Fırça ve rulo uygulamasında temiz su ile hacimce maksimum %20-25 inceltilerek en az iki kat halinde uygulanması tavsiye edilir. Uygulama yapılacak yüzeyin cinsine, emiciliğine ve yapısına göre 1 Litre ile tek katta 13-17 m2 alan boyanabilir.
10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz.
· 10 kg. tavan boyasına 750 ml su, · 17,5 kg. tavan boyasına 1,5 litre su, · 20 kg tavan boyasına da 2 litre su ilave edilir. Bir çok boya markasında tavan boyası inceltme oranı yaklaşık olarak bu şekildedir.
20 kilo boyaya kaç litre su katılacağı hakkında genel bir oran vardır. Fakat suyun hepsi birden katılmamalıdır. Bazı durumlarda az miktar su döküldüğünde de istenilen kıvam alınmaktadır. Genel olarak 20 kilo boyaya 1,5 litre su katılmalıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Her türlü beton, gaz beton, briket, tuğla, sıva ve benzeri mineral yüzeylerde son kat ürünlerin uygulamasından önce iç cephelerde astar olarak kullanılır. Uygulamadan önce yüzey temizlenmelidir. Hacimce %10 oranında su ile inceltilen Geçiş Astarı fırça veya rulo ile tek kat olarak uygulanır.
Boya öncesi astar uygulama nasıl yapılır? Astar, genellikle yüzde 10 oranında su ile inceltilir ve iyice karıştırılır. (Seyreltme için kullanılacak su oranı, Bi'Boya astar kutularının üzerinde mevcut.) Rulo fırça yardımıyla, tek bir yönde ve tek bir tur attırılarak zemine uygulanır.
Uygulama Açıklaması Uygulamadan önce kabarmış, gevşek ve sağlıksız görünümlü yüzeyler kazınmalı, eski sentetik boyalı yüzey hafifçe zımparalanarak yağ ve kir yüzeyden uzaklaştırılmalıdır. Hacimce %10 oranında su ile inceltilen Geçiş Astarı fırça veya rulo ile tek kat olarak tatbik edilir.
"Tavan boyası sulandırılır mı?” sorusu da sıklıkla merak edilir. Tavan boyasını kullanmadan önce su ile inceltmek gerekir. Tavan boyası inceltme işlemi için içine %15 oranında su katılır.
Boyaya su katma
Ama Genel olarak su bazlı boyalarda boyayı su ile inceltme de önerilen ölçek; 2.5 litreye 500 ml (Yarım litre) su katılması önerilir. Bu durumda boyayı iyice karıştırınız. Homojen bir yapıya kavuşunca temiz bir yüzeye deneme amaçlı uygulama yapınız.
Yaklaşık 2 su bardağı 1 litre için uygundur. İyice seyrelttikten sonra, artık uygulamaya hazır hale geldiğinden emin olduktan sonra, bir rulo fırça veya duvar fırçası yardımı ile 1 kat yüzeye uygulayabilirsin.
İnceltme Oranı: Rulo ve fırça uygulamalarında %10, Püskürtme için % 5 oranında temiz su ile inceltilmelidir.
Bir kat astar uygulaması genellikle yeterli olmaktadır. Ancak çeşitli yüzeyler için 2 kat kullanımı da gerekebilir. Geçiş astarını uyguladıktan sonra 4 saat beklemek yeterlidir. Astar kuruduktan sonra son kat boya uygulanabilir.
Piyasada bulunan boyalar standart 2,5 litre, 7,5 litre ve 15 litre olarak satılmaktadır. Buna göre 2,5 litrelik standart bir duvar boyası 10-15 M² alanı kaplayabilir. 7,5 litrelik bir boya 20-30 m²'lik bir alanı boyar. 60 ila 90 M² yüzeyler için 15 Litre standart boyaya ihtiyacınız olacaktır.
Tavan boyaları için 17,5 kg'dır.
Bu çerçevede 5 litre boyaya 1.5 litre ile 2 litre arasında su katmak gerekir. Ancak suyu kattıktan sonra iyice karıştırmak gerekir.
Yüzeydeki toz, yağ, is ve kirlenmeler iyice temizlenmeli, gerekirse su ile yıkanarak silinmelidir. Hacimce %30 su ile inceltilerek fırça veya rulo ile 2 kat olarak uygulanmalı ve katlar arasında ortam ısı ve rutubetine bağlı olarak 1-2 saat beklenmelidir.
Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, boyanın rengidir. Açık renkli boyalarda 2.5 litrelik bir boya kutusuna yarım litre kadar su yetebilir ancak koyu renkli bir boya kullanıyorsanız bu ölçü fazla gelecektir.
Plastik boyalar genellikle astara pek ihtiyaç duymazlar. Tavan boyası yapısı itibari ile ince bir boyadır. Tavanda kabarıklık ve çatlak durumlarda onarılarak astar yapılabilir.
Tamamen kuruması beklenmeden direkt astarın üstüne boya uygulandığında alt kısımdaki astar bozulabilir ve topaklanmalar olabilir. Bu sebeple astarın tamamen kuruması için 24 saat beklenmesi gerekmektedir. Astar kuruduktan sonra boyama işlemi yapıldığında çok daha iyi sonuçlarla karşılaşılabilir.
Astarı ilk olarak boya kabı içerisine dökün ve normal bir boyama işlemi gerçekleştirir gibi yüzeye eşit miktarlarda her yere ulaşacak şekilde sürün. Belirli bir süre kuruması beklendikten sonra asıl boya kullanılabilir. Ancak boyama işlemine başlamadan önce astar boyanın iyi bir şekilde kuruduğundan emin olun.
Boyama: Fırça ve rulo uygulamasında 1 L Astar Boya 50-100 ml Dyo Sentetik Tiner ile inceltilir, tek kat uygulanır. Bir gün sonra zımpara yapılarak, üzerine sentetik son kat boyalar uygulanabilir. Uygulama sonrası fırça ve aletlerin temizliği Dyo Sentetik Tiner ile yapılabilir.
Tavan Boyasına Ne Kadar Su Katılır? Tavan boyasına eklenecek su, kullanılacak boyaya oranla belirlenir. Yüzde 10 ya da 15 civarı bir inceltme yeterli olur. İlk olarak ihtiyaç duyduğunuz kadar boyayı başka bir kovaya alarak boya kutusunun üzerindeki talimatlara göre su ekleyebilirsiniz.
İç cephe astar boyası son kat boya uygulanmadan önce kullanılan ve boyanın yüzeye daha iyi yapışmasını sağlar , boya dayanıklılığını arttırır ve boyanan malzeme için ek koruma sağlar. Bir astar% 20 ila% 30 sentetik reçine,% 60 ile % 80 çözücü ve % 2 ile % 5 katkı maddesi içerir.
Aynı zamanda kuruma süresi de oldukça önemlidir. Çünkü boya astarının doğru uygulanmaması veya kuruması beklenmeden son kat boyasının uygulanması, deliklere, döküntülere ve dalgalanmalara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri