Sepsis veya halk arasındaki yaygın tabiriyle kan zehirlenmesi, bir enfeksiyon hastalığı etkeninin kan dolaşımı yoluyla vücudun geneline yayılarak hastalık tablosu oluşturması durumudur. Enfeksiyon etkeni olan mikroorganizma, vücudun genelinde iltihabi bir reaksiyon başlatarak genel işlev bozukluğuna yol açar.
Akut ve kronik organ yetmezlikleri: Tıpkı böbrekler gibi akciğer, karaciğer ve vücudun diğer organlarının herhangi birinde kronik yetmezlik veya çoklu organ yetmezliği gelişebilir. Oldukça ciddi tablolar oluşturabilen organ yetmezliklerinde hastalar genellikle yoğun bakım ünitelerinde tedavi edilir.
Birtakım bağımlı organların başka türlü açıklanamayan ilerleyen fizyolojik başarısızlığının bu gelişen klinik sendromunu tarif etmek için (örneğin, çoklu organ yetmezliği, çoklu sistem organ yetmezliği ve çoklu organ sistem yetmezliği) tanımlanmıştır. Sonunda, MODS terimi daha uygun bir tanım olarak önerildi.
Organ fonksiyonlarının hemeostazisinin müdahale edilmeden sürdürülemeyecek derecede bozulması ile karakterize sendromdur. Patofizyolojik mekanizma ve tedavi yaklaşımları bilgileri yeterli değildir.
İlgili 32 soru bulundu
Akut böbrek yetmezliği; böbrek işlevlerinin günler, haftalar gibi kısa bir süre içinde azalması ve bunun sonucunda kan üre azotu, kreatinin ve diğer üremik toksinlerin vücutta birikimi ile ortaya çıkar. Akut böbrek yetmezliğinde idrar miktarı azalmasına oligüri (günde 400 ml'den daha az idrar) denir.
Sepsis tedavi edilmediğinde sitokin üretimi daha da artarak vücudun fizyolojik işlevlerini bozar ve başta kalp-damar sistemi olmak üzere vücudun tüm sistemlerinde aksamalara sebep olur. Sonuçta dolaşım yetmezliği ile beraber çoklu organ yetmezliği gelişir.
Septik şokta olan hastalarda solunum sıkıntıları gelişebilir. Hastaya geri solumasız maske ile %100 konsantrasyonda oksijen verilmelidir. Özellikle ARDS istenmeyen bir tablodur. Oksijenlenmenin en üst düzeyde tutulması için ciddi solunum sıkıntısı çeken hastalarda entübasyon ve mekanik ventilasyon sağlanmalıdır.
Kalp yetmezliği genel anlamda kalbin çeşitli nedenlere bağlı olarak zarar gördüğü veya zayıfladığı durumlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Kalbin kan pompalama odacıkları olan ventriküllerin sertleşmesi, kalbin iki atışı arasında tam olarak kan ile doldurulamamasına neden olarak kalp yetmezliğine yol açabilir.
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder.
Hastadan hastaya değişmektedir. Entübasyon durumu hastaların durumuna bağlıdır. Ağır olan bazı hastalarda haftalarca bu durum sürebilir. Bazılarında ise birkaç gün yeterlidir.
Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
Mikroorganizmaların kana karışmasıyla başlayan bu durum kan zehirlenmesi olarak da bilinmektedir. Her türlü enfeksiyona bağlı olarak gelişebilecek olan sepsis, yaşamı tehdit eden bir durumdur ve tedavisine ne kadar erken başlanırsa organ hasarlarının önlenebilmesi olasılığı da o kadar yüksektir.
Vücuttaki tüm organlar kalp ve damarlar tarafından beslenmektedir. Dolayısıyla kalp yetmezliği görülen kişilerde vücuttaki tüm organların fonksiyonlarında aksamalar ortaya çıkmaktadır. Beyin, böbrekler, akciğerler, karaciğer ve tüm sistem bu tablodan zarar görebilmektedir.
Kalp yetmezliği, kalbin yeterince kan pompalayamamasıyla oluşur. Pompalama fonksiyonundaki yetersizlik, kalp kasındaki güçsüzlük ya da kalp kasının sağlıklı şekilde gevşeyememesinden kaynaklanabilir. Çoğunlukla kalp kasındaki güç kaybına, kalp kasının gevşeyememesi de eşlik eder.
Çalışmamızda CRP değeri 96,5 mg/L ve üzerinde olan hastalarda progno- zun daha kötü olduğu da tespit edilmiştir. Literatürde de benzer sonuçlar bildirilmektedir. YBÜ'de yatan 204 sepsis hastasının incelendiği bir çalışmada ortanca CRP değeri 148 mg/L olarak bulunarak, CRP değerinin sepsite arttığı belirtil- miştir [7].
Şok geçiren kişilerde solgunluk, nemlilik, nabızda zayıflama – hızlanma, kusma, solunumda zorluk çekme, idrarda azalma, bilinç bulanıklığı hatta tamamen bilinç kaybı gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Sepsis, bulaşıcı bir durum değildir. Sepsis, vücudun bir enfeksiyona karşı verdiği aşırı tepki olarak ortaya çıkar ve bulaşıcı değildir. Ancak, sepsis vücutta enfeksiyonun hızlı bir şekilde yayılması sonucu ortaya çıkar ve enfeksiyon bulaşıcı olabilir.
Kalp yetmezliği 3. evrede olan hastalarda; kronik yorgunluk, nefes almada güçlük, bacaklarda şişlikler ve güçsüzlükler, karında sıvı birikmesi, geceleri sıklıkla idrara çıkma ihtiyacı yaşanmaktadır. Bu kişilerin kesinlikle alkol ve sigaradan uzak durması gerekmektedir.
Karnın üst bölgesinde (mide bölgesi) ağrı veya şişkinlik, vücutta sıvı toplanmasına bağlı olarak gelişebilir ve kalp yetersizliğinin ilerlemesinin belirtisi olabilir. Sözkonusu yakınma ve bulguların sebebi akciğer, karaciğer veya bağırsaklarda sıvı göllenmesine bağlıdır.
Kalp yetmezliğinde gece uykudan uyandıran nefes darlığı atakları vardır. Hasta nefes darlığı ile uykudan uyanır ayağa kalkar pencereyi açarak hava alma ihtiyacı hisseder. Kalp yetmezliği aynı zamanda beyindeki solunum merkezini de etkileyerek beyine bağlı uyku apnelerine neden olabilir.
Kalp yetmezliği zamanla kötüleşen kronik bir durumdur. Kalp yetmezliğinin 4 evresi vardır (Evre A, B, C ve D).
Dengeli ve sağlıklı besin programının alışkanlık haline gelmesi halinde eski hücreler yerini sağlıklı hücrelere bırakır. Hızlı bir şekilde yenilenen hücreler daha aktif ve dinç hissetmenizi sağlar. Vücut sağlığı iyileşme gösterdikçe iç organlar ve dış görünüşünüz kendini yeniler.
En sık kalp yetmezliği sebebi kalp kasının kalp krizi nedeniyle zarar görerek kasılamamasıdır. Ancak uzun süren hipertansiyon, kalp kapak hastalıkları, doğumsal kalp kas hastalıkları gibi sebepler ile de kalp yetmezliği gelişmektedir. Kalp yetmezliği kronik, ilerleyici bir hastalıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri