Vize alıp ülkeye giriş yapmamanın herhangi bir cezai yaptırımı bulunmamaktadır.
Vize başvuruları için belirli bir ücret ödeniyor. Ancak başvurunun reddedilmesiyle o ücret geri ödenmiyor.
Vize süresinin aşılması için 1-2 gün gibi belirli zaman kıstasları bulunmaz. Vize için verilen süre dolmadan ülkeden ayrılmak ya da daha fazla kalmak için vize süresi dolmadan başvuruda bulunmak gerekir. Aksi takdirde vize ihlali cezası verilmesi ve para cezası ödenmesi gerekliliği oluşabilir.
Ülkeye giriş sayısı tümüyle kullanıldığında vize geçersiz olur. Ülkeye giriş sayısı tükenmese de giriş geçerlilik süresinin dolması durumunda vize yine geçerliliğini kaybeder. Çin'e tekrar giriş yapılması gerekmesi durumunda yeniden vize başvurusunda bulunulmalıdır.
Vize başvurusu yapmadıysanız yatırılan vize ücretini geri alabilirsiniz, ancak başvuru yaptıysanız ve evraklarınız değerlendirildiyse , çıkan sonuca bakılmaksızın (vize var veya yok) Bulgarsitan Kosolosluğu tarafından iade yapılmamaktadır. Diğer sebeplerle yanlışlıkla veya fazladan yatırılan ücretler iade edilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Verilen vizenin temel şartlarının veya belgelerinin geçerli olmadığının anlaşılması, vize iptal sebebidir. Vize geçerlilik süresinde vize sahibi ile ilgili sınır dışı edilme kararının alınması, vize iptal sebebidir.
- Vizenin veya vize muafiyetinin Türkiye'de sağladığı kalış süresi, her 180 günde 90 günü geçemez. Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek tüm yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir.
Vize veya ikamet ihlali yapan yabancılar hakkında uygulanan idari para cezasının Türkiye'den çıkış yaparken ödenmemesi halinde kişi hakkında Ç-120 tahdit kodu işlenerek 5 yıl süreyle tekrardan Türkiye'ye giriş yapması engellenir.
Vize ihlali yapan yabancı kaçak konumuna düşmektedir. Bu durumda vize ihlali yapan yabancının ceza olarak bir ücret ödemesi gerekir. Bu ceza yıllık ikamet izni harcının 2 katı olarak hesaplanır.
Vize ihlali cezaları vize ihlal ofislerinde hesaplanmakta, yine ödemeleri de bu ofislere yapılmaktadır. Yabancıların sınır dışı cezası almamaları için, mutlaka çıkış yaparken vize ihlali cezalarını ödemeleri gerekmektedir.
İlk vizeniz 15 günlükken, ikinci vizeniz iki aylık olacak, üçüncü başvuruda alacağınız süreyse 6 aya çıkacak. Hangi ülkeye seyahat edecekseniz, oranın konsolosluğuna başvurun. Schengen vizesi 22 farklı ülke tarafından veriliyor. 26 ülkede de geçerli. Bu ülkelerin her birinin bu vize için farklı istekleri olmakta.
Diğer bir ifadeyle 2023 yılı içinde çalışma izni olmadan Türkiye'de bir firmada çalışan yabancı, durumun tespit edilmesi halinde 35.816 Türk lirası idari para cezası öder.
Turistik vizelerde şahsi banka hesap ekstralarını gösteren, bankadan kaşelenmiş ve imzalanmış, son 3 aya kadar olan orijinal hesap dökümleri vize belgeleri arasına konmalı.15,000 TL ve üstü rakamlar iyidir. Birikim hesaplarınız varsa onları da koymayı ihmal etmeyin.Bankanızın kuvvetli olması vize almanızı güçlendirir.
Almanya, Avusturya, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Estonya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Polonya, Yunanistan, Belçika, Finlandiya, Malta, Slovakya, Slovenya, Lüksemburg, Fransa da en kolay vize veren ülkeler 2022 listesinde yer almaktadır.
Gideceğim ülkeye vize almadan önce bilet satın alabilir miyim? Tabii ki vizeniz onaylanmadan önce bilet satın alabilirsiniz. Hatta vize işlemlerinize başlamadan önce gidiş dönüş biletinizi satın almış olmanız, başvuru sırasında vize alma olasılığınızı artıran önemli bir etken.
Konsolosluklar tarafından resmi olarak yetki verilmiş kuruluşların internet sitelerinden vize sorgusu yapmak mümkündür. Pasaport numarası ve barkod numarası gibi bilgileri girerek kısa süre içerisinde vize sorgulama işlemi tamamlanmaktadır.
Deport kararı (Sınır dışı etme) alınan kişilere, sınır dışı etme kararlarında belirtilmek kaydı ile Türkiye Cumhuriyeti'ni terk edebilmeleri için on beş (15) günden az olmamak kaydı ile otuz (30) güne kadar süre tanınmaktadır.
Bu 90 gün kalış hakkı (duration of stay) giriş tarihinden son 180 gün içinde 90 gündür (bu 30 veya 60 gün de verilebilir). Maksimum 5 yıla kadar veriliyor. C tipi Schengen vizeniz ister 1 yıllık ister 2 yıllık ister 5 yıllık olsun, giriş tarihinden son 180 gün içinde sadece 90 gün kalış hakkınız vardır.
Deport kararının kaldırılabilmesi için başvurulabilecek seçeneklerden biri meşruhatlı (istizanlı) vize alınmasıdır. Hakkında Türkiye'ye giriş yasağı konmuş yabancı, evlilik sebebiyle vize, çalışma vizesi, eğitim vizesi, tedavi amaçlı vize gibi meşruhatlı vizelerden birini alarak Türkiye'ye tekrar girebilir.
Vize İhlal Cezası
Vize ihlali yapan yabancı uyruklu bir kişi kaçak konumuna düşmektedir. Bu tür bir durumda vize ihlali yapan yabancı uyruklu kişinin ceza olarak kanunlarda belirtilen bir tutardaki ücreti ödemesi gerekir. Bu cezanın toplamı, 1 yıllık ikamet izni harcının 2 katı şeklinde hesaplanır.
Türkiye'ye gelen yabancılar 180 gün içerisinde 90 güne kadar ikamet izni almadan kalabilmektedir.
Meşhuratlı Vize ile Deport Kaldırma
Deport edilmiş bir kimsenin evlilik, eğitim – araştırma ve çalışma – tedavi gibi nedenlerle meşhuratlı vize alması halinde Türkiye'ye girişi serbesttir. Bu tür vizenin alınabilmesi için yabancının bahse konu halleri kanıtlar evrak ibraz etmesi gerekmektedir.
Schengen vize rejimi yönetmeliği gereği, vizenin alındığı ülkeye ilk giriş yapma mecburiyeti bulunmaktadır.
Schengen vize yenileme : En az altı ay geçerliliği olan çoklu giriş vizesi bulunan bir kişi, elindeki vize geçerliliğini yitirmeden yeni bir vize için başvuru yapabilir.
Vize ücreti, vize işlemleri karşılığında Başkonsolosluk adına tahsil edilmektedir. Vize ücreti, TL nakit kabul edilmektedir. AB ve AET vatandaşlarının aile bireyleri (eşi, çocuğu / diğer özel durumların Vize bölümünce incelenmesi gerekir) sadece vize ücretinden muaftırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri