SVT ile VT ayrımının yapılamadığı durumda 5 J - 10 J ile kardiyoversiyona başlanabilir. SVT ise bu derecede düşük enerji düzeylerine cevap vermesi beklenmez. Eğer 5 J - 10 J ile sinüs ritmine döndüyse, başlangıçtaki aritminin VT olduğu düşünülür.
Başlangıçta 200 J'nin üzerinde enerjilerle yapılırken, sonraları 15 J'nin altındaki enerji seviyelerinin yeterli olduğu görülmüş ve kullanılmaya başlamıştır.
Ritim VF, nabızsız VT ise, monofazik OED ile 360 joule, bifazik OED ile 120-200 joule bir kez defibrilasyon uygulanır.Ardışık 3 kez şok uygulaması 2005 klavuz bilgilerinde tavsiye edilmez. İlk doz şoktan sonra KPR yapmak, tekrarlayan şokların yararından daha fazladır.
Şok öncesi uygulanan antiaritmik tedavi (amiodaron, propafenon, ibutilid) kardiyoversiyonun başarısını artırabilir (38). Bu uygulamanın kardiyoversiyon sonrası hemen oluşan AF nükslerini de azaltabileceği gösterilmiştir(8). Uygulanacak ilk enerji seviyesi monofazik şoklar için en az 200 Joule olmalıdır (39).
Kardiyoversiyon genellikle atriyal fibrilasyon, atriyal flutter veya ventriküler taşikardi gibi düzensiz kalp ritimlerinde kullanılır.
İlgili 28 soru bulundu
Nabızlı ventriküler taşikardi tedavisinde hastanın senkop, şok, hipotansiyon gibi unstabilite bulguları mevcutsa kardiyoversiyon ilk seçenektir. Üç girişime rağmen tedaviye yanıt alınamazsa Amiodoron 300 mg 10-20 dk içinde gidecek şekilde intravenöz infüzyon yoluyla verilir.
Ventriküler Fibrilasyon/Nabızsız Ventriküler Taşikardi
VF ve nabızsız VT ilk dakikalarında en önemli girişim çevredekilerin erken kardiyopulmoner resüsitasyon ve erken defibrilasyon yapmasıdır. Şahitli arrest olgularında 2 kurtarıcı soluk verildikten sonra nabız kontrolu yapılır.
Kardiyoversiyon, kalbin normal ritmini anormal bir ritimden geri getirme işlemidir. Ayrıca kardiyoversiyon için doğru akım veya DC akım uygulaması olarak da adlandırılır.
Ventriküler Taşikardi Nedir? Ventriküler taşikardi (VT), yazımın başında da belirttiğim gibi kalbin karıncıklarından kaynaklanan ritim bozukluklarıdır. Bu tür ritim bozukluğuna kısaca VT 'de denmektedir. Geçirilen kalp krizleri ya da başka sebeplerle kalbin karıncıklarında zamanla hasarlar meydana gelmektedir.
Nabızsız elektriksel aktivite (NEA), elektrokardiyogramın(EKG), nabız üretmesi gereken bir kalp ritmini gösterdiği ancak söz konusu ritmin nabız üretmediği bir çeşit kalp durması olarak tanımlanabilir. Kardiyak arrest, geçiren kişilerin yaklaşık %55'inde nabızsız elektriksel aktivite ile başlangıç izlenir.
Kardiyak arrest tedavi edilmezse ölüm ile sonuçlanır. Ventriküler fibrilasyon, koroner kalp hastalığı, kalp kapak hastalığı, kardiyomiyopati, Brugada sendromu, uzun QT sendromu, elektrik çarpması veya kafa içi kanama nedeniyle ortaya çıkabilir.
Ventriküler Fibrilasyon sırasında nabız kaç olur? Bir ventriküler fibrilasyon atağı geçirildiğinde EKG ile ölçülen nabız 300 atım ila 400 atım arasındadır.
VF/nabızsız VE hastaları için bir şok sonrası derhal 2 dakikalık CPR'na başlanır ve defibrilatör şarj olurken CPR'a devam edilir.
Eğer monofazik defibrilatör kullanılıyorsanız, verilecek doz erişkin için bütün şoklarda 360 J olarak önerilmektedir. de, göğüs duvarına verilen akım belli bir süre pozitif yönde ilerler, daha sonra dönerek negatif yönde ilerler. Bifazik şok uygulamalarında, başlangıç dozunu 120- 200J olarak önermektedir.
Kardiyoversiyon düzenli taşikardilerin ve atriyal fibrilasyonun tedavisinde uygulanır. Kardiyoversiyonda elektrik akımı hastanın QRS'i (R dalgası) ile senkron (aynı anda) verilir.
Kardiyoversiyon tedavisi, halk arasında şoklama tedavisi olarak da bilinen uygulamadır. Bu uygulama sırasında, kalbe kontrollü bir şekilde elektrik akımı uygulanır. Böylece atriyal fibrilasyon gibi ölümcül kalp ritimleri normalde döndürülür. Kardiyoversiyon tedavisi, defibrilasyon uygulaması ile karıştırılmamalıdır.
Ventriküler taşikardi (VT), ventrikülden kaynaklanan, dakikada 100'den fazla hızda üç veya daha fazla ardışık atım olarak tanımlanan geniş kompleks bir taşikardidir.
Ventriküler taşikardi kısa sürüyorsa genellikle kalp çarpıntısı şeklinde görülebilir. Ancak uzun sürüyorsa baş dönmesi, bayılma, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetlere neden olabilir. Hızlı Kalp Atışı, Kalp Çarpıntısı: VT durumunda kalp atışları normalden çok daha hızlı atar.
Ritim bozukluğu odağının ortadan kaldırılmasını sağlayan tedavi yöntemidir. Özel elektrot kateterler ile ritim bozukluğuna neden olan odakların yakılarak veya dondurularak etkisiz hale getirilmesine ablasyon denilmektedir.
Kimsayal kardiyoversiyon ile kontrol altına alınamayan yada anstabil durumda olan tüm dar QRS kompleksli taşikardilerin ve nabızlı ventrikül taşikardilerin tedavisinde kullanılan senkronize DC elektrik akımını kalp üzerinden geçirerek yapılan tedaviye “elektriksel kardiyoversiyon” denilmektedir.
Hızlı Ventriküler Yanıtla Atriyal Fibrilasyon veya Flutter
Hemodinamik açıdan stabil olmayan hastalara ve hıza bağlı iskemisi olanlara acil elektriksel kardiyoversiyon uygulanmalıdır. Hemodinamik olarak stabil hastalar hız kontrolü veya ritim kontrol stratejisi ile tedavi edilebilir.
Kalp girdiği bu durumdan vücudun geri besleme kontrol sistemleri vasıtasıyla kurtulamazsa, bu düzensiz kasılmaların durdurulup kalbin yeniden düzenli kasılmaya başlaması sağlanmalıdır. Bunun için, kalbe “karşı şok” adı verilen bir şok uygulanır. Bu işleme defibrilasyon, kullanılan cihaza ise defibrilatör adı verilir.
EKG'nin ikinci yarısındaki normal sinüs vurularının (yakalama vuruları) varlığı VT tanısını destekler.
Ventriküler taşikardi fırtınası implantable cardioverter defibrilator (ICD) implantasyonu yapılmayan hastalarda 24 saat içinde 3 veya daha fazla ventri- küler taşikardi (VT) ventriküler fibrilasyon (VF) atağı ya da 12 saatten uzun süren sürekli (incessant) ventriküler aritmi olarak tanımlanmaktadır.
Kalbin karıncıklarından (ventrikül) kaynaklanan ve olması gereken kalp hızının üzerinde arka arkaya gelen ventriküler atımlardır. Hız genelde 120-150 atım/dakika'nın üzerindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri