Vücudumuzun temel enerji kaynağı yiyeceklerin yapı taşları olan karbonhidrat, protein ve yağlardır. Karbonhidratlar sindirim süreci sonucu basit şekerlere, proteinler amino asitlere, yağlar ise yağ asitlerine ve gliserole dönüşür. Kan dolaşımı ile bu maddeler dokulara ve hücrelere taşınır.
Olaya enerji kaynakları bazında baktığımızda, insan vücudunun enerji gereksinimi üç temel besin grubunda sağlanır. Bunlar sırasıyla; karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir. Genel olarak karbonhidratlar ve yağlar egzersiz sırasında temel yakıt olarak kullanılan enerji kaynaklarıdır.
Organlarımız oksijenli solunum yapar. ). bir kısmı tekrardan kalbe gelir ve bu döngü sayesinde kalp kendisi için gerekli olan enerjiyi üretmiş olur.
enerjİ KAYNAKLARI
Karbonhidrat: Kaslarda ve sınırlı miktarda karaciğerde glikojen şeklinde depolanır. Yağ: Vücutta tüm organlarda ve serbest olarak bulunur. Protein: Vücutta depolanmaz ancak. Ancak kaslar organlar veya enzimler gibi işlevsel rolleri olan dokuları oluşturur.
Özellikle karbonhidrat açısından zengin besinler vücudun ilk enerji kaynağıdır. Vücut ikinci enerji kaynağı olarak yağları ve son olarak da proteinleri kullanır. Ancak enerji elde etmek için enzimlere de ihtiyaç duyulur.
İlgili 39 soru bulundu
Aslında stresimizi kontrol altına almak, yeterli uyumak, düzenli olarak egzersiz yapmak, sigara içmekten kaçınmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, alkol ve kafein tüketimini azaltmak gibi iyi alışkanlıklar aynı zamanda enerji yükseltmeye birebir alışkanlıklar!
Gün içinde kahve, yeşil çay, çikolata, muz, balık, yulaf ezmesi, avokado ve baklagiller gibi enerji verecek, sağlıklı besinleri tüketmek sizi zinde hissettirecektir. Su tüketmeyi unutmayın.
Vücutta enerji kullanım sırası karbonhidratlar-yağlar-proteinler şeklindedir. Yani vücut ilk önce karbonhidratları, sonra yağları ve en son proteinleri enerji kaynağı olarak kullanır. Buradaki yağlar hem besinlerden alınan yağlar hem de depolanmış yağlardır.
Açlığın ikinci aşamasının birkaç hafta sürebileceğini ve bu süreçte ilk olarak yağların ana enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Kişinin karaciğeri, yağ asitlerini bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek keton cisimlerine metabolize eder.
Vücudun en önemli enerji kaynağı karbonhidratlardır.
Vücudumuzun enerji ihtiyacını karşılayan en temel besin maddesi karbonhidratlardır. Dengeli bir beslenmede günlük enerji ihtiyacının ortalama %45-65'i karbonhidratlardan karşılanır.
Kalp kasının kasılmasında ana enerji kaynağı ATP dir (3). Normal koroner akım ve oksijenasyonda myokard glukozu substrat olarak kullanılır. Myokardin aerobik karbonhidrat metabolizmasını enerjiye dönüş- türen reaksiyonlar topluluğu Embden-Mayerhof yolu veya glikolitik yol olarak bilinir (4).
Ruh insanda bir özellik olarak görülen, kütlesiz bir enerjidir. Güneş, söndükten ancak sekiz dakika sonra kaybolur. Işığı dünyaya, saniyede 300.000 km hızla gelir. Onun dışındaki farklı bir enerji türü de ruhtur.
Güneş enerjisi en önemli ve en yoğun olarak kullanılan temiz enerji kaynağıdır. Güneş enerjisi ile hem hanenin hem de sanayi kuruluşlarının elektrik enerjisine olan ihtiyacı karşılanabilir. Güneş panelleri sayesinde bir evin hem ısınma, sıcak su elde etme hem de diğer elektrik ihtiyacının giderilmesi sağlanır.
Lipitler vücudun en büyük enerji deposudurlar. Karbonhidratların ise 2000 kcal dir. Lipit Kaynakları: – Hücrede depolanan (özellikle kırmızı kaslarda) trigliseritler.
Yağ en çok enerji veren besin öğesidir. Vitaminlerin bir bölümü vücuda yağla alınır. Yağ mideyi yavaş terk ettiğinden doygunluk verir. Deri altı yağı vücut ısısının hızlı kaybını önler.
24 Saat Yöntemi
Çok uzun süre gıda tüketmemek, metabolizmanın yavaşlamasına ve aşırı yemeye neden olabilir. Bu da kilo alımına yol açabilir. 24 saat veya daha fazla yemek yememek, özellikle tıbbi bir durum varsa tehlikeli olabilir.
Yaptığınız spor koşu, yüzme, bisiklet, kas geliştirme ya da HIIT kardiyo hangisi olursa olsun, spora başladığınız andan itibaren yağ yakmaya başladığınızı bilmelisiniz.
Açlık durumunda kan glikoz seviyesinin düşmesi ile insülin seviyesi azalmakta ve glikoneojenik hormon olan glukagon artmaktadır.
Sporla Kilo Verme Ne Zaman Başlar? Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız. Ayda vermeniz gereken kilo miktarı mevcut kütlenize göre değişir.
Yağ yakan içecekler denildiğinde ilk akla gelen sudur. Bunun dışında enginarın suyu, havucun suyu, beyaz çay, yaban mersininin suyu, zencefilin suyu, hindistancevizinin suyu, elma suyu ve tarçın çayı yağ yakan içecekler arasında yer alır.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Tam da bu yüzden dinç olmak için hangi vitamine ihtiyacımız var sorusuna B vitamini cevabını verebilmekteyiz. Çünkü eksikliğinde ellerde ve ayaklarda yanma, uyuşukluk hissi, güçsüzlük, unutkanlık, kalp atışında hızlanma ve bununla beraber yorgunluk hissi beraberinde gelmektedir.
Sürekli yorgunluk hissi neden olur? Sürekli yorgunluk hissinin birçok sebebi olabilmektedir. Anemi, tiroit hastalıkları, kalp hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, metabolik hastalıklar, kanser, uyku bozuklukları, depresyon ve stres sonucu sürekli yorgunluk hissi görülebilmektedir.
Enerji veren vitaminler dendiğinde ilk akla gelen vitaminlerden biri C vitaminidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri