Kasık bitinin doğru tedavisi için ilk olarak uzman bir doktora danışmak gerekir. Kasık bitleri genellikle gözle görülebilen bir böcek türü olduğu için doktor, fiziksel göz muayenesi ile kasık biti tanısını kolayca yapabilir. Doktor gerek duyar ise genital bölge ve çevresini mercek yardımı ile inceleyebilir.
Kafa derisi üzerinde bitler: Bitler görünebilen fakat çok küçük boyutta olduğundan, ışıktan kaçtıkları ve çok hızlı hareket ettikleri için fark edilmeleri zordur. Saç millerinde bit yumurtaları (sirkeler): Sirkeler saç tellerine yapışarak kuluçkalamaktadır. Kuluçka sirkeleri çok küçük boyuttadır ve görmesi zordur.
Vücut bitinde kaşıntı, bitlerin kan emmek üzere giysilerin dikiş yerlerinden deriye geçtikleri dönem olan geceleri çok belirgindir. Özellikle koltuk altı, kasıklar ve gövdede yoğundur. Kaşınan bölgelerde bitlerin ısırıklarına bağlı kızarık kabarıklıklar ve kaşımaya bağlı tırnak izleri görülür.
Küçük, oval ve kahverengi böceklerdir. Yetişkin bir tahtakurusu, elma çekirdeğine benzer boyutta bir vücuda sahiptir. Ancak beslendikten sonra yatak böceklerinin vücutları şişer ve kırmızı bir renge bürünür. Tahtakuruları uçmaz; ancak zeminde, duvar ve tavanlarda çok hızlı bir şekilde hareket edebilirler.
Sıçrama ve uçma yeteneği kısıtlıdır genellikle sürünerek ilerler. En yaygın belirtisi saçlı deride kaşıntıdır. Kafa kaşıntısı, bitlerin kan emişi sırasında bir miktar salgıyı saç derisine bırakmasından dolayı meydana gelir. Ortalama 30 gün ömrü olan erişkin dişi bitler, her gün yaklaşık 10 adet bit sirkesi bırakır.
İlgili 18 soru bulundu
Bitler hiçbir şekilde uçamayan böceklerdir. Özellikle sürünmeleriyle bilinen canlılardır. Zıplama ve uçma gibi eylemleri yerine getiremezler. Bitler çok çabuk bulaşan böcek türleridir.
Bitler, insanların ve memeli hayvanların derilerinde asalak olarak yaşarlar ve kan emerek beslenirler. Bit asalak bir canlı olduğu için yaşamını sürdürebilmek için her zaman bir konağa ihtiyaç duyar. Bu nedenle de insan vücudu dışında sadece 48 saat canlı kalabilir. İnsan vücudunda ise 30 gün boyunca yaşayabilir.
Tahtakurusu sıcakkanlıların barınak ve yataklarında (ev, otel, öğrenci yurtları, yataklı seyahat araçları vb.) yaşayan ve onların kanıyla beslenen, gözle zor görülebilen küçük bir parazittir. Tahtakurusu çoğunlukla yataklarda yaşadığından, birçok dilde yatak böceği, ingilizce 'Bed Bug' olarak adlandırılır.
Bit türlerinden biri olan vücut biti, kirli ve kalabalık ortamlardan bulaşır. Bulaştığı ilk günlerde pek fark edilmese de birkaç gün sonra şiddetli kaşıntı olarak ortaya çıkar. İlaçlarla ve doğal yollarla temizlenebilen vücut bitleri için kişisel bakım ve temizliğe dikkat etmek de önemlidir.
Asidik içeriğiyle limon suyu saç derisini bitlerden arındırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda bitleri sizden uzak tutar. Saç derinize taze limon suyunu sürün. 30 dakika beklettikten sonra sirkeyle ve sıcak suyla durulayın.
Bitin en yaygın belirtisi sürekli ve yoğun bir şekilde kaşınmadır. Bu kaşınmanın kalıcılığı duş alındığında bile geçmemesinden anlaşılabilir. Yoğun kaşıntı bit tehlikesi ile karşı karşıya olunduğunun habercisi olmakla beraber en kısa sürede çözüme başvurulmalıdır.
Bit temizliğinde kullanılan tarak, toka ya atılmalı ya da bit şampuanı ile iyice temizlenmelidir. Kullanılan giysi, çarşaf vb. sirkeli suda bekletilmeli ardından yüksek ısıda yıkanmalıdır. Yıkanması mümkün olmayan eşyalar ise bir torbaya koyulup ağzı sıkıca bağlanmalıdır ve 3-4 hafta kapalı şekilde bekletilmelidir.
Bir bakışta. Kasık biti esas olarak cinsel temas yoluyla bulaşır. Parazitler, cildin kıllı bölgelerinde emdikleri insan kanıyla beslenir. Kasık biti ısırıkları, genital bölgede ve aynı zamanda koltuk altlarında ve bitlerin yerleştiği vücudun diğer kıllı bölgelerinde kaşıntıya neden olur.
Kasık bitinin doğru tedavisi için ilk olarak uzman bir doktora danışmak gerekir. Kasık bitleri genellikle gözle görülebilen bir böcek türü olduğu için doktor, fiziksel göz muayenesi ile kasık biti tanısını kolayca yapabilir. Doktor gerek duyar ise genital bölge ve çevresini mercek yardımı ile inceleyebilir.
Ayrıca sanılanın aksine bit kendiliğinden türeyen bir canlı değildir. Bit bulaşarak insandan insana geçmektedir.
Bit her kesimden insana bulaşabilir. Temiz saçı da kirli saçı da sever. Saç dışında en fazla 24 saat yaşayabildiklerini düşünürsek, şapka, saç fırçası, tarak gibi şeylerden de bulaşma olabilir.
Saç derisine iyice yedirilen beyaz sirke yaklaşık 2 saat kadar saçta bekletilir. Daha sonra ise aralıklı özel bit tarağı ile saç iyice taranır. Bu şekilde saçtaki ölü bitler hızla saçlardan uzaklaştırılır. Beyaz sirke ile yapılan uygulamanın ardından saç şampuan ile köpürtülerek bol su ile yıkanmalıdır.
Beyaz sirke ve elma sirkesi bite evde uygulanabilecek en kolay çözümdür. Bunun dışında özel bit şampuanları ve losyonlarıyla da saçı bitlerden arındırmak mümkündür. Yıkadıktan sonra ince bir taraf yardımıyla bitlerin saçtan temizlenmesi daha kesin bir çözümdür.
Yumurtaların içindeki nimfa tamamen yetişkin olmadan önce üç defa tüy dökerler ki, tüm bu süreç yaklaşık olarak dört hafta sürer. İnsanlar üzerinde konaklayabilen üç tür bit bulunmaktadır. Bunlar baş biti, vücut biti ve kasık bitidir. Vücut biti bilinen herhangi bir böceğin en küçük genomuna sahiptir.
Başında bit bulunan bir kişi ile yakın temas, okulda kafaların birbirine yaslanması bitlerin bulaşması için yeterlidir. Şapka, şal, yastık, tarak, saç fırçası, toka hatta pelüş oyuncakların ortak kullanımı bile bitlerin yayılmasına aracı olur.
Kuş bitleri, insan derisinde yaşayabilen bit türleri değildir. İnsan vücut ısısıyla, kuşların sahip olduğu vücut ısısı aynı değildir. Kuş kanatlarında yaşayan kuş bitleri, insanların derisinde yaşayamıyor. Sıcaklık farkı olması nedeniyle de, insana geçen bir bit türü değildir.
Gece bitleri gündüzleri genellikle kümeste bulunan yarık, çatlak ve deliklerde yaşamlarını sürdürür ve buralara saklanırlar. Gece ise bulundukları yerlerden çıkarak tavuklara yerleşir ve kan emerler. Beslenmelerini tamamlamaları ise birkaç saat sürer.
İnsan vücuduna yerleştiklerinde kıl diplerinde ve elbise kıvrımlarında yuvarlanırlar. Deriden kan emerek beslenen bitler, yumurtalarını da kıllara veya elbise kıvrımlarına yapıştırırlar. Yerleştikleri bölgelere göre üç türlü bitlenme vardır.
Bunun için sirke ve su karıştırılır. Daha sonra saç diplerine sürülür. Saçlara streç film sarılır. 1 saat kadar streç film saçlarda bekletilir. En son bit şampuanı ile saçlar yıkanır ve bit tarağı ile taranır.
Bitlerin yumurtaları olan sirkeler ilaçla tedavi sonrası mutlaka uzaklaştırılmalıdır. Eğer sirkeler tamamen temizlenmez ise yumurtalarından çıkan yeni bitler hastalığı tekrar başlatırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri