Divan şairleri nazarında âşığın en değerli varlığı can nakdidir. Can nakit olunca ten de metâ olarak alınır. Bunun tersi, yani can metâ olduğunda ise sevgili onun müşterisi şeklinde tasavvur edilir.
cân-bahş 1. can veren, hayat bağışlayan, cana can katan, sevgili.
Genellikle cinlerin atası veya cin türü anlamında kullanılan bir terim. Duyularla idrak edilemeyen ve insanlar gibi ilâhî emirlere uymakla yükümlü tutulan varlık türü.
Kirpik (müje, müjgân): Şekil yönünden ok, neşter, hançer, cellad, pençe gibi benzetmeleri yapılan kirpiğin işlev yönünden özellikle askere benzetildiğini görüyoruz. Kaş (ebrû): Keman, yay, hilale benzetilen kaşın nûn ve râ harfleriyle de irtibatı kurulduğu olmuş.
Yaygın anlamıyla, canlı varlıkların hayat kudreti olarak bilinen “cân” kavramı tasavvufî literatürde nefs, ruh, ilâhî nefes ve tecellî karşılığında kullanılır. İnsan vücudunu ifade için kullanılan “ten” kavramı ise beden, cisim ve cesed gibi kelimelere karşılık gelir.
İlgili 20 soru bulundu
Farsça kökenli can sözcüğü, hem ruh hem de hayat demektir. Canlı ise diri anlamına gelir. Divan edebiyatında sıklıkla kullanılan ''canan'' imgesi sevgili ve dost demektir.
Tasavvuf yolunda nefis mücâhedesini sürdürmekte olanlara mürîd ve mutasavvıf, bu mücâhedeyi tamamlayıp kemale ermiş olanlara sûfî denilmektedir (Sülemî, Tasavvufun Ana İlkeleri, s. 10; Hücvîrî, s. 115). Sûfiyye “tasavvuf; tasavvuf ehli kimseler, sûfîler” anlamındadır.
Azade, ikinci dizesi olmadan anlam ifade edebilen tek dizelik ve vezinli nazım şeklidir. Bazen bir beyitteki iki mısranın birbirleriyle ilişkisi olmaz. Bu tarz bazı durumlarda da mısralar ayrı olarak kabul edilip bunlara yine azade denilir.
Gamze: Sevgilinin süzgün veya manalı yan bakışıdır. Divan şiirinde sevgilinin yan bakışı gamzeyi doğurur ve gamzede binlerce anlam vardır. Bu anlamlardan biriside gamzenin fitneler koparmasıdır.
Sevgili, divan şiirinde ince, ayrıntılı, sanatkârâne ve soyut bir şekilde tasvir edilir. Sevgili için çizilen ortak bir fiziki portre vardır. Sevgilinin bu bilinen fiziksel durumunun dışındaki davranışları da bellidir. Sevgili, hercai-meşreptir, hem rakibe hem aşığa yönelir.
Dinimizde bu beş değer aynı zamanda beş temel hak olarak kabul edilmektedir. 1- Can Emniyeti: Hayata saygı dinimizin temel esaslarından biridir. Maide Suresi 31. ayetinde ''Kim haksız yere bir cana kıyarsa tüm insanların tümünü öldürmüş gibi olur, kim bir hayat kurtarırsa da tüm insanlığı kurtarmış gibi olur'' yazar.
Bunlar sırasıyla can, din, akıl, mal ve nesildir. Bu beş ilkeye ''Zarurat-ı Diniyye'' ve ''Zarurat-ı Hamse'' adı verilir. İslam fıkhında da geçen bu kavramlar korunması gereken beş temel haktır.
İslamiyet dini zamanların içerisinde en son varlık göstermiş olan dindir. İslamiyet dinine mensup olan kişilere Müslüman adı verilmektedir.
Aynı zamanda vicdanı olmayan ve başka insanlara acımasız bir şekilde zarar veren kişiler adına bu kelime kullanılır. Genelde ise yaptığı kötülük üzerinden cinayet işleyen kişiler için söylenir.
Divan ve âşık edebiyatlarında çok kullanılan bir remiz ve tasavvufî terim. Kur'an'da adı geçen ve kendisine kutsal kitap İncil verilen peygamber.
Cünun TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Delilik.
Göz, Divan şiirinde güzelliği temsil etmesi bakımından ele alınır. Kirpik ve kaşlar eşliğinde güzelliğin en can alıcı unsurlarından olan göz; şiirlerde çeşm, dîde, ayn ve basar olarak geçer. Renk olarak şiirlerde daha çok ela renge yer verilirken kara renkli göze de rastlanır.
ÇAH-I ZENEHDÂN : ''Çâh” kuyu, “zenahdân” çene demek; yani bu söz “çene kuyusu” anlamına gelmektedir. Çene çukuru anlamı da vardır. Bazı beyitlerde sadece kuyu, bazılarında sadece zindan, bazılarında kuyu ile zindan hayali birlikte görülür. Bizim beyitimizde çukur hem zindan hem de kuyu anlamında kullanılmaktadır.
Bu iki uzuv, aynı zamanda en temel güzellik ölçütleri arasındadır. Şairler; ağız, dehân/dehen ve fem kelimelerini aynı uzvu karşılamak için kullanmışlardır. Diğer taraftan dudak ve leb de aynı uzvu (dudak) karşılamaktadır.
Kafiyeli olmayan beyitlere ferd veya müfred denildiği gibi divanların sonlarında toplanan kafiyeli fakat müstakil beyitlere de müfred denmiştir.
Bent, bir akarsu yatağında suyun birikmesini sağlamak amacıyla yapılan sağlam, dayanıklı yapı. Bu kelime yerine 1930-34 yılları arasında yapılan Çubuk Barajı inşa süresinde Fransızcadan Baraj (barrage) sözcüğü Türkçeye girmiştir. Anadolu'da baraj yerine büğet terimi de kullanılır.
Kasidelerde, son beyitte şairin mahlasının bulunduğu beyit taç beyit olarak isimlendirilmektedir. Eğer beyit, kafiyeli iki mısradan oluşuyorsa şairin adı ya da mahlasının bulunduğu beyit tac tâc beyit olarak isimlendirilir.
"Sûfî" lâkâbıyla ilk anılan zât; bir rivâyete göre Câbir b. Hayyân (ölm.150/767), bir başka rivâyete göre ise Ebû Hâşim'dir.
Zühd, Allah'tan başka her şeyi gönülden çıkarmak ve O'nun dışındaki hiçbir varlığa hak ettiğinden daha fazla değer vermemektir. O, ne varlığa sevinmek; ne de yokluğa üzülmektir.
Sofi kavramı kendini Tanrı'ya adayan, geçici dünya işlerinden elini eteğini çeken, yalnız tasavvuf konuları üstünde çalışan kimselerin genel adıdır. Tasavvuf ehli olan, tasavvuf felsefesini benimseyen ve onunla fiilen meşgul olan kimsedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri