Literatürde subkutan enjeksiyon uygulamalarında uygun olan bölgeler üst kolun dış yüzü, uyluğun ön yüzü, skapula altı ve abdominal bölge olarak sıralanmaktadır (Rosdahl, 1995; Potter & Perry, 1997; Timby, 1996; Craven & Hirnle, 2003; Akça Ay, 2008; Sabuncu, 2008).
Subkütan enjeksiyon için önerilen doz miktarı 0,5–1 ml'dir (4–6,9).Subkütan en- jeksiyon uygulamalarında üst kolların dış yüzü, uyluğun ön ve yan yüzü, skapula altı, kalçanın üst kısmı ve karın bölge- si kullanılmaktadır (4–10).
tabakası altındaki gevşek bağ dokusu (adipoz doku) içine ilaç verme yöntemidir. Enjeksiyon uygulanacak bölgede yara skar dokusu, nekroz, apse ve yanık olmamalıdır. Geniş kas tabakasının olduğu bölge seçilmemelidir. Büyük kan damarlarının olduğu bölge seçilmemelidir.
Subkutan (derialtı) enjeksiyon için deri başpar- mak ile işaret parmağı arasında sıkılarak bir kıvrım oluşturulur. İğne tamamen bu deri kıv- rımının içine sokulur. Yandaki şekilde iğnenin deri ile kas tabakası arasında son bulduğu gö- rülmektedir.
Özellikle bu ilaçların farmakodinamik, farmakokinetik özellikleri ve SC enjeksiyon uygulamalarında uygulama hatala- rından kaynaklı komplikasyonlar görülebilmektedir. Hatalı SC enjeksiyon uygulamalarına bağlı olarak gelişen komplikasyonlar; bölgesel ağrı, ekimoz ya da hematom olarak belirtilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Kas altına enjeksiyon işlemi yapılacaksa o zaman bu işlemin damar, kemik ya da sinirden uzak bir bölgeye uygulanması gerekir. Enjeksiyonun damara veya sinire denk gelmesi durumunda apse oluşabilmektedir.
Bundan dolayı kas içine uygulama yalnızca dolaşımı yeterli olan hastalarda uygulanmaktadır. Bu nedenle enjeksiyon için seçilen iğnenin uzunluğu ve dokuya giriş açısı da önemlidir. Heparin gibi ilaçların SC enjeksiyon yöntemi ile uygulanması sırasında hava kilidi tekniği uygulanır.
Uygulama yapacağınız el ile deri altı gevşek bağ dokusuna 5 mm.'lik iğne ucu ile doku kavrandığında en az 5 cm yükseliyorsa 90 derecelik açı en az 2-2.5 cm yükseliyorsa 45 dercelik açı oluşturacak şekilde SC enjeksiyonu yavaş hızda uygulamalısınız.
Hava dolu bir şırıngayı damara enjekte etmek de kan hücrelerinin ilerlemesini engeller. Ancak bu her zaman ölümcül değildir. Eğer enjekte edilen hava çok az miktarda olursa kanımız bu havayı emebilir. Ancak emilemeyecek kadar büyük miktarda hava, kan akışını engeller.
Deri altı dokusuna sınırlı miktarlarda ve tahrişe neden olmayan ilaçlar enjekte edilir. Bu uygulamada ilacın emilimi yavaştır; etki süresi damar içine uygulanan ilaçlara göre daha uzundur. İlacın en etkin olduğu düzeye ulaşma süresi 30. dakikadır.
Deri Altı Enjeksiyonu:
Deri altına enjeksiyon yapmak için en uygun bölge üst kolun dış yüzü ya da bacağın üst-dış kısmıdır. Daha nadir olarak kullanılsa da göğüste memenin üstü ya da karın derisinden de iğne yapılabilmektedir.
METOART enjeksiyon deri altına uygulanabilir. Yerel gerekliliklere uygun olarak taşıma ve imha şekli diğer hücre bölünmesini durdurucu (sitotoksik) ilaçlar ile uyumlu olmalıdır. Hamile sağlık hizmeti personeli METOART'ı taşımamalı ve/veya uygulamamalıdır. Metotreksat cilt yüzeyi veya mukoza ile temas etmemelidir.
Deri Altı (Subkutan / SC) Enjeksiyon: Deri altına iğne yapmak için en uygun olan yerler, üst kolun dış yüzeyi ve/veya bacağın üst – dış kısmıdır. Bunlara ilave olarak memenin üstünden veya karın derisinden de iğne yapılabilir. İnsülin, heparin gibi ilaçlar bu yolla zerk edilir.
OKSAPAR'ı kesinlikle kas içine enjekte etmeyiniz. Kasta kanamaya neden olabilir. Derinizi nazik bir şekilde parmaklarınızın arasına sıkıştırınız ve enjeksiyon boyunca bu şekilde tutunuz.
Heparin, kanın pıhtılaşmasını önlemek amacı ile kullanılan, işlevi “antikoagülan” olarak adlandırılan bir ilaçtır. Damar içine veya deri altına enjekte edilerek uygulanır.
En çok tercih ettiğimiz bölge, göbek bölgenizdir. İlacınızın dozunu ayarladıktan sonra göbeğinizi açın, göbek deliğinizin 2 parmak aşağısı 2 parmak yanları yarım ay şeklinde istediğiniz bölgeye uygulayabilirsiniz.
Hava kilidi tekniği ile ilgili olarak da subkutan enjeksiyonu sırasında 0.1-0.2 ml hava kilidinin kullanılması önerilmektedir. Bunun gerekçesi iğnenin geri çekilmesi sırasında enjekte edilen heparinin cilt içine sızmasını engellemektir.
Deri altı enjeksiyon uygulaması öncesinde hasta, enjeksiyon için uygun hale getirilmelidir. İlaç, 45 ya da 90 derece açıyla deri altına enjekte edilmelidir.
Z-track tekniği kullanılarak, deri enjeksiyondan önce, enjeksiyon bölgesinden uzağa, lateral olarak çekilir; sonra ilaç enjekte edilir, iğne çekilir ve cilt serbest bırakılır. Bu yöntem, eğer üstteki doku yerinden oynatılabiliyor ise kullanılabilir.
IM yolla verilen ilaçlar kas içine verilir. Normal yapıda bir bireyin kas dokusu, aşırı bir rahatsızlık duymadan 3 ml ilacı içine alabilir. Çocuk, yaşlı ve kaşektik hastalara verilebilecek ilaç miktarı ise en fazla 2 ml olmalıdır. IM yolla ilaç uygulamalarında 20- 23 numaralı, 2,5- 3,75 cm boyunda iğne kullanılır.
4.TANIMLAR: Hava Kilidi Tekniği: İntramüsküler enjeksiyonlar sırasında bu teknik kullanılırsa, tahriş edici ilaçların cilt altı dokusunu tahriş etme olasılığı aza-lır. Enjektöre verilmesi gereken ilaç doğru dozda çekilir ve kontrol edilir. Bundan sonra enjektöre 0,2- 0,3 ml hava çekilir.
İğne yapılacak şahsın kuyruk sokumundan sağ veya sol tarafa doğru ve omurgasına dik olarak bir çizgi çizilir. Bu çizginin ortasından dikine bir çizgi-baha çizilir. Kalçanın bir tarafı bu suretle dört kısma ayrılmış olur İğneyi bu kısımlardan üst ve dıştakine yapmalıdır.
İğne uzunlukları ise, 10.16-76.20 mm. arasında değişmektedir (5,6). SC ilaç uygulamaları için, yaygın olarak tüberkülin ve insülin enjektörleri kullanılmaktadır. Kısa iğneler daha az ağrıya neden olmaları ve kas içine verilme riskini azalttıkları için kullanımı tercih edilmektedir.
Enjeksiyona bağlı travmayı önlemek için iğnenin doku içindeki hareketi en aza indirilmelidir. Bunun için subkutan heparin uygulamalarında iğnenin hareketine ve negatif basınca yol açması nedeni ile ilacı vermeden önce aspirasyon yapılmamalı, iğnenin doku içine girdiği açı ile geri çekilmesine özen gösterilmelidir.
- Şırıngayı ışığa doğru tutarak iğne kısmındaki havayı alın ve ilacı yukarıya ittirin. - İğne yapılacak olan yeri alkollü pamuk ile iyice silin. - Kalçanın üst kısımlarına doğru 90 derecelik bir açıda iğneyi yapmanız lazımdır. - İğneyi yavaşça batırdıktan sonra hemen çekin ve iğne yapılan bölgeye temiz pamuk bastırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri