Gazların taşınması ya da basınçlarının arttırılmasında kullanılan pompalara sıkıştırıcı (kompresör), üfleç ya da fan denir. Yer değişiminin mekanik yolla gerçekleştirildiği pompalara pozitif yer değiştirmeli ya da volumetrik pompalar denir.
Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Düşük verdili ve yüksek basınçlıdır. Volüt gövdeli pompalarda; Gövdenin volüt kısmı çark tarafından basılan suyu toplamakta ve hız enerjisini potansiyel (basınç) enerjisine dönüştürmektedir.
Hacimsel (Volümetrik-Pozitif Deplasmanlı) Pompalar. Bu pompaların temel çalışma kuralı akışkanın kapalı hacimler şeklinde düşük basınç (emme) bölgesinden yüksek basınç (basma) bölgesine taşınmasıdır. Kendi içinde doğrusal hareketli (Pistonlu, membranlı vs.) ve dönel hareketli (dişli, vidalı, paletli vs.)
Çok kademeli santrifüj pompa, aynı işleve sahip iki çoklu pompadan oluşan bir koleksiyondur. Akışkan kanalın yapısı açısından, bir önceki aşamanın medya basınç tahliye portunun ve bir sonraki aşamanın girişi ile iletişim kurabilmesi ile kendini gösterir.
İlgili 29 soru bulundu
1 hp güçten başlayarak kademeli şekilde artış gösteren dalgıç pompalar en az 50 metre derinlikten su çekebilmektedir. 100, 150 ve 200 metreye kadar su çekebilme özelliğine sahip olan dalgıç pompaların hangisinin tercih edilmesi gerektiği gibi durumlar, bu alanda uzman firmalar tarafından belirlenmektedir.
Kişilerin kendi elleriyle kazıp açtıkları kuyulardan su çıkarmak için santrifüj pompası kullanılır. Maksimum 6 metre kadar derin olan kuyulardan su çıkarılır.
Pompa tipinin seçiminde bilinmesi gereken çalışma şartlarının değişkenleri başlıca şunlardır: Debi (Q) ve çalışma noktasında istenilen basma yüksekliği (H) değerleridir. Pompanın büyüklüğü ve devri, pompa seçim eğrilerinden belirlenir.
Fan, bir basınç farkı oluşturarak havanın akışını sağlayan cihazdır. Gazları ve havayı atmosfer basıncından daha yüksek basınçlarla sıkıştırarak basınçlı bir şekilde kullanmamıza yarayan cihaza “kompresör” denir. basınçtan yüksek basınca gönderilebilmesi için pompalar kullanılır.
Aynı basma yüksekliği ve aynı devir sayısına sahip iki pompadan özgül hızı yüksek olanın debisi daha büyüktür. Genel kural olarak pompanın özgül hızı ve debisi arttıkça verimi artar.
Kademeli bir pompa, suyun basıncını arttırmak için piston yerine bir çark kullanır. Her aşama için çark tipleri farklı veya aynı olabilir. Kademeli bir pompa, ayrıca çekme çubuğuna sahip bir pompa türüdür. Bunlarda, pompanın çıkışındaki su basıncı, giriş suyu basıncından çok yüksektir.
Radyal pistonlu pompa, bir hidrolik pompa türüdür. Pistonlu pompalar dayanıklıdır ve nispeten basit cihazlardır. Pistonlar, eksenel pistonlu pompasının aksine, paralel değildir. Orta kısımdaki eksantrik mile dik olacak şekilde temas eder ve yay ile desteklenirler.
a) Rotatif Pompalar:Dönme hareketinden yararlanarak çalışan pompalardır. Dişli,paletli,vidalı,loblu,peristaltik(Hortum), burgulu(monopomp).. vs pompalar bu gruba girer.
12 volt su pompası, elektrik enerjisiyle çalışır ve suyu emerek veya iterek transfer eder. Araç aküsü veya diğer 12 volt güç kaynaklarından güç alır.
Bazı insanlar bu iki cihazı karıştırabiliyor. Hidroforlar su basıncını yükseltmek için kullanılan cihaz tipleridir. Fakat pompalar mevcut olan bir suyu herhangi bir alana basmak için kullanılır. Bu iki cihaz arasındaki en fark budur.
Seçilecek hidroforun pompası,Q = 27 m3/h Hm = 60 mSS değerlerini sağlamalıdır. Hidroforla birlikte kullanılacak denge tankı minimum 500 litre ve ön gaz basıncı 5,5 bar olmalıdır.
Blower (bılovır okunur), emisyona uğrayan ortamdaki havanın yüksek debide ya da düşük basınçta transferini sağlayan ekipmana verilen isimdir. Motordan aldığı kuvvet ile fanı döndürür. Üfleme ya da vakumlu olarak iki şekilde kullanımı mevcuttur.
Havalandırma sistemlerinde kullanılan fan çeşitlerini üç farklı kategoride incelemek mümkündür. Bunlar gövde yapısına göre, kullanım alanlarına göre ve hava hareketlerine göredir. Gövde yapısına bağlı olarak fan çeşitleri; duvar tipi, kanal tipi, çatı tipi, hücreli ve salyangoz fanlardır.
Soğutma cihazlarında en çok elektrik tüketen parça kompresördür. Kompresör gücü piyasada genel olarak beygir gücü (hp) cinsinden ölçeklendirilir ve adlandırılır. 1 Hp gücündeki bir kompresör saatte 0.75 Kw elektrik tüketir.
Pompanın basma yüksekliği olan H , pompanın akışkana verdiği faydalı mekanik enerjidir. Birimi m olarak ifade edilir. Pompalanan sıvının vizkozitesi değişirse basma yüksekliğide değişir.
100 metre derinliğe kadar koyulabilir ve su çekme işlemleri gerçekleştirebilir. 2 hp dalgıç pompaların kaç amper harcadığı konusunda da bireyler detaylı bazı araştırmalar yapıyor. 2 hp olan dalgıç pompalar yaklaşık olarak 10 ile 12 metre seviyelerinde bir amper harcaması yapabiliyor.
Pompanın mil gücü P ≤ 15kW olduğundan nominal gücü bulmak için 1,1 katsayısı ile çarpılır. Pnominal= 4,32kW x 1,1= 4,75 kW'dır. Seçilecek motor 5,5kW'lık bir motordur. Pompanın mil gücü P ≤ 15kW olduğundan nominal gücü bulmak için 1,1 katsayısı ile çarpılır.
Ürün yüksek basınçlı su temininde kullanılan küçük hacimli alanlara yerleştirilebilen pompalardır. 6 metre derinlikten emiş yaparlar. Genel olarak küçük çaplı bahçe sulamalarında, yazlık ve villalarda hidrofor pompası olarak kullanılır.
Cacheng 12 Volt Dc Drenaj Dalgıç Pompa Sintine Pompası
Temiz su aktarımına ihtiyaç duyulan her alanda kullanılabilir bir üründür. Maksimum 10 metre yüksekliğe kadar su basabilir.
Pompa tipi santrifüj klapeli'dir. Alıcı emme derinliği 8 metre'dir. Maximum sıvı atış mesefesi 600 metre'dir. Basma yüksekliği 25-30 metre arasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri