Artırılmış gerçeklik (AR) sınırlı etkileşim ile gerçek dünya görünümlerine dijital öğeler eklemek için tasarlanmıştır. Sanal gerçeklik (VR) genellikle bu tür etkinlikler için tasarlanmış kulaklık cihazı ve kulaklıklar aracılığıyla kullanıcıları gerçek dünyadan izole etmeye yardımcı olan kapsamlı deneyimler.
Artırılmış Gerçeklik (AR) Nedir? Sanal gerçeklik (VR) gibi, artırılmış gerçeklik (AR) de gelişmiş bir alanda bağlantı kurmamıza yardımcı bir alandır. VR görüşünüzün yerini alırken AR ise sanal gerçekliği destekler. Ayrıca, Microsoft HoloLens ve çeşitli kurumsal düzeydeki "akıllı gözlükler" gibi AR cihazları şeffaftır.
İngilizce “Virtual Reality” kalıbının kısaltması “VR” adıyla bilinen sanal gerçeklik; kişiye bilgisayar ortamında yaşanan olayların günlük hayatta, olayın adeta içindeymiş gibi yaşaması imkânını sağlayan ortamdır. Sanal gerçeklik tamamen bilgisayar ile oluşturulmuş sanal bir ortamda deneyim sağlanmasıdır.
Sanal gerçeklik (İngilizce: virtual reality; VR), teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir.
Bu deneyimler arasında sıklıkla karşılaşılan terimler, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR), genişletilmiş gerçeklik (XR) ve karma gerçeklik (MR) olarak öne çıkar. Bu teknolojiler, gerçek dünyayı dijitalleştirerek, kullanıcıları farklı ve etkileyici bir şekilde etkileşime geçirme potansiyeline sahiptir.
İlgili 45 soru bulundu
Atriyal fibrilasyon; düzensiz ve genellikle hızlı kalp ritmine neden olan bir çeşit kalp rahatsızlığıdır.
Artırılmış gerçeklik (AR) nedir? Artırılmış gerçeklik, cihazınızı kullanarak dijital içeriği gerçek dünya ile harmanlar. Sanal gerçekliğin (VR) aksine, mikrofonlu kulaklık, gözlük veya başka ekipmanlar gerektirmez. Artırılmış gerçeklik için cihazınızın kamerası ve bir AR uygulaması yeterlidir.
AR Gözlükleri dış ortamı da aynı anda görebilmenizi sağlayan gözlüklerdir. Yani artırılmış gerçeklik, elimizdeki gerçek ortama sanal olarak eklenen görüntüler sayesinde oluşur.
Bu teknolojinin adı Virtual Reality (VR). Türkçe karşılığı Sanal Gerçeklik olarak çevrilen VR temel olarak, gözlerinizi tamamen saran bir gözlük vasıtasıyla bilgisayar ekranında görmeye alışık olduğumuz 3 boyutlu sanal dünyaların içinde dolaşabilmemize olanak sağlayan bir teknoloji.
Özel VR ekipmanları sayesinde kişinin gerçek dünyayı görüşü tamamen engellenir ve sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde kişiye tamamen bilgisayar ortamında tasarlanmış bir görüntü sunulur. Aynı zamanda bu görüntü ses ve koku gibi diğer öğelerle de desteklenerek kişiye tamamen farklı bir ortamda olduğu hissi yaşatılır.
AR, %25 sanal, %75 gerçek dünyadan oluşmaktadır. Özetle AR ve VR gözlükleri arasındaki en temel fark, VR sizi gerçek evrenden alıp farklı bir evrenin içine sokarken, AR ise sizi gerçeklikten koparmadan gördüğünüz görüntüleri geliştirir. Bu durum daha basit bir şekilde de açıklanabilir.
Ar, 100 metrekareye karşılık gelen alan ölçüleri birimidir. Yöresel kullanımda evlek olarak da kullanıldığı görülmektedir.
Artırılmış gerçeklik (İngilizce: Augmented reality; AR), gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin, bilgisayar tarafından üretilen; ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı veya dolaylı fiziksel görünümüdür.
Bilgisayar tarafından oluşturulan 3 boyutlu görüntüleri, kişinin görüntülemesini sağlayan sanal gerçeklik gözlüğü, en basit tanımıyla bir görüntüleme cihazıdır. Kullanan kişinin 3 boyutlu bir görüntü görmesi ve kendini bu görüntünün içerisinde hissetmesi için her iki göze iki ayrı görüntü verilir.
Artırılmış gerçeklik (AR); dijital görsel ögeler, ses veya diğer duyusal uyaranların kullanımıyla elde edilen gerçek fiziksel dünyanın geliştirilmiş bir versiyonudur. Yani sanal nesneler aracılığıyla gerçek nesnelerin gerçekliklerinin artırıldığı yarı-sanal bir dünyadır.
Sanal Gerçeklik (VR), 3D modelleme veya 360 derece video çekimi ile benzetilmiş bir ortam yaratmak için bilgisayar teknolojisinin kullanılmasıyla 5 duyu organımızın, sanal bir dünyanın içerisinde gerçekten bulunuyormuşuz gibi hissetmesini sağlayan dijital ve fiziksel elementlerin bütününe sanal gerçeklik denir.
Reeder cihazlarınızın VR gözlük desteklemesi için herhangi bir ek gereksinimi yoktur. Cihazınızın ebatına göre, internet üzerinden veya piyasada bulunan gözlüklerden faydalanarak VR deneyimi elde edebilirsiniz. Google VR gözlüğü ve uygulamaları hakkında detaylı bilgi için: “Google CardBoard”a bakabilirsiniz.
Sanal gerçeklik gözlüğü , günümüzde yaygın olan LED , LCD , Plazma gibi teknolojiler ile üretilmiş telefon , bilgisayar ve diğer birçok aygıtın ekran görüntüsünü daha gerçekçi göstermek , göz yanılmaları ( hileleri ) sayesinde görüntüyü daha gerçekçi olarak algılatmak için tasarlanmış teknolojik gözlüklerdir.
Apple Vision Pro gözlük özellikleri
EyeSight sistemine dayanan bu özellik temelde cihazı takan kişinin gözlerinin dışarıdan görünmesini sağlıyor. Apple'ın oyun platformu için hazırlanan mobil oyunları destekleyen cihaz, Xbox ve PlayStation kontrolcüleriyle oyun oynatabiliyor.
Aygıtların cihaz tanıma özelliğinden yararlanarak ses, fotoğraf, video, grafik veya GPS gibi sanal nesnelerin üç boyutlu görüntülerini canlandıran ve duyusal veriler sayesinde gerçek dünya ile birleştiren teknolojidir.
Augmented Reality ne demek dediğimizde artırılmış gerçeklik olarak ifade edilmektedir. AR açılımı ise Augmented Reality şeklindedir. AR, dijital görsel ya da farklı duyusal uyaranlar aracılığıyla fiziksel dünyanın geliştirilmiş bir versiyonu olarak kullanılır.
Artırılmış Gerçeklik (AR) ise gerçek dünya ile sanal dünya arasında bir bağlantı kurar. Kullanıcının gerçek dünyayı görmesine ve sanal nesnelerle etkileşim kurmasına olanak tanır. Artırılmış gerçeklik teknolojisi, pazarlama, eğitim, turizm, sağlık, eğlence ve sanat gibi birçok alanda kullanılır.
AR alanı teknolojik hazırlanan yapay olan bir objeyi gerçek bir alanda 3 boyutlu olarak gerçekmiş gibi gösterebilen bir teknoloji olarak ortaya çıkmaktadır. AR alanı kısaca artırılmış gerçeklik olarak kabul edilmektedir.
Gerçek ile sanal dünyanın bir araya geldiği artırılmış gerçeklik uygulamaları, fiziksel dünyayla farklı etkileşimler kurabilmeye olanak sağlar. Video, ses, GPS ve benzeri sanal yazılımlar fiziksel dünyaya entegre edilir ve böylece benzersiz bir deneyim oluşturulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri