Sözlükte “gerekli olmak, gereklilik” anlamına gelen vücûb, Mu'tezile'nin beş temel esası içinde yer alan adalet ilkesi gereğince Allah'ın, yükümlü kıldığı insanlara ilişkin yapması gereken fiilleri ifade eder.
Kısaca ifade etmek gerekirse, vücub ehliyeti insanın şer'î hak ve vazifelere muhatap, vecibeler yüklenmeye ve başkalarını borçlandırmaya salahiyet sahibi olması, eda ehliyeti ise işlediği fiillerin şer'an itibara alınabilir, yani bunlara dinî- hukukî sonuç bağlanabilir nitelikte oluşuna elverişli olması demektir.
Orucun vücûb sebebi ise vakittir, yani ramazan ayının girmesidir. Buna göre, yükümlülük şartlarını taşıyan kimsenin ramazan ayına ulaşması oruç emrinin fiilen ona yönelmesi anlamına gelir. Vücûb sebebi tabiriyle kastedilen budur.
Mu'tezile'nin “vücûb alellah” temel görüşü içinde kabul ettiği fikirlerden biri. İtikadî meselelerin yorumunda akla ve iradeye öncelik veren kelâm mezhebi. Mu'tezile âlimlerince Allah'a atfedilen bir kavram.
Olabilirlik anlamında mantık ve felsefe terimi. Kelâm, mantık ve fıkıh ilimlerinde kullanılan bir terim. Zorunlu, kaçınılması imkânsız olan anlamında mantık ve felsefe terimi.
İlgili 16 soru bulundu
Ma'dûm, yokluk anlamında kullanılan bir kavramdır. Kelam ekolleri, ma'dûm kavramı etrafında yokluğun mahiyetini inceleme konusu yapmışlardır.
İslam inancında 'tevhid', Allâh'ın zâtında, sıfatlarında, mâbud oluşunda bir ve tek olduğunu zihin ve kalp yoluyla kabul etme anlamında kullanılan bir terimdir; Allah zâtında, sıfatlarında ve fiillerinde birdir, eşi ve benzeri yoktur.
Sözlükte “gerekli olmak, gereklilik” anlamına gelen vücûb, Mu'tezile'nin beş temel esası içinde yer alan adalet ilkesi gereğince Allah'ın, yükümlü kıldığı insanlara ilişkin yapması gereken fiilleri ifade eder.
Meşîet kelimesi, varlık ve var olan anlamındaki “şey” kökünden türemiş mimli masdardır. ءاش fiilinin masdarı olmakla birlikte bu fiil “yok olan” hakkında da kullanılabilmektedir. Zira yokluğu ifade etmek de var olan ile mümkündür.
İslam kelamında aslah kavramı, Allah Teâlâ'nın kulları için en faydalı, en iyi ve en uygun şeyleri yapması anlamına gelen bir terimdir. Aslah kelimesi, kişi için iyi, faydalı, haz ve sevinç verici olmak anlamındaki salâh kökünden türemiş olup, kullar hakkında en uygun, en faydalı ve en iyi olan şey demektir.
Rüşt kelimesi, Türk dil kurumuna göre kanunlara göre erginlik çağına gelmiş kişi anlamına gelen bir kelime olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bir kişinin herhangi bir konuda yeterli bir seviyeye geldiğini ifade etmek için kullanılmaktadır.
Yaygın biçimde zikredilen tanımlardan biri de şudur: “Şâriin hükme emâre kıldığı zâhir ve munzabıt mâna/vasıf.” Zâhir ile objektif, munzabıt ile olaydan olaya, kişiden kişiye değişmeyen bir vasıf olması kastedilir.
“Varlığı zatından olup, yokluğu muhal olan.” Nur Külliyatından naklettiğimiz bu ifadede Vacib-ül Vücud'un sıfatlarından bazıları nazara verilir.
Usulcüler vücûb ehliyetini “dinî-hukukî hak ve borçların doğmasına kişinin elverişli olması” şeklinde tanımlar. Diğer bir ifadeyle kişinin haklara sahip olabilme ve borç altına girebilme ehliyetidir.
1-VÜCUB (HAK) EHLİYETİ
İki kısma ayrılır. a-Eksik Vücub Ehliyeti: Cenin için söz konusudur. Cenin hiçbir borcu yüklenmeye ehil olmayıp mirasçı olma, kendisine yapılan vasiyete hak kazanma ve nesebinin sübutu gibi bazı haklara ehildir. b-Tam Vücub Ehliyeti: Doğumla birlikte başlar ve ölüme kadar devam eder.
Sözlükte “boyun eğmek, itaat etmek” mânasına gelen tav' kökünden türemiş olup “muktedir olmak, güç yetirmek” demektir. Terim olarak “kulun fiil gerçekleştirmesini sağlayan vasıtalarla bunları kullanarak ihtiyarî fiilleri meydana getirmesini mümkün kılan güç” diye tanımlanabilir.
“Zulmetmek” anlamındaki cevr kökünden türeyen tecvîr ise “zulme nisbet etmek” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “ʿadl”, “cvr” md.leri). Literatürde adl ve zulüm yerine hikmet ve sefeh kelimeleri de kullanılır.
Kulların fiilleri konusunda “cebr-i mutavassıt” olarak bilinen Eş'arî düşünce, Mu'tezile'nin savunduğunun tam tersi bir görüşle insanın fiillerinin yaratıcısının Allah olduğunu iddia etmektedir. Eş'arî'ye göre kulların fiilleri Allah'ın mutlak iradesine bağlıdır.
Sâlikin Hakk'a ulaşması anlamında bir tasavvuf terimi. Hakk'a yakın olma anlamında bir tasavvuf terimi. Kulun Allah ile ülfet etmesi halini ifade eden bir tasavvuf terimi.
Sözlükte “bir ve tek olmak, tek kalmak” anlamındaki vahd kökünden masdar olup “birlik, teklik, bütünlük” anlamında kesretin karşıtıdır; “varlığa bir (vâhid) adını vermeyi sağlayan mâna” diye açıklanır (Fârâbî, el-Medînetü'l-fâżıla, s. "Çokluk birle sayılandır" denildiğinde çokluğun tanımına vahdet katılmış olur.
Allah'ın zâtında, sıfatlarında, mâbud oluşunda bir ve tek olduğunu zihin ve kalp yoluyla kabul etme anlamında terim.
Ateizm ya da tanrıtanımazlık, tanrının ya da tanrıların varlığına olan inancın yokluğudur. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir. Ateizm inanç koşullanmalarını, hayalî yaratıkları ve olayları yok sayar.
Ehl-i tevhîd (ehlü't-tevhîd) terkibi, terim olarak farklı kullanımları bulunmakla birlikte daha çok Allah'ın birliğine inanan bütün müslümanları ifade eder. Bütün müslümanlar Allah'ın benzeri ve ortağının bulunmadığı, yegâne yaratıcı ve mâbud olduğu ortak inancını paylaşmışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri