. Almanca schnitzel "ince kesilerek una bulanmış biftek" sözcüğünden alıntıdır.
Taze ürünlerimizi buzdolabında (0 – 4 derecede) üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar, eğer bu taze ürünü aldığınızda derindondurucuya koyarsanız (-18 derece ve altında) 1 ay saklayabilirsiniz.
Şinitzel veya Şnitzel (Orjinali Schnitzel) dövülerek inceltilmiş etin ekmek kırıntıları ile kaplanıp kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir Avusturya yemeğidir. Avrupa kökenli fast food türü olan bu yemek Alman mutfaklarının da çok popüler yemeğidir.
Viyana'nın şebeke suyu belli bir oranda Viyana'nın yakınında bulunan dağlardan gelen kaynak sudan oluşmakta ve yüksek kalitededir. Bu su, evlerdeki kullanımının dışında 900'ün üzerinde kamuya açık yerlede bulunan sebillerde ücretsiz olarak içilebiliyor.
Sizin yapmak isteyeceğiniz aktivitelere göre gün sayısı artıp azalacaktır ama bizim fikrimiz Viyana için en az 3 gün ayırmanız. Rahat gezmek için ise 4 veya daha fazla gün ayırmanızı öneriyoruz.
Linzer tatlısı Viyana'nın öne çıkan tatlı çeşitlerinden biri olarak başı çekiyor. Kırılmış badem, reçel ve fındık içi ile yapılan bu enfes pasta ayrıca dünyanın bilinen en eski tatlı tarifi unvanına da sahip olması ile dikkat çekici.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri