Önce vücudun en üst eklemleri olan boyun hareketleri ile başlamak daha sonra omuz ve sırt, bacak hareketleri ile devam etmek bel hareketleri ile bitirmek uygun olur. Böylece üstten alt tarafa doğru eklem ve kaslar çalıştırılır. -Günlük hayatın stresinden kurtularak kasların gevşemesini sağlar.
Esnek bir vücuda sahip olmak için sadece egzersiz ve spor yapmak yeterlidir. Bunun dışında beslenme ve uyku sağlığına da dikkat edilmesi gerekir. Çok fazla yağlı ve şekerli gıdalar tüketmek, vücudun yağlanmasına neden olur. Fazla kilolar ise kişinin rahat hareket etmesindeki en büyük engellerden biridir.
Özellikle hareketsiz yaşam tarzı vücudun esnekliğini kaybetmesine neden olur ve yaş ilerledikçe kaslar esnekliğini neredeyse tamamen kaybeder. İlerleyen yaşlarda bile esnekliğinizi korumak için hareketli yaşam tarzını benimsemeli, fazla kilodan kaçınmalısınız.
Jimnastik sporu; denge, güç, esneklik, çeviklik, koordinasyon, özveri ve dayanıklılık gerektiren fiziksel egzersizleri içeren bir spor türü olarak tanımlanıyor.
Düzenli esneme hareketleri ile sakatlanma riskinizi de azaltmış oluyorsunuz. Gün içinde düzenli olarak yapacağınız esneme hareketleri sayesinde kaslarınız en ufak hareketten etkilenmeyecek, esneyebilecek ve vücudunuzun hata yapma payını artıran esnekliğe ulaşacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
ESNEME EGZERSİZLERİ
Günlük yaşamda özellikle masa başında sabit pozisyonda çalışanların bile uygulayabileceği egzersizler vardır. Ancak şu unutulmamalıdır profesyonel esneme hareketleri için önce ısınma hareketleri yapmak gereklidir. Isınmadan yapılacak egzersizler kaslarda yırtılmaya sebep olabilir.
Çoğunlukla esnemenin ağırlıklı olduğu boy uzatma egzersizleri, kasların zaman içerisinde açılmasını sağlar. Böylelikle açılan kaslarınız, boyunuzun uzamasına da yardımcı olur. Her konuda olduğu gibi boy uzatmak için de yalnızca egzersiz yapmak yetmez.
Squash, dünyaca ünlü Amerikan iş dergisi Forbes tarafından, en sağlıklı spor olarak açıklandı. Sağlık ve fitness'ı ayrı kategori-lerde değerlendiren dergi, 10 en sağlıklı sporu sıraladığı bir liste yayınladı.
Esneklik Sonradan Kazanılır mı? “Vücudum hiç esnek değil, daha esnek bir vücut için geç mi kaldım?” Çoğu kişi, esnekliğin küçük yaşlarda edinilmesi gerektiğini düşünebilir. Ancak doğru egzersizlerle esneklik her yaşta geliştirilebilir.
Eğer tüm vücudunuzun esnekliğini arttırmak gibi bir planınız varsa nefes, statik ve dinamik egzersiz çeşitlerinin tamamını içeren bir egzersiz programı oluşturmalısınız. Bunlara ek olarak güç egzersizleri yapmak, hem esnekliğinizi hem de hareket kabiliyetinizi arttıracaktır.
Esneklik egzersizleri de vücuttaki eklemlerin esnekliklerini arttırabilmek için yapılan bir takım hareketlerdir. Kaslar ve kasların etrafını çevreleyen bağ dokular, esnekliğin azalmasına ve sınırlanmasına sebep olabilmektedir. Esneme hareketleri ile bağlar ve kaslar esnetilir, bu sayede eklem kabiliyeti arttırılır.
Hiç esnek olmayan biri yoga yapabilir mi? Evet, yapabilir. Düzenli bir şekilde yoga yaparak esneklik kazanabilirsiniz.
Esnekliğin bedene birçok olumlu etkisi vardır. Stresten korur, kasları gevşetir, kas sakatlıklarını önler, vücudun zihinsel olarak da gevşemesini de sağlar. Yaptığınız egzersizler sırasında eğitmeninizle mutlaka esnekliğiniz ile ilgili geri bildirim alarak ve bedeninizin farkına vararak esnemeleri yapmanızda fayda var.
Esnekliğin en önemli özelliği; ekleme özel olması ve eklemdeki esneklik değerinin yüksek olmasıdır. Esneklik 12-13 yaşa kadar en uç noktaya ulaşır. Dinamik esneklik yaşla birlikte azalır. Kızlar erkeklere göre daha esnek yapıya sahiptir.
Köprü Pozisyonu ile Bacak Esnetme Hareketi
Sırtınızın yalnızca üst kısmını yere yaslayarak bir bacağınızı tavana doğru kaldırıp indirin. Hareketi 10 defa tekrarladıktan sonra bacak değiştirip devam edin. Bu hareketle göğüs, karın, kalça ve bacak kaslarınızı esnetebilirsiniz.
Esneme esnasında ağız iyice açılır ve ciğerlere çok miktarda hava çekilir sonrasında bu hava yavaşça verilir. Genellikle esneme sırasında gözler kapatılır ve gözler yaşarır. Bu esnada kulak zarları da gerilir. Esneme hareketine bazen vücudun gerilme hareketi de eşlik edebilir.
Esneklik belirli yaş ve dönemlerde daha fazlayken sonrasında aynısı olamayabilir. Bu durumlar kemik yapının tam oturmaya başlamadan önceki dönemlerde, bebeklerde esneme daha ön plandadır. Üzerine gidildikçe ileriki yaşlarda devam edebilir ya da çalışma yapılmadıkça esneklik kaybedilebilir.
Esneme hareketleri yavaş ve enerji gerektirmeyen hareketler olduğu için ekstra bir kalori harcamanıza sebep olmaz, dolayısıyla özellikle zayıflamaya yardımcı olmaz. Ancak sağlıklı bir zayıflama yolculuğunda spor ve beslenme el ele olduğu gibi, esneme de sporun olmazsa olmaz bir parçasıdır.
Genel olarak 4-6 yaş aralığı jimnastiğe, 5-6 yaş yüzmeye, 7-8 yaş ise tenis tarzın sporlar için idealdir. Voleybol ve basketbol gibi sporlara 9-10 yaşlarından itibaren, atletizm ve tarzı sporlara 10 yaştan itibaren başlanması önerilmektedir.
Duymadıysan bile hala tanışman için geç değil. Kalistenik egzersiz, herhangi bir ekipmana, spor salonuna gereksinim duymadan sadece vücut ağırlığı ile direnç oluşturularak yapılan egzersizlere deniyor. Evde spor yaparak veya açık havada antrenman uygulayarak kalistenik egzersiz yapabilirsin.
Boy uzamasının yatma şekliyle hiçbir alakası yoktur. Boy uzaması kemiklerdeki plaklar hala açıkken genelde gece ergenlik döneminde ani ve çok salgılanan büyüme hormonu, östrojen ve testosteronun kandaki proteinle ilişkili olarak boy uzamasına destek olmasıyla olur ve yatma şeklinin bu süreçle hiçbir alakası yoktur.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri