Ekonomik sızıntı, turizm gelirlerinin yerel ekonomiden çıktığı ve genellikle turizm hizmetlerinin sunulduğu ülkeye giren dövizin bir bölümünün, yerel ekonomi dışına çıktığı bir durumu ifade etmektedir. Bu durum, turizm sektörünün genel ekonomik katkısını azaltmakta ve yerel ekonomik kalkınmayı zayıflatmaktadır.
Sızıntı, turizm harcaması nedeniyle kazanılan gelirin, bölge ya da ülkede harcanmayan kısmını ifade etmektedir. Bu sızın tılardan biri, sektörün ithalat eğilimidir.
Turizm endüstrisinde de diğerlerinde olduğu gibi üretim faktörleri (Emek, Sermaye, Doğal kaynaklar, Girişimcilik)'nin bir araya gelmesi turizmi endüstri alanı haline getirmektedir. entegre endüstri özelliği kazandırmaktadır. Turizmde üretilen soyut ürün olduğu için hizmet endüstrisidir.
Turizm sektöründen elde edilen bir birimlik gelirin el değiştirerek ilk aşamada elde edilen turizm gelirinden daha yüksek miktarda bölge yada ülke ekonomisine etki etmesi turizmde çarpan etkisi olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Hızlandıran etkisi, tüketim seviyesindeki değişikliğin uyarılmış yatırımlar üzerinde yarattığı etkiyi; çarpan etkisi ise otonom yatırımların tüketim harcamaları üzerindeki etkisini açıklamaktadır.
ÇOĞALTAN (Çarpan)
➢Otonom harcamalardaki bir birim artış, denge gelir ve üretim düzeyini bir birimden fazla artırır. Bu artışın ne kadar olacağı ise marjinal tüketim eğilimine bağlıdır. ➢Otonom harcamalardaki bir birim artışın denge gelir düzeyinde yol açtığı artışa çoğaltan ya da çarpan denir.
Ekonomide dört üretim faktörü vardır. Bunlar emek (L), sermaye (K), doğal kaynaklar (toprak veya arazi olarak de geçer) (N) ve girişimcilik (E) olarak sayılır. Belirli büyüklükte bir üretimi gerçekleştirebilmek için emek, sermaye ve doğal kaynakları bir araya getirecek bir girişimcilik gereklidir.
Bilindi i gibi üretim faktörleri; emek, sermaye, do al kaynaklar, giri imci ve teknoloji (teknik bilgi) olarak be e ayrlr.
Üç Aşamalı Dağıtım Sistemi: Turizm ürünlerinin dağıtımında üç aşamalı sistem; bir seyahat acentası ve bir de tur operatörü gibi iki aracının yer aldığı sistemdir. Dört Aşamalı Dağıtım Sistemi: Bu sistem de üç aşamalı sisteme benzemekle birlikte devreye fazladan bir aracının girmesi ile farklılık gösterir.
Snobizm, kişinin kendini başkalarının yerine koyması, başkalarının yaptığını yapması ya da onlar gibi yaşaması anlamlarına gelmektedir.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
Kısacası, bir ülkeden uluslararası turizm hareketlerine katılan kişi sayısı dış turizm talebidir. Kişilerin kendi ülkelerinde gerçekleştirdikleri turizm amaçlı seyahatler ve bu seyahatlerle bağlantılı etkinlikler “iç turizm talebi”dir.
Turizmden Bağımsız Arz: Bir ülkenin/bölgenin doğal, tarihi, kültürel, folklorik, sanatsal değerleri gibi faktörler. Bağımlı Turizm Arzı: Bu değerlerden yararlanmak üzere turistik altyapı ve üstyapının tamamlanmasıdır.
Turizm hareketinden kaynaklanan turizm harcamaları ve ardında kalan etkiler ekonomik anlamda incelenen konulardır. Harcamayı yapan turizm talebi, karşılığında harcama yapılan turizm ürünü ve bunları bir araya getiren bütün aracı unsurlara da turizm arzı adı verilmektedir.
Dış pasif turizmle, bir ülke vatandaşlarının başka bir ülkeye seyahatleri ifade edilmektedir. Bu turizm türü, ödemeler dengesi üzerine döviz çıkışı ya da ithalat etkisi olarak kendini gösterir. Dış aktif turizm ise, dış turizm ödemeler dengesi üzerine döviz kazandırıcı yönde etki eder ve ekonomiye ihracat etkisi yapar.
Rant, emek harcamadan elde edilen kazanım. İktisatçılar tarafından ise "doğanın getirisi" olarak tanımlanmaktadır.
Emek, üretimin temel öğesi olup, insan faaliyetinin üretime katılmasıdır.
Βu faktörler, üretimi gerçekleştirmek için kullanılan Doğal Kaynaklar (Hammadde ve Toprak), Emek (İşgücü), Sermaye (Milli Servet) ve Girişim (Teşebbüs) üretim faktörleridir.
Üretimde kullanılan tüm unsurlar üretim faktörleri içinde değerlendirilir. Sermaye, girişim, emek ve doğa genel en genel kategoriler olarak sıralanabilir. Girişimin getirisi sermayenin getirisi faiz, kar, doğanın getirisi rant ve emeğin getirisi ise ücret olarak tanımlanabilir.
Ürünlerin ortaya çıkışına kadar süren üretim periyodunda gerekli olan tüm unsurlara üretim faktörleri denilmektedir. Bu faktörler; doğal kaynaklar, girişim, sermaye ve emek olarak örneklendirilebilir.
Keynesçi iktisatçılar, tam istihdamı ve fiyat istikrarını hedefleyen kamu politikalarını içeren bir devlet müdahalesini savunmuşlardır. Keynes teorisi göre, talebi canlandırmak ve küresel ekonomiyi depresyondan çıkarmak için hükümet harcamalarını azaltılmalı ve daha düşük vergiler uygulamalıdır.
(Paradox of thrift) Milli gelir düzeyindeki değişimlerin yatırım kararlarını etkilediği bir ekonomide bireylerin aynı gelir düzeylerinde daha fazla tasarruf etmek istemeleri tam aksi yönde sonuç verir ve toplam tasarrufların azalmasına yol açar.
Otonom harcamalarındaki bir birimlik artışın kendisinden daha büyük milli gelir artışına yol açmasına çarpan (çoğaltan) mekanizması denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri