Esneme hareketleri, kas ve bağ dokularının elastikiyetini ve hareketliliğini artırmak amaçlı yapılır. Düzenli esneme ile kas yapısı daha esnek bir hale gelir, bu da kas dokusunun sağlığı için kasın kuvvetli olması kadar önemlidir.
Düzenli esneme hareketleri ile sakatlanma riskinizi de azaltmış oluyorsunuz. Gün içinde düzenli olarak yapacağınız esneme hareketleri sayesinde kaslarınız en ufak hareketten etkilenmeyecek, esneyebilecek ve vücudunuzun hata yapma payını artıran esnekliğe ulaşacaktır.
Esneme hareketleri, kan dolaşımını arttırdığı için sakatlıkların daha hızlı bir şekilde iyileşmesine ve kasların gelişmesine destek olur. Kan dolaşımının artması ayrıca daha enerjik ve canlı hissetmenizi sağlar.
Hareketsizlikten ve masa başı yaşamdan oluşan ağrılara bacakları esnetmek çok faydalıdır. Spor sonrası esneme kas ağrılarının olmaması için mutlaka gereklidir. Yatmadan önce yapılan kalça ve bacak esnemeleri güzel bir uyku için birebirdir.
ESNEMENİN GENEL FAYDALARI
-Günlük hayatın stresinden kurtularak kasların gevşemesini sağlar. -Vücut esnekliğini artırır. -Vücutta kan akımı düzenlenir. Artan kan dolaşımı sayesinde kaslar daha hızlı toparlar, sakatlıklar hızlı iyileşir.
İlgili 32 soru bulundu
Esnetme Hareketleri Vücudu Sıkılaştırır Mı? Esneme hareketleri ile zayıflamak mümkün değildir. Esneme temelli yapılan hareketler en fazla vücudun daha sıkı ve ince görünmesine neden olur. Ancak sadece birkaç hafta düzensiz bir şekilde yapılan hareketler vücut üzerinde değişim yaratacak güce sahip değildir.
Esneme hareketleri yavaş ve enerji gerektirmeyen hareketler olduğu için ekstra bir kalori harcamanıza sebep olmaz, dolayısıyla özellikle zayıflamaya yardımcı olmaz. Ancak sağlıklı bir zayıflama yolculuğunda spor ve beslenme el ele olduğu gibi, esneme de sporun olmazsa olmaz bir parçasıdır.
Esnek bir vücuda sahip olmak için sadece egzersiz ve spor yapmak yeterlidir. Bunun dışında beslenme ve uyku sağlığına da dikkat edilmesi gerekir. Çok fazla yağlı ve şekerli gıdalar tüketmek, vücudun yağlanmasına neden olur. Fazla kilolar ise kişinin rahat hareket etmesindeki en büyük engellerden biridir.
Vücut yapınız, bale ve dans geçmişiniz, yaşam tarzınız, beslenme alışkanlıklarınız ve son olarak sabrınız… Tüm bunlar şpagat kaç günde açılır sorusuna verilecek cevabı 1-2 hafta ile 1-2 yıl arasında değiştirebilir.
Bu gerginlikten kurtulmanız için de esneme hareketleri yapmanızda yarar var. Esneme hareketleri ayrıca kronik strese de iyi gelir. Spor yapmayan bireylerin bile kendilerine dinç sağlamalarını sağlayan esneme hareketlerini her gün uygulayabilirsiniz.
· Vücut esnekliği, günlük yaşamda yaşanması muhtemel kas sakatlıklarını önler. · Eklemler gerekli hareket kabiliyetine sahip oldukları için olası duruş bozukları da ortadan kalkacaktır. · Spor performansın artmasına yardımcı olur.
Spordan önce esneyerek iyi bir antrenmana hem zihinsel hem de fiziksel olarak hazırlanılabilir. Doğru esnendiği zaman sakatlıklar azalır ve kan dolaşımı hızlanır. Isınma sürecinde asıl amaç vücudun belli bölgelerine yavaş baskılar uygulayarak kan dolaşımını arttırmaktadır.
Esneme hareketine bazen vücudun gerilme hareketi de eşlik edebilir. Esneme hareketi ortalama 6 saniye sürer. Esneme ile ilgili araştırmalar çok eski zamanlara Hipokrat 'a kadar gider. Hipokrat yaptığı araştırma sonucunda esnemenin kandaki kirli havayı temizlemeye yardımcı olduğu yönünde gözlemler yapmıştır.
Esneme beyni soğutmaya yardımcı olur. Soğuk havanın içeri alınmasını sağlar ve böylece beyin sağlıklı sıcaklığına geri döner. Esnemek kulak zarını, yüz kaslarını ve göğüs kaslarını (toraks) germeye ve esnetmeye yardımcı olur. Böylece, rahatlarsınız ve vücuda alınan oksijen artar.
Evde Uygulayabileceğiniz Boy Uzatma Egzersizleri
Evde belirli spor aletleri ile düzenli olarak uygulayabileceğiniz esneme ve germe hareketleri bulunur. Esneme hareketlerini düzenli ve doğru şekilde yaptığınızda kaslarınız arasındaki mesafeyi açarak birkaç cm kadar uzayabilmeniz mümkün olacaktır.
Yoga esneme hareketleri postürünüzü düzeltmenize yardımcı olur ve aynı zamanda hareket kabiliyetinizi arttırır. Evde esneme hareketleri sayesinde bacak ve kol kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. Kaslarınızın denge ve uyum içerisinde çalışmasını sağlar.
Esneklik Sonradan Kazanılır mı? “Vücudum hiç esnek değil, daha esnek bir vücut için geç mi kaldım?” Çoğu kişi, esnekliğin küçük yaşlarda edinilmesi gerektiğini düşünebilir. Ancak doğru egzersizlerle esneklik her yaşta geliştirilebilir.
Yan bacak açma
Yere yan bir şekilde uzanın ve tek bacağınızı havaya kaldırarak indirin. Hareketi yaparken dizlerinizi kırmamaya özen gösterin. Bu egzersiz ile çok daha sıkı bacaklara ve formda bir kalçaya kavuşabilirsiniz.
Koşu, yürüyüş, pilates, kick boks gibi sporlar bacaklarda sıkılaşma sağlar ve incelme etkisi oluşturur. Her gün kardiyo yapabilir, kondisyon bisikleti veya doğa bisikleti ile çalışabilir, tempolu yürüyüş veya koşuyu tercih edebilirsin.
Özellikle hareketsiz yaşam tarzı vücudun esnekliğini kaybetmesine neden olur ve yaş ilerledikçe kaslar esnekliğini neredeyse tamamen kaybeder. İlerleyen yaşlarda bile esnekliğinizi korumak için hareketli yaşam tarzını benimsemeli, fazla kilodan kaçınmalısınız.
Jimnastik sporu; denge, güç, esneklik, çeviklik, koordinasyon, özveri ve dayanıklılık gerektiren fiziksel egzersizleri içeren bir spor türü olarak tanımlanıyor.
İyi esneklik, kasların, tendonların ve bağların yaralanma riskini azaltır; Bunun nedeni hareket aralığını artırmasıdır. Esneklik egzersizleri vücudu ve esnekliğini güçlendirir, bu da vücudun daha fazla fiziksel strese dayanmasını sağlar ve böylece fiziksel aktivite ve egzersiz yaparken yaralanma insidansını azaltır.
Geç saatlerde yiyecek tüketmeyerek sindirim sisteminin dinlendirilmesi gerekiyor. Uykuda bedeniniz kendini onarırken ayrıca besinleri sindirmek ve işlemekle meşgul olmamalıdır. Yani bağırsaklar ne kadar boşsa ve sindirecek bir gıda taşımıyorsa işte ancak o zaman uykuda yağ yakımı optimal olacaktır.
Spordan Sonra Yapılan Esneme Hareketlerinin Faydaları
Kaslarınızın gerginliğinin azalmasına imkan sunan bu hareketler, günlük hayatınızda daha aktif ve enerjik olmanızı sağlar. Spor sırasında meydana gelebilecek sakatlanma riskini azaltır ve bir sonraki antrenman için daha dinamik olmanıza yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri