Sadece paketli ürünlerde değil, açık satılan ürünlerde de katkı maddeleri var. Örneğin lohusa şerbeti alacaksınız, kırmızılığı veren sentetik bir boya. Veya turşu suyu içeceksiniz, içinde koruyucu sodyum benzoat bulunabilir. Katkı maddeleri tümden zararlıdır veya zararsızdır demek doğru değil.
HAZIR GIDALARIN ZARARLARI NELERDİR? Çok uzun vadede tüketilen hazır gıdalar kanser olma riskini arttırıyor. Kalp krizine neden oluyor, kalp hastalıkları ve damar hastalıklarına yol açıyor. Kişilerin diyabet (şeker hastalığı) olma riskini arttırıyor.
İlgili 18 soru bulundu
Tek başına gıda olarak tüketilmeyen, besleyici değeri olan veya olmayan, üretim, işleme gibi aşamalarda koruma, stabilize etme gibi teknolojik amaçlarla gıdaya ilave edilen, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni haline gelen maddelere gıda katkı maddeleri denir.
- İşlenmiş et ve et ürünleri (salam, sosis, sucuk, pastırma, vb.) - Yüksek yağ ve tuz içeren hazır yemekler, - Beyaz unla yapılmış hamur işi ürünler, - Parmak balık, schnitzel, dondurulmuş patates gibi ürünler uzak durmamız gereken işlenmiş gıdalardandır.
HAZIR GIDALARIN ZARARLARI NELERDİR? Çok uzun vadede tüketilen hazır gıdalar kanser olma riskini arttırıyor. Kalp krizine neden oluyor, kalp hastalıkları ve damar hastalıklarına yol açıyor. Kişilerin diyabet (şeker hastalığı) olma riskini arttırıyor.
Hazır gıda, tüketicilerin doğrudan tüketimine hazır şekilde satılan ambalajlı gıda ürünleri olarak tanımlanır.
Portakal, elma ve havuç hazır gıda sınıfında değildir. Toplandığı gibi yenemeyen, sofraya konmak için belli işlemlerden geçen ve daha sonra aldığı şekliyle tüketilebilen besinlere "hazır gıda" adı verilir.
beklemede olan, çeşitli gıdalarda kullanılmak üzere beş şeker onaylanmıştır. Amerika'da, şeker olarak kullanılan en yaygın üç ana bileşik, sakarin, aspartam ve sukralozdur. Diğer birçok ülkede, suni tatlandırıcı ve bitkisel tatlandırıcı stevia yaygın olarak kullanılmaktadır (Whitehouse vd., 2008).
Karaciğer ve pankreas hastaları için hazır yemek tüketmeyi terk etmek gerekir. Aşırı yağlı yiyecek tüketmek kolesterolü yükseltir ve hasta organlara yol açar. Kalp ve kan damarları en çok etkilenir. Böyle fast food tüketimi kalp krizine veya felce neden olabilir.
Ramazan sofralarını daha lezzetli hale getiren Torku, peynir çeşitleri ile de tüketiciye güvenli gıda sunuyor. İftar ve Sahur sofralarının vazgeçilmezi Torku ürünlerinde koruyucu katkı maddesi kullanılmıyor.
Katkı Maddelerinin Zararları;
Gıdaların besin öğelerinin kaybolma riski. Gıda maddelerinin raf ömürlerine dikkat edilmediği takdirde gıdalarda zehir riski. Katı maddesi bulunan yiyecekler çok fazla tüketilir ise kişide deri döküntüleri, astım hatta kanser riskini teşvik etmesi.
Tükettiğiniz gıdalar; Sunset yellow (E110) Tartrazin ( E102) Karmoisine (E122) Panceau (E124) Quinoline (E104) Allura red (E129) Sodyum Benzoat (E211) gibi katkı maddeleri içeriyorsa dikkatli olun.
Aşırı işlenmiş gıdalar arasında hazır çorbalar, soslar, dondurulmuş pizzalar, hazır yemekler ve sosisli sandviçler, sosisler, patates kızartması, gazlı içecekler, hazır kurabiyeler, kekler, şekerler, çörekler ve dondurma gibi yiyecekler yer alıyor.
Dondurma işlemi besinin yağ, protein, karbonhidrat gibi makro besin öğeleri içeriğini de değiştirmez. İçeriğinde trans yağlar bakımından zengin olan dondurulmuş besinler, kalp hastalığına yakalanma riskini arttırır. Dondurulmuş gıdada tazeliğini koruması için nişasta kullanılmış ise diyabet riskini tetikler.
Ambalajı üzerinde delikler, çatlaklar, yırtıklar bulunan olan gıda maddelerini almayın. Her zaman önce meyve ve sebzeleri satın alın ve naylon poşetlere koyun. En sonra balık veya etinizi alın. Ambalajın üzerindeki son kullanma tarihini kontrol edin ve son kullanma tarihi geçmiş gıdaları satın almayın.
En sağlıklı etin pastırma olduğunu savunan Karatay, "Pastırma ve sucuk doğal olarak yapıldığı zaman bilhassa pastırma çok önemlidir ama katkı maddesi olmayacak, hiçbir kimyasal olmayacak. Eski geleneksel usülle yapılan pastırma, en sağlıklı ettir, çiğ olarak bol bol tüketilebilir, bildiğimiz köy yumurtasıyla.
Gıdalarda kullanılan 3 madde kansere yol açıyor. Gıdalarda çok kullanılan 3 madde kansere yol açabiliyor ve ölümlere neden oluyor. ABD ve İngiltere'de yasak olan sodyum benzoat, aspartam ve siklomat, Türkiye'de turşudan bisküviye kadar pek çok gıdaya konuluyor.
Doğal katkı maddeleri, bir gıda maddesinde doğal olarak bulunan maddelerdir. Doğal olarak kürlenmiş ürünler tipik olarak doğal nitrat kaynakları kullanılarak yapılır, ancak bazı doğal bileşenler ayrıca nitrit içerebilir.
En sağlıksız yiyecek nedir? Zararlı yiyecekler ve diyabet diyet içecekler, konserve gıdalar, dondurulmuş gıdalar, kahve kreması, trans yağlar, bulyon, şekerli içecekler, dondurma, bisküvi, işlenmiş ve kırmızı et tüketimi, kızarmış yiyecekler başlıca uzak durulması gereken gıdalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri